Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vérzéses láz már Macedóniában is

2001.06.14. 22:06
A macedón vezetés - egyelőre - hallani sem akar bármilyen NATO-intervencióról, amelynek az ötlete az észak-atlanti szövetség értekezletén merült fel, hogy így próbálják meg elejét venni a macedóniai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) térnyerésének. A főváros melletti Aracsinovó faluban eközben a Koszovóban felbukkant vérzéses láztól megbetegedett emberekről számolt be egy szkopjei lap, amely szerint a fertőző és halálos betegséget a koszovói UCK-s katonák hozhatták át az országba.
Borisz Trajkovszki macedón elnök, köszöni, de nem kér a NATO esetleges katonai beavatkozásából, ehelyett arra szeretné megkérni a testületet, hogy az eddigiekhez hasonlóan támogassák őt és kormányát. Trajkovszki minden esetre Lord Robertsontól azt tudakolná meg, miként akar a NATO nyomást gyakorolni a szélsőségesekre?

Intervenció, ami mégsem az

A NATO tagállamai vezetőinek brüsszeli értekezletén Görögország és Franciaország egy katonai intervenciónak nevezhető közbelépést javasolt Macedóniában, melyet már az elkövetkező néhány hét folyamán meg kellene valósítani.

"Macedóniában addig kell közbelépni, amíg még nem késő. Ha ezt nem tesszük meg azonnal, később túl nagy árat kell majd fizetni Macedónia polgárainak is és a NATO-nak is" - jelentette ki a Sense hírügynökségnek nyilatkozva Alekszisz Rondosz, a görög kormány szóvivője.

Rondosz szerint, ha egy országot a nemzetközi közösség a fegyveres felkelők kénye-kedvére hagy, az a környező országok demokratizálódása után borzalmas jelzés lenne az egész térség számára - jelentette B92 Rádió, brüsszeli tudósítójának beszámolóját ideézve. Jacques Chirac francia elnök szerint sa macedóniai válság súlyosbodása az egész régió számára veszélyes lehet és nem lenne szabad kizárni bármilyen akciót, melyet annak érdekében lehetne foganatosítani, hogy ez a veszély elháruljon. "Azonban a NATO akcióját ez esetben nem olyannak kell képzelni, mint amilyen a koszovói volt, de nem is invázióról beszélünk" - mondta Rondosz. "Ez az intervenció a katonai-politikai csomagterv része lenne és a NATO jelenléte szavatolná a tűzszüneti, valamint a felkelők lefegyverzési és visszavonulási egyezményeit, valamint a fennmaradó politikai megbeszélések végrehajtását is.

A katonai jelenlét nem igényelne nagyszámú emberállományt: kisebb csoportnyi jól képezett katonára van szükség, akik katonai szempontból képviselnék Macedóniában a nemzetközi közösséget" - mondta a szóvivő a B92 Rádió jelentése szerint.

Macedóniában is megjelent a vérzéses láz

A macedón hírszerző szolgálat olyan fényképek birtokában van, melyek a Szkopje melletti Aracsinovo faluban készültek, s melyek tanúsága szerint ott vannak albán felkelők, akik a vérzéses láz halálos vírusától betegedtek meg, mely Koszovóból került Macedóniába - írja a szkopjei Dnevnik.

A szkopjei Fertőző Betegségek Klinikájának orvosai hangsúlyozzák: ez a halálos vírus könnyen bejuthat az országba, tekintettel arra, hogy nagyszámú menekült és UCK-tag Aracsinovóból és más településekről Koszovóba ment, majd ismét visszatért Macedóniába. A vérzéses lázat kullancsok terjesztik, de testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján is terjed.

Kullancsok terjesztette vérzéses láz ütötte fel a fejét Koszovóban, s az elmúlt napokban négy ember halálát okozta, további 25 embert kórházban ápolnak. Ez a betegség már többször is előfordult a Balkánon. Az első esetet több mint ötven évvel ezelőtt regisztrálták. Lappangási ideje megközelítőleg két hét. A vérzéses láz a fertőzés korai stádiumában heves lázzal, fejfájással, hányással jár. Ezt követően a bőrön bevérzések jelennek meg. Ez az időszak akár nyolc napig is eltarthat. A vírus olyan belső, visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat a gyomorban és a vesében, ami néhány napon belül a páciens halálát is okozhatja