Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Véget ért a macedón offenzíva

2001.03.28. 23:32
Szerdán este Szkopjéban közölték, hogy sikeresen véget ért a macedón biztonsági erők offenzívája, és hogy az albán lázadók már egyetlen falut sem tartanak ellenőrzésük alatt Macedónia területén.
A macedón hadsereg szerda reggel kezdte meg az újabb offenzíváját, ezúttal - a tetovói térség megtisztítása után - a macedón-jugoszláv határ mentén levő blacsei határátkelő térségében. A Szkopjétől vonalban 10 kilométer távolságra lévő területen a kormányerők a tetovói harcok után elemenekült szélsőséges albánokat erről a területről is igyekeztek kiűzni. Sikerrel, minthogy estére - legalábbis a hivatalos állítás szerint - az albán lázadók már egyetlen falut sem tartanak ellenőrzésük alatt Macedónia területén.

Solana, a békéltető

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai megbízottja kijelentette: Macedónia hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az albán pártok vezetőivel, hogy megakadályozza a diszkriminációt, mely gerjeszti a fegyveres összetűzéseket - jelenti a Reuters.

Solana, aki egy hét leforgása alatt négyszer látogatott Szkopjéba, kijelentette: hiszi, hogy sikerült meggyőznie a macedón vezetőket annak szükségszerűségéről: tegyenek egyértelmű politikai lépést az albán közösség felé, hogy az albán pártok a kormány és a parlament tagjai maradjanak.

Borisz Trajkovszki macedón elnök úgy nyilatkozott, hogy el kell gondolkodniuk azon, hogy oly módon módosítsák az alkotmány, melynek révén valamennyi polgár egyenjogúsága megkérdőjelezhetetlen lenne.

Az albánok is hajlanak az egyezkedésre

Arben Xhaferi, az Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) vezetője kijelentette: megpróbálja politikai eszközökkel "meggyőzni a macedónokat, hogy ne ítélkezzenek az albánok felett téves feltevéseik alapján", s ha politikája sikertelennek bizonyul, az "albán harcosoknak jogukban áll majd folytatni küzdelmüket".

A képviselő nem átült, hanem átállt Felfüggesztette parlamenti és pártfunkcióit, a fegyveresen lázadó albánokhoz csatlakozott, és személyes példájának követésére szólította választóit is a macedóniai kormánykoalícióhoz tartozó DPA egyik képviselője, Hisni Shaqiri.

Az 52 éves politikus a kormányerők szorongatásában lévő Lipkovo faluból, az albán fegyveresek egyik központjából adott ki közleményt, amelyben jelezte, hogy csatlakozott a Nemzeti Felszabadítási Hadsereghez (UCK). Választóit is arra kérte, hogy sorakozzanak fel a szabadságért harcolókhoz, és ugyanerre szólította a többi macedóniai albán pártot is.

Shaqiri pártja mindeddig azt hirdette magáról, hogy ellenzi a fegyveres összecsapásokat, és politikai párbeszéd útján kívánja védelmezni a szláv többséggel egyenlőséget követelő macedóniai albán kisebbség jogait.