Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szexbotrány a szerb kormányban

2001.05.09. 21:32
Szerdán van száz napja annak, hogy hivatalba lépett a szerb kormány, amelynek összetétele akár napokon belül megváltozhat. Ugyanis az egyik miniszterelnök-helyettest lemondásra szólította fel - többek között Zoran Djindjics is -, mivel azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatta közeli munkatársnőit. Vuk Obradovics, a Szociáldemokrácia elnöke tagadja az ellene felhozott vádakat.
Zoran Djindjics szerb kormányfő a testület szerdai ülését követően újságíróknak elmondta, Vuk Obradovics ígéretet tett arra, hogy legkésőbb péntekig asztalára teszi lemondását, amelyet a miniszterelnök el is fogad majd, annak ellenére, hogy Obradovics az egyik legfontosabb tisztséget tölti be a szerb kormányban. Ő a vezetője a Szlobodan Milosevics idejében elkövetett visszaéléseket feltáró bizottságnak.

Vuk Obradovics
lelépéskényszerben
fotó: EPA
Saját pártelnöksége fordult Obradovics ellen

Obradovicsot saját pártjának elnöksége vádolta meg azzal, hogy munkatársnőit kézzel fogható közelségben szereti maga körül tudni, s a munkakapcsolatok elmélyítését sem feltétlenül az iroda négy falán belül tudja csak elképzelni. A Szociáldemokrácia (SD) elnöke égbe kiáltó hazugságnak nevezte a vádakat, s rögvest össze is hívta a párt bővebb irányító testületét, a főbizottságot, amely a kedd éjszakába nyúló ülés végén végül is bizalmat szavazott Obradovicsnak, akik pedig lemondását követelték, azokat a magyar belpolitikai életre oly jellemző és gyakori szankcióval sújtották: kizárták őket a pártból.

Politikai játszma a háttérben

Belgrádi megfigyelők - miközben nem vonják kétségbe, hogy Obradovics nagy híve a női nemnek - azonban megjegyzik, Obradovics visszahívására tett kísérlet nem mentes mögöttes politikai játékoktól sem. A "Karics testvérek" elnevezésű cég egyik tulajdonosa, és még sok más üzleti érdekeltséggel bíró Bogoljub Karics sajtóértesülések szerint szívesen venné, ha az általa is alapított SD élén nem az a személy állna, aki most ott van. S ami talán még fontosabb Karics számára, Obradovics - visszahívását követően - már nem vizsgálhatná a milosevicsi időkben elkövetett gazságokat. Karics - nem mellesleg - igen közeli üzleti kapcsolatban állt Szlobodan Miloseviccsel s holdudvarával, ennek köszönhetően - persze, soha nem bizonyítottan, legalábbis eddig - cégei kivételes megrendeléseknek is eleget tehettek, kivételesen nagy összeget bekaszálva ezzel.

Mindenesetre Obradovics az egyik belgrádi bíróságon rágalmazás miatt feljelentést tett az DS 15 volt elnökségi tagja ellen. És tagad. Bár a jelek szerint ettől függetlenül ő lesz az első vezéráldozat a 100 napos szerb kormányban.