Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Áprilisban Milosevics fegyveres felkelést vezetett volna

2001.04.02. 21:45
Fegyveres felkelésre vonatkozó terveket találtak Milosevics letartóztatása után őrizetbe vett híveinél a rendőrök. A fegyveres zendülés hátterét Milosevics dedinjei rezidenciájában felhalmozott arzenál biztosította volna. Diplomáciai források szerint Milosevicset 48 órán belül szabadon engedhetik, ha ügyvédjének sikerül bebizonyítania, hogy a vádlott nem gyakorol befolyást a vizsgálat menetére. Washington pedig hétfőn rábólintott a további segélyekre.

A B92 rádió szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Milosevics letartóztatása után őrizetbe vett négy személynél (akik közül egyik Szinisa Vucsinics, a Jugoszláv Baloldal magas rangú tisztségviselője, akinek fegyveresei védték Milosevicset) egy áprilisi fegyveres felkelésre vonatkozó tervet találtak. A fegyveres felkeléshez megvolt a szükséges arzenál is, azt Milosevics dedinjei rezidenciájában raktározták.

Milosevicset rács mögött ábrázoló falragaszok
Belgrád belvárosában

fotó: EPA

A B92 rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva közli a fegyverek listáját is: két BOV-jelzésű páncélozott harci jármű, két géppuska, egy kézi aknavető, harminc gépfegyver, harminc rakétavető rakétákkal, két láda kézigránát, két láda gépfegyvertár, tíz láda 7,62-es kaliberű töltény, több mint húsz különböző kaliberű kézifegyver.

A hatalommal való visszaélés és sikkasztás mellett hivatalos személy akadályoztatása miatt is bűnvádi feljelentést tettek Milosevics ellen. A B92 jelentése szerint Szreten Lukics, a közbiztonsági hivatal vezetője közölte:a feljelentést azért terjesztették ki Milosevicsre, mivel "alapos a gyanú, hogy előre megfontolt szándékkal felbujtatta az Szerb Szocialista Párt és a Jugoszláv Baloldal tagjait, akikből fegyveres csoportot szervezett, amely feladata a hivatalos személyek akadályoztatása volt." Szinisa Vucsinics, a testőrségének vezetője ellen fegyveres lázadás szításáért készülnek vádat emelni. A rezidenciában lövöldöző Marija Milosevics ellen is bűnvádi feljelentést tettek.

Del Ponte: a háborús bűnökért ítélkezni kell Milosevics felett

A Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze, Carla del Ponte "nagy megelégedéssel fogadta" Milosevics letartóztatásának hírét, de "tisztában van azzal, hogy a volt elnököt nem a Hágai Bíróság letartóztatási parancsa alapján vették őrizetbe". Del Ponte arra vár, hogy Milosevics fogva tartása alatt hivatalosan is átnyújtják neki a hágai letartóztatási parancsot. A főügyész asszony azzal azonban tisztában van, hogy Jugoszláviában törvényi szabályozás kell ahhoz, hogy valamiféle együttműködés a két bíróság között elkezdődjék. Del Ponte szerint nemcsak hazájában, hanem Hágában is ítélkezni kell a háborús bűnökkel vádolt Milosevics felett.

Milosevics "nem tudja, miért van börtönben"

Milosevics új otthona a belgrádi központi börtön
fotó: EPA
Vasárnap délután négy órakor befejeződött a jugoszláv exdiktátor kihallgatása a belgrádi Központi Börtönben. Toma Fila, a volt elnök ügyvédje szerint Milosevics egy hónapig marad börtönben, a kihallgatás pedig kedden folytatódik. Az ügyvéd hétfőn fellebbezést nyújtott be az előzetes letartóztatás elrendelése miatt, de az ügyvéd szerint nincs rá esély, hogy a hatóságok szabadlábra helyezzék Milosevicset.

Fila szerint Milosevics önként döntött, hogy megadja magát, a feladásról szóló egyezmény pedig vasárnap hajnalban 3,15 és 3,45 között született meg. Az ügyvéd szerint Milosevics nem érzi túl jól magát a börtönben, zavarban van, nem tudja, miért tartják börtönben, és az sem világos számára, hogy más bűnösöket miért nem tartóztattak le.

Nem adják ki Hágának?

A döntés hátterében - állítja a kijevi jugoszláv nagykövetség névtelenséget kérő munkatársa - pedig az állt, hogy Milosevics ígéretet kapott arra, hogy nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

A forrás azt is közölte, hogy Milosevicset minden valószínűség szerint 48 óra múlva szabadlábra helyezik, ha ügyvédjének sikerül bebizonyítania, hogy a vádlott nem gyakorol befolyást a vizsgálat menetére.

Powell: mehet a támogatás

Colin Powell amerikai külügyminiszter alapos mérlegelés után úgy döntött: helyesli azt az elképzelést, hogy az Egyesült Államok tovább folyósítsa a Jugoszláviának szánt támogatási összegeket. A kongresszus korábban arra kötelezte a washingtoni kormányzatot, hogy március 31-ével bezárólag készítse el értékelését a jugoszláv vezetés "demokrácia-teljesítményéről". Az értékelés egyik kulcsfontosságú kérdése az volt, hogy Belgrád mennyire működik együtt nemzetközi közösséggel, közelebbről a hágai székhelyű ENSZ-törvényszékkel.

Colin Powell "nyugtázta és méltányolja" Milosevics őrizetbe vételét. Az amerikai külügyminiszter ezért úgy véli, indokolt az erre az évre előirányzott 100 millió dolláros amerikai támogatás még ki nem fizetett, illetve oda nem ígért részének (bő 50 milliónak) folyósítását.

Ezzel együtt azonban, az Egyesült Államok az elkövetkező hónapokban "további haladást vár" Jugoszláviától - így a washingtoni külügyi közlés. A jövőbeli segélyek folyósításának elengedhetetlen előfeltételei között nem szerepel Milosevics kiadása Hágának, de az Egyesült Államok ettől függetlenül arra számít, hogy ez meg fog történni.