Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Macedónia: egy lépésre a hadiállapottól

2001.05.06. 17:20
A macedón kormányerők a lakosság távozására adott határidő lejártával vasárnap délelőtt ismét ágyúzni kezdték a Kumanovó környéki falvakat, ahol albán gerillák vetették meg a lábukat a héten.
Helikoptereket is bevetettek az albán fegyveresek ellen
fotó: EPA
A nehéztüzérség valamivel 11 óra után kezdte meg a térség lövetését. Az AP hírügynökség szerint két falut, Vaksincét és Lojanét vették célba a fővárostól, Szkopjétól mintegy harminc kilométerre északon, a koszovói határ közelében lévő térségben.

A macedón állami rádió előzőleg albán és macedón nyelven, ötperces időközökben leadta a kormány felhívását hét falu lakossághoz, hogy meneküljenek a közeli Kumanovo városba, vagy akár a határ túloldalára, Koszovóba. Egyelőre úgy tűnik, hogy a felhívásnak kevés foganatja volt - írta Reuters.

Szkopje a hadiállapot kihirdetését fontolgatja

Szrdjan Kerim macedón külügyminiszter vasárnap üzenetben fordult az Európai Unió svéd elnökségéhez, és több támogatást kért tőle. Valószínűleg tájékoztatta arról is, hogy kormánya a hadiállapot kihirdetését fontolgatja. Az unió éppen Svédországban tanácskozó külügyminiszterei ezt nem helyeslik.

A hadiállapot kihirdetése "nem az az intézkedés, amelyet az Európai Unió támogatna ebben a pillanatban" - mondta egy sajtóértekezleten Nyköpingben az unió elnöksége nevében Hans Dahlgren svéd külügyi államtitkár. Az unió külügyminiszterei azt várják, hogy a macedón kormány "mérsékletről tegyen bizonyságot" - tette hozzá.

A falvak lakói közül többen a szomszédos Koszovóba menekültek
fotó: EPA
Az EU szándékainak és a helyzetnek a tisztázására vasárnap este Szkopjéba utazik Javier Solana, az EU fő külpolitikai képviselője, és várhatóan hétfőn csatlakozik hozzá George Robertson, a NATO főtitkára is.

Szkopjéban vasárnap újra megbeszélések kezdődtek a vezetésben arról, hogy miként lehetne javítani az ország albán nemzetiségű kisebbségének helyzetén belpolitikai szempontból. Borisz Trajkovszki köztársasági elnök találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, majd közölte, hogy megállapodtak a fő napirendi pontokban. E tanácskozásokat már korábban elindították, de az albán gerillák legutóbbi támadása miatt félbeszakadtak.

Koszovóba menekülnek a macedóniai albánok

Több mint ezer albán menekült csütörtök óta Macedóniából a szomszédos Koszovóba - közölte szombat este az AFP francia hírügynökséggel Astrid Van Genderen Stort, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi szóvivője. A legtöbben az ország északi részén lévő Kumanovót hagyták ott, ahol a macedón hadsereg a hét közepén nagyszabású katonai műveletet indított az albán gerillák ellen. Az albánok főként gépjárművekkel érkeztek Koszovóba, de voltak olyanok is, akik gyalog vágtak neki az útnak. A menekültek nagy része a Szerbiához tartozó tartományban élő rokonaiknál, illetve ismerőseiknél találtak menedéket.