Béla
12 °C
27 °C

Cook: a belgrádi ítélet után jöhet majd a hágai

2001.04.04. 22:49
Robin Cook brit külügyminiszter ugyan nem repesett az örömtől, de a jelek szerint mégiscsak hajlandó elfogadni, hogy Belgrádban ítélkezzenek Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök felett, de azt követően felettébb ajánlatos lenne, ha a verdiktet követően a hágai taláros testület is szóhoz jutna. A szerb kormányfő eközben jelezte: ha összegyűlnek a bizonyítékok, akkor háborús bűnök elkövetése címén is vádat emelnek Milosevics ellen. Zoran Djindjics egyúttal kizárta, hogy a volt elnököt kivégeznék.
Zoran Djindjics szerb kormányfő a bécsi Kurier című napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, amennyiben összegyűlnek Milosevics ellen a háborús bűnök elkövetésére vonatkozó bizonyítékok, akkor ez ügyben is lefolytatják a volt elnök ellen a bírósági tárgyalást. Egyúttal hozzátette, hogy ha bármilyen okból nem lehet ezt véghez vinni - példának okáért megfélemlítik a belgrádi bírókat - , akkor "el lehetne azon gondolkodni, hogy esetleg Hágában kerüljön erre sor".

A volt elnök hívei tüntettek: Én is Milosevics vagyok, tartóztassatok le!
fotó: EPA
A szerb miniszterelnök egyúttal megcáfolta a belügyminiszter keddi közlését. Dusan Mihajlovics akként vélekedett, hogy ha bebizonyosodik, hogy Milosevics adott ki utasítást a politikai gyilkosságokra, akkor akár halálra is ítélhetik. Djindjics azonban úgy vélte, ilyen ítélet semmiképpen sem lesz.

Cook Hága mellett ágál

Robin Cook, aki az első nyugati politikus, aki Milosevics letartóztatását követően Belgrádba látogatott, a börtönben lévő bukott diktátor feletti ítélkezésről úgy vélekedett, hogy a jugoszláviai felelősségre vonást követően Hágában is bíróság elé állna.

Közben Belgrádban körvonalazódni látszik, hogy a jugoszláv vezetés milyen együttműködést kíván kialakítani Hágával. Momcsilo Grubacs jugoszláv igazságügyi miniszter közölte, hogy elkészült az ezt szabályozó törvény - még feltételesen kezelendő - tervezete, amely minden olyan együttműködési formát előirányoz, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék alapszabálya tartalmaz: így magában foglalja a háborús bűnökkel gyanúsított, megvádolt személyek kiadatását is.

Ponte májusban utazik Belgrádba?

Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze reméli, hogy második belgrádi látogatására májusban kerül sor, amikor új vádiratot is hoz Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek, mely tárgya a Boszniában elkövetett háborús bűncselekményre vonatkozik majd - jelentette ki Florence Hartmann, az ügyészség szóvivője.

Milosevics taktikázik

Vojin Dimitrijevics, a nemzetközi jog egyik szakértője a Blic napilapnak nyilatkozva eközben úgy értékelte, hogy Szlobodan Milosevics fellebbezése komoly következményekkel járhat Jugoszláviára nézve. Milosevics ugyanis azt állította, uralmának ideje alatt a Szövetségi Vámhivatal bevételeiből pénzelték a boszniai Szerb Köztársaság és a horvátországi Szerb Krajina Köztársaság katonáit.

Dimitrijevics szerint ezek az állítások azért járhatnak súlyos következményekkel, mert Belgrád mindeddig tagadta, hogy Jugoszlávia részt vett a horvátországi és a boszniai háborúban. A jogász arra is emlékeztetett, hogy Horvátország is és a Bosznia-Hercegovinai Föderáció is vádat emelt a JSZK ellen a hágai Nemzetközi Igazságügyi Törvényszéken.

Jugoszlávia ennek következtében, vélekedett a jogász, esetleg nagy kárpótlási követelésekkel lesz kénytelen szembenézni.

Dimitrijevics szerint Milosevics említett nyilatkozata lényegesen kisebb hatással lesz magára a volt elnökre, mert "mindig mondhatja, hogy ő a pénzt Radovan Karadzsicsnak, a boszniai szerbek egykori vezetőjének, vagy Ratko Mladicsnak, a boszniai szerb hadsereg vezetőjének a szerb nép védelme érdekében adta, nem pedig azért, hogy háborús bűnöket kövessenek el" - jelentette a B92 rádió..

A Politika című napilap szerint az illetékes állami szervek várhatóan a napokban fejezik be a nyomozást és kezdeményeznek vizsgálati eljárást Milan Milutinovics szerbiai elnök és Zsivadin Jovanovics egykori szövetségi külügyminiszter ellen annak alapos gyanúja miatt, hogy jogtalanul adtak ki diplomáciai útleveleket arra nem jogosult személyeknek. A Politika a vizsgálati szervekhez és az ügyészséghez közelálló forrásokra hivatkozva állítja: az eddigi rendőrségi nyomozás érvényes bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy Milutinovics és Jovanovics bizonyos személyeknek két vagy több útlevelet is kiadott.