Árpád
-2 °C
3 °C

Montenegró mégsem ismerte el Kostunicát

2000.10.07. 17:51
Vojislav Kostunicának nem csupán a szerbiai régi hatalommal kell "megbirkóznia", hanem a montenegrói belső és külső érdekekkel is.
Montenegró vezetése még nem gratulált Vojislav Kostunicának. Milo Djukanovics montenegrói köztársasági elnök szerint ők szerbiai részről csak Kostunicát hajlandóak elfogadni szerbiai részről tárgyalópartnernek, de nem "Jugoszlávia elnökeként, hanem az új szerbiai demokratikus gondolkodás képviselőjeként".

Milo Djukanovics
"A hivatalos montenegrói hatalom nem vesz részt a szövetségi kormányzásban, mert azt nem tartja legitimnek mindaddig, amíg nem válik azzá egy olyan szövetségi parlamenti választások révén, amelyben Montenegró is részt venne" - nyilatkozta Djukanovics.

Tény, hogy a jugoszláv alkotmány szerint, ha Szerbia adja az államfőt, akkor a szövetségi kormány elnöke montenegrói. Tény az is, hogy a szövetségi választásokon a hivatalos montenegrói hatalom nem vett részt, csak a Milosevics-pártiak. Most a szövetségi parlamentben a Djukanovics-pártiak nincsenek ott - ám elvárják, hogy ők adják a kormányfőt, nem politikai ellenlábasaik.

Djukanovics utóbb belátta, hogy nem lehet kormányfőjük. Így "szakértői kormány" magalakítását követeli. Ez a szövetségi választások kiírásáig tevékenykedne, amelyben már a montenegrói hatalmi párt is részt venne. Zoran Djindjics máris javaslatként előterjesztette, hogy az új kormány szakértője legyen, ne pedig egyik vagy másik párté.

A Szerbia-Montenegró kötélhúzásnak sok indítéka van. Milo Djukanovics montenegrói államfő számára nagyon nem felel meg, hogy Milosevics elment, mielőtt kiírhatta volna a köztársaság függetlenségéről szóló népszavazást. Eddig volt mire hivatkoznia, most esetleg nem lesz. Úgy tűnik, Monenegró elhatározta, hogy elszakad Szerbiától, s erre csupán szalonképes ürügyet keres. Ezt támasztja alá, hogy a világ minden nagyhatalma, számos országa elismerte Kostunicát új államfőnek, csak éppen Montenegró nem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?