Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Milosevicset letartóztatták

2001.04.01. 10:59
Fegyveres felkelés terveire bukkant a szerb rendőrség a vasránap Miloseviccsel együtt letartóztatott személyeknél. A fegyveres felkeléshez szükséges arzenál Milosevics rezidenciáján volt felhalmozva. Belgrádban vasárnap reggel a vizsgálóbíró előtt megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök meghallgatása. Mint kiderült, Milosevics előállítása előtt egy ideig öngyilkossággal fenyegetőzött, sőt egy családján belüli megegyezésre hivatkozva közölte, hogy előbb feleségét és lányát is megöli. A volt szerb elnök lánya, Marija Milosevics vasárnapra virradó éjjel dühében maga körül lövöldözni kezdett, de sérülés nem történt.
Belgrádban vasárnap reggel a vizsgálóbíró előtt megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök meghallgatása - közölte a letartóztatott államfő pártjának egy magas rangú tisztségviselője, aki szerint Milosevics családja és testőrei továbbra is a jugoszláv elnöki rezidenciában tartózkodnak.

A külügyi szóvivő a felelősségrevonásról

Szlobodan Milosevics letartóztatásával a demokratikus jugoszláv vezetés megerősítette elkötelezettségét a jogállamiság és a demokrácia mellett - mondta Horváth Gábor külügyi szóvivő vasárnap az MTI érdeklődésére. A szóvivő hangsúlyozta: Belgrád újabb fontos lépést tett azon az úton, hogy teljesítse a hágai törvényszékkel történő együttműködést szorgalmazó nemzetközi elvárásokat. A lépés erősíti a dél-kelet-európai térség biztonságát, békés fejlődésének kilátásait és az ott élő népek közötti együttműködés elmélyülését - vélekedett Horváth Gábor.

Áprilisi fegyveres felkelés tervei

A B92 Rádió szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Miloseviccsel együtt letartóztatott négy személynél egy áprilisi fegyveres felkelésre vonatkozó tervet találtak. A letartóztatottaknál, illetve Marija Milosevicsnél több pisztoly találtak. A fegyveres felkeléshez megvolt a szükséges arzenál is, azt Milosevics dedinjei rezidenciájában raktározták. A B92 rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva közli a fegyverek listáját: két BOV-jelzésű páncélozott harci jármű, két géppuska, egy kézi aknavető, harminc gépfegyver, harminc rakétavetőt rakétákkal, két láda kézigránát, két láda gépfegyver-tár, tíz láda 7,62-es kaliberű töltényt, több mint húsz, különböző kaliberű kézifegyvert.

Branislav Ivkovics, a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) alelnöke rendkívüli sajtóértekezletén közölte, hogy a belgrádi körzeti bíróság vizsgálóbírája előtt megkezdődött a volt államfő meghallgatása. Ivkovics nem pontosította, hogy Milosevicset hajnalban a belgrádi központi fogházba szállították-e - miként erről a sajtó hírt adott -, vagy a bíróságnak helyet adó igazságügyi palotába.

A pártalelnök, aki részt vett a volt államfő előállítását megelőző éjszakai tárgyalásokon, hangoztatta: Milosevics maga döntött úgy, hogy eleget tesz a vizsgálóbíró idézésének. (Milosevicset pénteken idézték be szolgálati beosztással való visszaélés gyanúja miatt, ám a volt elnök az idézést nem vette át.)

Ivkovics a hajnali előállítást úgy kommentálta, hogy "tartottak tőle, de számítottak is rá a kormányzó Szerbiai Demokratikus Ellenzék tömörülés tavaly októberben kezdett Milosevics-ellenes kampánya miatt".

Közölte, hogy Milosevics felesége és Marija nevű lánya, valamint a volt elnök magántestőrei Milosevics távozása után is a jugoszláv elnöki rezidencián tartózkodnak, és mindaddig ott is maradnak, amíg nem vizsgálják ki a szombat hajnali - sikertelen rendőrségi behatolási kísérletkor kitört - lövöldözés részleteit.

A vizsgálatot megerősítette Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter is a B92 belgrádi rádióban. Megerősítette azt is, hogy a vasárnap hajnalban a rezidencia felől hallott lövéseket Marija Milosevics adta le: dühében maga körül lövöldözni kezdett, amikor látta, hogy apját elszállítják. Sérülés azonban nem történt.

Mihajlovics felfedte, hogy Milosevics előállítása előtt egy ideig öngyilkossággal fenyegetőzött, sőt egy családján belüli megegyezésre hivatkozva közölte, hogy előbb feleségét és lányát is megöli. Később felfoghatta az ellenállás értelmetlenségét, miután pártja mérsékelt képviselői megértették vele: nincs sehol az a sorsa miatt aggódó százezer tüntető, akikre Milosevics számított.

Az Európai Unió soros elnöksége vasárnap rövid nyilatkozatban üdvözölte Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök letartóztatását.

A nyilatkozat szerint a fejlemény fontos lépés volt azon az úton, amely elvezethet a megbékélés és a törvényesség helyreállításához a térségben.

Az unió elnöksége azokat a lépéseket is üdvözli, amelyeket az utóbbi hetekben a jugoszláv, illetve a szerb hatóságok tettek a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés érdekében.

Az elnökség reméli, hogy a letartóztatással véget ért Milosevics politikai pályafutása, amely annyi pusztítást és szenvedést okozott a térségnek és az ott élő népeknek - áll a nyilatkozatban.

Örvendetes eseménynek minősítette Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök letartóztatását Jacques Chirac francia államfő.

Szavait szóvivője ismertette vasárnap reggel Párizsban. Catherine Colonna elmondta: az elnök azt is örömmel fogadta, hogy a jugoszláv hatóságok a lépéssel megerősítették elkötelezettségüket a demokrácia és az igazságosság mellett.

Nyilatkozatban üdvözölte a volt jugoszláv elnök letartóztatását Robin Cook brit külügyminiszter is.

Ez jó hír mindazoknak, akik már régóta békét és igazságosságot akarnak teremteni a Balkánon. Egyúttal újabb lépés abba az irányba, hogy Milosevicset és társait elszámoltassák az emberiség ellen elkövetett bűnügyekben - hangoztatta.

A zágrábi kormány szóvivője horvát érdeknek minősítette, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt a Hágai Nemzetközi Törvényszék vonja felelősségre azért a pusztításért, amely Horvátországot és a térség más országait sújtotta.

A szlovén külügyminisztérium nyilatkozatban üdvözölte Milosevics letartóztatását. A ljubljanai állásfoglalásban kiemelték: a volt jugoszláv államfő belgrádi őrizetbe vétele az első lépést jelenti ahhoz, hogy kiadják Hágának.

A nyilatkozat szerint Szlovénia azt várja, hogy Milosevics feleljen azért a szerepéért, amelyet Jugoszlávia szétesésében, majd az azt követő véres eseményekben játszott.