Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Büntető áramkimaradások Szerbiában

2000.10.04. 11:46
Csütörtökön tetőznek a szerbiai ellenzék tiltakozó akciói, Belgrádban össznemzeti tüntetést szervez az ellenzék. A hatóságok áramkimaradással próbálják a tüntetőket büntetni. A Politika napilap szerdai számában cáfolták a szerb rendőrségi vezető leváltásáról szóló híreszteléseket. A szavazatok újraszámlálását sürgető nemzetközi kérelmekre Milosevics nem válaszolt.
Csütörtökön tetőznek a szerbiai ellenzék tiltakozó akciói
Újabb utcán töltött nap elé néznek Jugoszlávia ellenzéki érzelmű lakosai. A rendőrség nem akadályozza meg a tüntetéseket, a látszat kedvéért azonban közel húsz embert tartóztattak le kedden, további húsz ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Áramkimaradások

A hatóságok az áramszolgáltatás többórás szüneteltetésével próbálják büntetni a tüntető lakosságot. Az áramszolgáltató a Nikola Tesla Hőerőmű és a kolubarai szénbányák sztrájkjával indokolja tettét. A Beta hírügynökség jelentése szerint Belgrádban kedden délelőtt kapcsolták ki az áramot, Pancsován négy órát szünetelt a szolgáltatás, Újvidéken, Nisben, Cacakon is megszakadt a szolgáltatás. A szerb állami áramszolgáltató közleménye szerint a dolgozókat ,,a Szerbiai Demokratikus Ellenzék aktivistái politikai eszközként használták fel", és "az állami tulajdonban lévő eszközöket és az ország nemzeti gazdaságát ,,a pártok szűk érdekeinek rendelték alá".

Az emberek elszántságán ez semmit sem változtat: csütörtökre a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) Belgrádba hívta Szerbia lakosságát, ahol tömegtüntetéssel próbálják kierőszakolni a választási győzelem elismerését. Cedomir Jovanovics, az SZDE választási stábjának főnöke közölte: válságtörzset alakítottak, mert az országban drámai a helyzet.

Cáfol a Politika

Cáfolták a szerb rendőrségi vezető leváltásáról szóló híreszteléseket
Kedden olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, miszerint Milosevics hétfőn lemondatta Rade Markovicsot, a nemzetbiztonsági hivatal és a különleges rendőrségi alakulatok főnökét, a rendőrségekben pedig leváltáshullám várható. A szerdai Politika napilap cáfolta ezeket az értesüléseket, a ,,Nagy félretájékoztatások és hazugságok ideje" című cikkben. A lap azt is cáfolja, hogy Milosevics Moszkvába utazott volna a ,,választások és választási kampány kellős közepén".

Moszkvába Kostunica sem látogat el egyhamar. Miután Milosevics kedden visszautasította az orosz közvetítést, szerdai nyilatkozatában a szerb ellenzék vezére hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy Szerbiában maradjon. ,,Egy moszkvai találkozás két nappal a hírhedt második forduló előtt nem igazán segítene a helyzeten" - véli Kostunica.

Milosevicset nem adják ki

A görög külügyminiszter, George Papandreu szerint Milosevics nem válaszolt a görög és más kormányok ama ajánlatára, hogy számolják újra a szavazatokat külföldi megfigyelők jelenlétében. A Szerbiai Szocialista Párt szóvivője, Nikola Sainovics, rendkívüli sajtóértekezletén szerdán elvetette annak a lehetőségét, hogy nemzetközi közvetítés jöjjön létre az elnökválasztás első fordulója kapcsán. Sainovics úgy értékelte, hogy "nincs vita az elnökválasztással kapcsolatban, ezért nincs szükség nemzetközi döntőbíráskodásra".

Arra a kérdésre, hogy Slobodan Milosevics eleget tesz-e Vladimir Putyin orosz elnök meghívásának, hogy utazzon Moszkvába, azt válaszolta, hogy "nem tud semmit erről a meghívásról". Az ellenzék jelöltje, Kostunica biztos benne, hogy az ,,alkotmányos krízis" rövid életű lesz, mivel a rendszer szerinte gyenge álláspontjának képviselésére. Az ellenzéki vezető azonban újból megerősítette: elnöksége alatt nem enged a hágai nemzetközi törvényszék nyomásának, és nem adja ki a háborús bűnökkel vádolt Milosevicset.

Az ENSZ-főtitkár délszláv ügyekért felelős emberi jogi megbízottja szerint mentességet kell biztosítani Milosevicsnek a felelősségre vonás alól, ha ezzel rá lehetne bírni a hatalomból való távozásra - adta hírül a BBC. Jirí Dienstbier elismerte, hogy nem ez lenne a "legerkölcsösebb megoldás". A megbízott szerint a valódi kérdés most az, hogy ,,mi érdekel minket jobban, Milosevic vagy a 10 millió szerb, illetve az egész Balkán jövője."

A hágai székhelyű törvényszék szóvivője, Jim Landale azonban nagyon zavarónak nevezte és mindjárt el is utasította az Dienstbier ötletét - jelentette az MTI. A vád elejtéséhez arra lenne szükség, hogy Carla Del Ponte főügyész javaslata alapján a törvényszék egy bírája ilyen értelmű döntést hozzon - tette hozzá Landale. A törvényszék főügyészségének szóvivője, Paul Risley pedig azt szögezte le, hogy egyelőre nem a vádak és a nemzetközi körözés visszavonását, hanem azok kiterjesztését fontolgatják. Milosevicet eddig csak koszovói bűnökkel vádolták, de bűnlajstromát várhatóan boszniai cselekményekkel is kiterjesztik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!