Mozgolódnak Milosevics hívei

2001.03.01. 18:31
Carla del Ponte március végéig adott határidőt Belgrádnak, hogy rendezzék az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A szerb kormány részéről viszont közölték, semmiféle kényszer nem játszhat szerepet Szlobodan Milosevics ügyében. A szerb szocialisták hallani sem akarnak Milosevics letartóztatásáról, s hogy ezt megakadályozzák, ,,népi őrséget" szerveznek a volt elnök dedinjei villája elé.
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint a Szlobodan Milosevics elleni esetleges belgrádi vádemelési javaslat célja az időhúzás, valamint az, hogy elkerüljék a törvényszékkel való együttműködést. Carla del Ponte svédországi nyilatkozatában leszögezte: e hó végéig ad határidőt a jugoszláv vezetésnek, hogy az érdemben megkezdje az együttműködést a hágai törvényszékkel.

Koracs: Nincs határidő

Zsarko Koracs szerb kormányfőhelyettes viszont úgy vélekedett, nem lehet és nem is szabad határidőket szabni az együttműködést illetően. ,,Nincs határidő arra sem, hogy Szlobodan Milosevics ügyében mikor és milyen lépéseket tegyünk" - tette hozzá a politikus, utalva arra, hogy szerdán a belgrádi ügyészség elrendelte a Szlobodan Milosevics volt elnök elleni nyomozást.

Boszorkányüldözés és összetűzés

Zoran Djindjics szerb kormányfőt felkereső szocialista képviselők ugyanakkor felháborítónak tartották, hogy a rendőrség nyomozást folytat a párt és egykoron az ország első embere ellen. A B92 rádió jelentése szerint Zsivorad Igics, a Szerbiai Szocialista Párt egyik vezetője közölte: úgy vélik, a vizsgálat nem mentes a politikai felhangoktól, s az új vezetés politikai boszorkányüldözésbe kezdett. ,,Figyelmeztettük a kormányfőt, hogy egy ilyen lépés polgárok közötti összetűzésekhez vezethet, mert a megvádolt ember ártatlan, s éppen ezért nincs egyedül" - fogalmazott a politikus.

Az ügyésznél a labda

Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter közölte: a rendőrség befejezte a Szlobodan Milosevics ellen csalás és állami javak ellopása ügyében indított nyomozást. Mihajlovics a BBC-nek elmondta: a következő lépés az, hogy az ügyész bírálja el a bizonyítékokat, és ezek alapján dönt arról, hogy vádat emeljenek-e Milosevics ellen. Tegnap a hatóságok vizsgálatot indítottak azon állítások nyomán, melyek szerint a volt elnök tavaly több mint egy millió dollár értékű aranyat csempészett ki Jugoszláviából, abban az időszakban, amikor megbuktatták.

Népi őrség Milosevics háza előtt

Szlobodan Milosevics félszáz híve csütörtökön a volt jugoszláv elnök belgrádi háza előtt bejelentette: éjjel-nappali ,,népi őrséget" szerveznek, hogy így gátolják meg vezérük esetleges őrizetbe vételét.

A Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) félszáz híve az előkelő belgrádi Dedinje negyedben lévő ház bejárata előtt gyűlt össze. A helyszínen lévő tucatnyi rendőr nem akadályozta meg a békés megmozdulást, bár egy katona megtiltotta, hogy tévések felvételt készítsenek az eseményről.

,,Ne játsszanak a tűzzel"

Szinisa Vucsinics, a hatalomból tavaly kiszorult Jugoszláv Egyesült Baloldal igazgatósági tagja és a Nikola Pasics Baloldali Radikális Párt - szintén radikális megnyilvánulásairól ismert - elnöke a megmozdulás résztvevőinek hangos tetszésnyilvánítása közepette azt hangoztatta: egyfolytában a ház előtt tartózkodnak majd, hogy megakadályozzák Milosevics letartóztatását. Vucsinics arra intette a hatóságokat, hogy ,,a balkáni puskaporos hordón ne játsszanak a tűzzel".  • Tippek
  • Bankszámla