Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A montenegrói koalíciónak ára van: 120 millió márka

2001.05.22. 19:38
A montenegrói Liberális Szövetség (LS) hajlandó koalíción kívül támogatni a választásokon nyertes "Montenegróé a győzelem" szövetséggel, s a jövőben senki mással nem fog tárgyalásokba bocsátkozni. Az LS és a Djukanovics elnök nevével fémjelzett koalíció képlékeny szövetsége azonban nem volt mentes a jóféle kis balkáni kavarásoktól. Az LS egyik képviselője közölte, a montenegrói elnök korábban 20 millió márkát ígért a hat fős képviselőcsoporttal bíró pártnak, hogy lépjen koalícióra velük, ám ezt az LS nem volt hajlandó elfogadni, mondván: ők ennél többet érnek, pontosan 120 millió márkát.
Milo Djukanovics
Az LS úgy döntött, hogy támogatni fogja a "Győzelem Montenegróé" szövetséget, s a jövőben nem folytat tárgyalásokat a Szocialista Néppárttal, amely a közelmúltbeli választásokon alig néhány százalékkal kevesebb voksot kapott, mint a Djukanovics-féle tömörülés. A kis és függetlenségpárti szövetség szándéknyilatkozatában azonban szükségesnek tartotta kihangsúlyozni, a lépésre főként azért szánta el magát, mert fontosnak tartja a Djukanovicsék által meghirdetett függetlenségi népszavazás megtartását, valamint azt, hogy nem kötnek koalíciós megállapodást Djukanovicsékkal.

A montenegrói szocialisták nem keseredtek el

A montenegrói Szocialista Néppárt (SNP), amely szintén felkérte egy táncra az LS-t, közölte, ők még nem tekintik végérvényesnek a megállapodást, mert hiába van ez az elvi megegyezés, még nem kérték fel kormányalakításra Djukanovicsékat - azaz, addig semmi sincs lezárva, amíg ez nem történik meg.

A jugoszláv kormányfő, aki mellesleg az SNP alelnöke közölte, ellenzékben maradnak, mégha az ország lakosságának közel fele is támogatja őket. Ez a szám - vélekedett Zoran Zsizsics - csak növekedni fog a kilátásba helyezett referendumig, úgyhogy nincs miért aggódniuk.

A koalíciónak ára van

A Liberális Szövetség egyik képviselője, Dejan Vucsinics időközben egy kisebbfajta politikai bombát robbantott fel, mikor a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva közölte, Milo Djukanovics montenegrói elnök 20 millió márkát kínált fel a pártjának, hogy az, illetve annak vezetése csatlakozzon a "Montenegróé a győzelem"-hez. Az LS azonban visszautasította ezt, mivel - Vucsinics szerint - kereken százmillióval többet kellene adniuk ahhoz, hogy ezt a lépést megtegyék.

Az LS - állították az Indexnek belgrádi források - emellett olyan, politikailag szokatlan kéréssel is előállt, amely szerint a pénz kifizetése mellett csak akkor lépett volna koalícióra Djukanovicsékkal, ha annak pártjából 5 képviselő átült volna az LS parlamenti frakciójába, amely jelenleg 6 képviselőből áll, míg a győztesé több mint ötvenből.