Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Djukanovics kitart a függetlenség mellett

2001.04.24. 22:40
Milo Djukanovics montenegrói elnök kedden közölte, hogy a podgoricai kormányzat nem mond le a kis köztársaság függetlenségének megvalósításáról, noha a hét végi választások a lakosság komoly megosztottságát mutatták és a nemzetközi közösség is ellenkező értelmű jelzéseket küldött. Djukanovics közölte, hogy a függetlenségpárti montenegrói kormányzat folytatja a függetlenség tervének megvalósítását és - mint mondta - nincs oka stratégiát változtatni. A választás eredményét nem hajlandó elismerni Djukanovicsék egyik szóba jöhető koalíciós partnere, a Liberális Szövetség, mert úgy ítéli meg, az nem volt mentes a szabálytalanságoktól.
Djukanovics szerint ugyanis a hét végi előrehozott montenegrói parlamenti választások és a jelenlegi montenegrói politikai valóság végkifejlete csakis az állami függetlenség megvalósítása lehet. Hangsúlyozta, hogy a választásokon a függetlenséget támogató pártok győztek, mert a választók több mint felének támogatását megkapták.

A választásokon a Djukanovics vezette függetlenségpárti koalíció szoros győzelmet aratott a vezető montenegrói ellenzéki pártok által alkotott és az államszövetség fenntartását szorgalmazó tömörülés felett. A montenegrói központi választási bizottság által kedden este közzétett végleges eredmények szerint a kormányzó "Montenegróé a győzelem" koalíció 36 képviselői helyet kap a 77 fős parlamentben - kevesebbet a Djukanovicsék által eredetileg reméltnél, és kevesebbet a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többségnél is. Fő vetélytársuk, az "Együtt Jugoszláviáért" 33 mandátumhoz, a Liberális Szövetség 6, két kis albán párt pedig 1-1 helyhez jut.

Partner kerestetik

A kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség biztosítására a Djukanovics-koalíciónak (az elnök vezette Szocialisták Demokratikus Pártjának, és a Szociáldemokrata Pártnak) új, választások utáni koalíciós partner után kell néznie. Djukanovics bejelentette, hogy az elkövetkező napokban tárgyalásokat kezdenek a Liberális Szövetséggel. A szövetség szintén a függetlenség felé kényszeríti a kormányzó tömörülést, hiszen a liberálisok a kormányzó tömörülésnél is radikálisabb hívei a függetlenségnek.

A szocialisták csalásokra gyanakodnak, de még nem óvnak

Annak ellenére, hogy az Együtt Jugoszláviáért koalíció képviselői hétfőn kijelentették, a koalíció nem ismeri el a választási eredményeket, a keddi sajtótájékoztatón Predrag Bulatovics, a Szocialista Néppárt elnöke e döntést nem erősítette meg. "Marad az az álláspontunk, hogy a választásokat a kölcsönös bizalmatlanság jellemezte, s gyanakodunk, hogy igenis voltak szabálytalanságok" mondta Bulatovics, de hozzátette: ebben a pillanatban nem akarják végleges mérlegelésüket nyilvánosságra hozni. Úgy tartják, a választások után Montenegró valóban megosztott, így minden politikai erő maximális komolyságára van szükség - jelentette a B92 rádió.

A liberálisok viszont nem ismerik el az eredményeket

Miodrag Zsivkovics, a montenegrói Liberális Szövetség vezetője kijelentette, pártja nem ismeri el a választási eredményeket, mert sok szabálytalanságot észleltek. "Abból a tényből indulunk ki, hogy öt nappal ezelőtt nyilvánosságra hozták, hogy Predrag Bulatovics megállapodást kötött Filip Vujanoviccsal a választási jegyzékeken jelentkező szabálytalanságokról, de a Liberális Szövetség is sok hiányosságra mutatott rá, ezért úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk el az eredményeket", hangsúlyozta Zsivkovics a Cetinjében megtartott nagygyűlésen. "Állítjuk, hogy a mi 7,9 százalékunkat ebben az esetben Bulatovics és Vujanovics titkos megbeszélésein tervezték ki, azzal a szándékkal, hogy a Montenegróról szóló eszme a Szerbiával folytatott hosszas tárgyalásokban merüljön ki", értékelt Zsivkovics, jelenti a SRNA.