Alfréd
-2 °C
2 °C

Macedónia: egy lépésre a hadiállapottól

2001.06.06. 19:58
A macedón hadsereg tartalékos állományának öt tagja vesztette életét az albán szélsőségesek támadásai következtében Gajre falunál, Tetovó közelében. Ezt követően a macedón kormányfő a hadiállapot mielőbbi bevezetését követelte. Eközben az albán lázadók alighanem elvágták a 100 ezer lakosú észak-macedóniai Kumanovo vízellátását.
A helyi A1 TV jelentése szerint azonban a szélsőségesek támadásainak hat áldozata van, valamint három súlyosan sebesült katonáról és három sebesült rendőrről is beszámol.

A magukat Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek (UCK) nevező albán felkelők keden este 19 óra körül hajtották végre az első támadást, melyben automata fegyvereket és páncélöklöket használtak. Valamivel 20 óra előtt eltalálták a katonaság mentőjárművét, amely a sebesültek segítségére sietett. A macedón katonaság és rendőrség egyaránt bekapcsolódott a harcba. A félkatonai albán egységek ugyanakkor a kumanovói térségben is támadást intéztek a kormányerők ellen, visszavonulásra kényszerítve a kormányerőket Matejce faluból.

Szükségesnek tartják az általános mozgósítást

A legutóbbi albán támadásokat követően Ljubcso Georgijevszki miniszterelnök követelte a hadiállapot bevezetését. A kormányfő - egyetértésben a kabinettel - azért tartja szükségesnek ezt a lépést, hogy végre lehessen hajtani az általános mozgósítást, s így felszámolhassák a terroristák állásait."

Kumanovó lakossága nem kap elegendő vizet

Eközben az albán lázadók alighanem elvágták a 100 ezer lakosú észak-macedóniai Kumanovo vízellátását. A vízhiány csak tovább fokozta a szláv többségű város lakóinak haragját, amelyet öt macedón kormánykatonának megölése miatt éreznek.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a gerillák, akik több falut is megszállva tartanak Kumanovótól mintegy nyolc kilométerre nyugatra, "babráltak" az ivóvíz áramlását szabályozó szelepekkel a lipkovói tározónál.

Ile Mitkovszki, a városi vízművek igazgatóhelyettese kizártnak tartja, hogy "magától" ilyen hirtelen csökkenjen víznyomás, ehhez - mint mondta - valakiknek manipulálna kellett a vezetékek záró-nyitó berendezéseivel.

Kumanovóban szerdán a vízellátás drasztikus romlása, sőt több helyen teljes leállása miatt emberek tucatjai álltak sorba vízért egy város környéki természetes forrásnál a nyári melegben. Az emberek talicskával, autóval vagy éppen biciklikormányon szállították el a vizeskannákat.

A Nemzetközi Vöröskereszt felajánlotta, hogy segít ellenőrizni a víztározó gátjait, hátha ott történt olyasmi, ami a vízhiányt okozza, de egyelőre nem kapott választ ajánlatára a macedón hatóságoktól.