Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A függetlenségpártiak vezetnek Montenegróban

2001.04.22. 20:11
A központi választási bizottság közlése szerint délután fél ötig a választásra jogosultak 59,17 százaléka élt szavazati jogával. Az urnákat este 9 órakor zárják, eddig érvényes a kampánycsend is. Nemhivatalos források szerint egy szűk minta a kis köztársaság függetlenségét pártoló erők vezetését mutatja.
A központi választási bizottság közlése szerint délután fél ötig a választásra jogosultak 59,17 százaléka élt szavazati jogával. Az urnákat este 9 órakor zárják, eddig érvényes a kampánycsend is. A belgrádi sajtó szerint Montenegróban az elmúlt egy évtized választásain a részvételi arány soha nem maradt el a 65 százalékostól.

Rendben zajlott a voksolás

Milo Djukanovics leadja voksát
fotó: EPA
A CESID szóvivője közölte, hogy a voksolás rendben zajlik. A CEMI igazgatója hozzátette, hogy egy helyen, a nyugat-montenegrói Niksic körzetében fekvő Ducice faluban tapasztaltak szabálytalanságot: a helyi választási bizottság tagjai a szavazóhelyiségben az egyik politikai erő javára próbálták befolyásolni a szavazópolgárokat. Más helyütt ilyet nem észleltek.

A függetlenségpártiak az élen

A vasárnapi voksolás egy helyütt, a Podgorica közelében fekvő Spuz börtönében már be is fejeződött. A nemhivatalos forrásokból ismertté vált, egyelőre meglehetősen szűk minta a függetlenségpárti erők szoros vezetésére utal az államszövetség fenntartását pártoló erőkkel szemben. Hivatalos végeredmény kedd estére várható.

A mostani választásokon 16 párt és párszövetség indult, de a Milo Djukanovics államfő által fémjelzett függetlenségi tömörülés és a Szocialista Néppárt vezette Együtt Jugoszláviáért blokk tekinthető a két fő ellenfélnek. Ha a jelenlegi államfő vezette kétpárti koalíció nyeri a választást - Djukanovics korábbi ígérete szerint - népszavazást ír ki a köztársaság függetlenségéről.