Szilárda
-4 °C
2 °C

Tízezrek az utcákon Újvidéken és Belgrádban

2000.09.24. 23:34
Szerbiában a szavazásra jogosultaknak több mint 55 százaléka járult az urnák elé - jelentette be vasárnap este a kormányzó Szerb Szocialista Párt alelnöke. Nikola Szainovics belgrádi közölte, az eddig beérkezett adatok szerint Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök Kosovska Mitrovicában jelentős fölénnyel vezet. Újvidéken a tömeg a Vojislav Kostunica és a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) választási győzelmét ünnnepli. Belgrád központjában és Újvidéken feszült a hangulat: a város főterén szocialista-baloldali hívek vertek tábort, nem messze tőlük viszont a DOS-szavazók.
Kosovska Mitrovicában, a Jugoszláviához tartozó tartományban a koszovói albánok által bojkottált választásokon csak néhány tízezer szerb adhatta le a voksát, így ez az eredmény nem meglepő, hiszen Koszovóban mindig is Milosevics járt az élen - mutattak rá belgrádi megfigyelők az Indexnek.

A szavazók elindultak a városok főtereire
Szerbiából egyelőre még csak hézagos és ellentmondásos nemhivatalos részeredmények csordogálnak az elnökválasztással kapcsolatban, de a Demokratikus Szerb Ellenzék (DOS) kampánystábja vezetőjének, Csedomir Jovanovicsnak véleménye szerint szinte biztosra vehető, hogy október 8-án meg kell tartani az elnökválasztás második fordulóját. A jelek szerint ugyanis Szlobodan Milosevics és Vojiszlav Kostunica sem szerezte meg az abszolút többséget, legalábbis az eddigi adatok alapján.

Csedomir Jovanovics egyben elmondta, adataik szerint délután 17 óráig Szerbiában és Koszovóban a szavazásra jogosultak 64 százaléka élt állampolgári jogával, míg Montenegróban 19,47 százaléknyian voksoltak.

Rendőrkordon Belgrádban

A DOS napokkal ezelőtt meghirdetett felhívására a szavazók elindultak a városok főtereire, hogy ott közösen várják meg a szavazás első eredményeit - jelentette a B-92 Rádió.

Vasárnap éjjel 15-20 ezerre nőtt az Újvidék főterén összegyűlt tömeg, s ujjongva fogadta a részeredmények bejelentését, amelyek egyértelműen Vojislav Kostunica és a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) választási győzelmét vetítették előre - adta hirűl az MTI.

Belgrádban is több ezren megjelentek a Köztársaság téren, csakhogy, amíg folyt a szavazás, ,,ismeretlen" szervezők utasítására nagyméretű színpadot állítottak fel a téren, ahol nagyszabású népzenei koncertre készültek a Szerbia Állami Televízió kamerái előtt. Mindössze 150 méterre egymástól az SZDE és a SZSZP-JB koalíció hívei is ünnepelni akarják a választások eredményeit. Ugyanez a helyzet Újvidéken, Kikindán, Vranjeban, Uzicén, Nagybecskereken is.

Közben a Szerbiai Demokratikus Ellenzék Belgrádban felszólította szavazóit, hogy ne a Köztársaság, hanem a szomszédos Terazije téren gyűljenek össze. Erre azért is szükség lett, mert 22 órakor 30 főnyi rohamrendőr jelent meg a Köztársaság téren. Az összegyűltek közül többen elkezdtek szaladni, de a rendőrség nem lépett közbe, csak sorfalat alakított ki a hatalmi pártok- illetve az ellenzéki hívek között. A felvonulók és gyülekezők kb. 7-8 vagy 10.000-en lehetnek, de folymatosan újabbak és újabbak érkeznek. Megközelítőleg 200-300 fiatal leült a rendőrkodonnal szemben és közismert, Milosevics-ellenes dalokat kezdtek énekelni, olykor megtűzdelve - Gotov je (Vége van - mármint Milosevicsnek - a szerk.) felkiáltással, valamint a '97-es diáktüntetésekkor elhíresült - vörös banda - kezdetű gúnyverset kiabálták a rendőrök felé.

Szabadkán nincs magyar tévéadás

Szabadkán vasárnap este fél 7 és háromnegyed 7 között gyors egymásutánban megszüntették először az RTL Klub, majd a tv2 és az m1-es magyar tévéműsorok vételi lehetőségét - adta hírül az M1 Híradója.

A szabadkai posta által üzemeltetett helyi kábeltelevízió péntek este minden előzmény nélkül már megszakította a Duna TV vételét, azt követően pedig az m2-est is letiltotta. Így vasárnap este a több mint 60 ezer szabadkai nem nézhet egyetlen magyar televíziós műsort sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!