György
14 °C
24 °C

Súlyos albánellenes incidensek Macedóniában

2001.05.02. 20:47
Egy ember meghalt, kettő megsebesült, több tucat albán üzletet pedig szétvertek Macedóniában szerdán. Támadás érte a szkopjei albán nagykövetséget is. Az etnikai ellentétek azt követően újultak ki ismét Macedóniában, hogy szombaton éjjel albán gerillák nyolc macedón katonát öltek meg a határövezetben.
Egy ember meghalt és kettő megsebesült keddről szerdára virradó éjjel egy szkopjei kávéházban történt lövöldözésben. Beszámolók szerint ismeretlenek rontottak a helyiségbe, és géppuskatűzzel árasztották el a vendégeket. Az áldozatok nemzetiségét nem közölték.

Támadás érte a szkopjei albán nagykövetséget

Macedón rendőrségi és albán diplomáciai források megerősítették azt is, hogy szerdára virradóra a macedón fővárosban ismeretlenek automata fegyverekkel tüzet nyitottak az albán nagykövetségre. Bár senki nem sebesült meg, a rendőrség megerősítette a követség védelmét; egy albán diplomata "nagyon súlyos incidensnek" minősítette az esetet.

Albán üzleteket törtek-zúztak

Negyven üzletet fosztottak ki és gyújtottak fel
fotó: EPA
Az AFP beszámolója szerint a dél-macedóniai Bitola településen szerdára virradóra mintegy negyven, albán nemzetiségűek tulajdonában lévő üzletet fosztottak ki és gyújtottak fel, és fegyveres összetűzések voltak a macedón fővárostól északra egy faluban is. Kedden több száz macedón vonult az utcákra a megosztott nemzetiségű településen, törve-zúzva. A városban kijárási tilalmat rendeltek el. Az etnikai ellentétek azt követően újultak ki, hogy albán gerillák szombat éjjel megöltek nyolc macedón katonát a koszovói-macedón határon. A nyolc elesett közül négy Bitoláról származott.

A vezető kormánypártok nyugalomra szólítottak fel

Macedónia két legnagyobb kormánypárt - egy szláv és egy albán - külön közleményükben egyaránt figyelmeztettek arra, hogy az albán etnikai kisebbség elleni erőszakos cselekmények tovább destabilizálhatják az országot. A legnagyobb albán párt szerint az ország "szélsőséges etnikai polarizációja" fenyeget. Arben Xhaferi, a DPA vezetője az AFP-nek adott telefoninterjúban úgy vélekedett, hogy ebben a légkörben nemcsak a politikai párbeszéd, hanem a közös kormányzás is nehézzé válik.

Az albán politikus kizárta, hogy közvetlen polgárháborús helyzet áll fenn az országban, azt viszont nem, hogy közös front jöjjön létre a macedón többség és az albán kisebbség között, amelyek egészen télig különösebb összetűzések nélkül éltek egymás mellett.

A szláv és az albán vezetők egyelőre nem tudtak megállapodni

Az albán és szláv pártok közti egyeztetések egyelőre nem vezettek sehova Szkopjéban. Borisz Trajkovszkij macedón elnök keddi washingtoni útján azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy a macedóniai albán gerillaszervezetet, a Nemzeti Felszabadító Hadsereget vegye fel a terrorista szervezetek listájára - ez elvileg megakadályozná, hogy a csoport pénzt gyűjtsön az Egyesült Államokban. A macedón kormány bírja Washington és Brüsszel teljes támogatását.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft