Ágnes
-5 °C
2 °C

Montenegróban a hadsereg biztosítja a választásokat

2000.09.23. 20:19
Kiutasítások, ,,határzár", Szabadkán a magyar tévéadások letiltása és a kampánycsend alatti sorozatos zavarkeltés jellemezte az általános választások előtti napot Jugoszláviában. A választások előtti közvéleménykutatások szerint a szavazásra jogosult szavazók közül 32,5 százalék adná voksát az ellenzék jelöltre, 26 százalék szavazna Milosevicsre. Eközben bejelentették, hogy a választásokat Montenegróban a Jugoszláv Néphadsereg fogja biztosítani.
Akárcsak Szerbia minden városában, Szabadkán is mind feszültebb a szavazás előtti helyzet. Az általános választások három szinten zajlanak vasárnap: jugoszláv elnököt, a szövetségi parlament két házának és a tartományi képviselőháznak a tagjait választják meg vasárnap.

Letiltották a Duna Tévét, a mobilszolgáltatás akadozik

Szombat délutántól a több mint tízezer kábeltévé előfizető egyáltalán nem nézheti a Duna Tévé adásait, s késő estétől nem látható az MTV2 sem. Az MTV1 esti híradóját nem kapcsolták le a kábeltévések, s zavartalanul követhető a "zöld" TV2, az RTL Klub és az ATV. A jugoszláv hatóságok egyébként megtagadták a belépést a magyar RTL Klub stábjának - adta hírül a televízió. A Duna Tévének sikerült eljutnia Belgrádba.

A külföldi (angol) hírtelevíziók (BBC, Euro News) adásai megmaradtak. A szabadkai kábeltévét üzemeltető állami társaság üzemzavarra hivatkozott, akárcsak a belgrádi mobiltelefonok nehézkes használata érdekében felelős szolgáltató. Egész jugoszláviában akadozik a mobiltelefon-szolgálat.

A jugoszláv-magyar határon minden kilépő és belépő jugoszláv állampolgárt név szerint jegyzékbe vesznek, s ezért több órát kell várakozniuk az átkelőknek. Feltételezések szerint mintegy 100 ezer külföldön élő jugoszláv tér haza csupán azért, hogy szavazhasson.

Szombat délután a választási bizottság bejelentette, hogy a választásokat Montenegróban a Jugoszláv Néphadsereg fogja biztosítani.

A fő kérdés: mit tesz Milosevics, ha veszít. Az idén júliusban módosított jugoszláv Alkotmány - szocialista olvasata - szerint Milosevics elvileg mandátumának lejártág - 2001. július - gyakorolhatja a hatalmát. Az M1 szerint elképzelhető, hogy a választások után Milosevics és Kustunica is győztesnek kiáltja ki magát.

EU-megfigyelőknek nem adtak beutazási vízumot

Milosevics: A közvéleménykutatások szerint 26 százalék szavazna rá
Pénteken nem adtak leszállási engedélyt Podgoricában (Montenegró) a macedón külügyminiszter repülőgépének, aki három órát várakozott, majd lemondta a találkozót a külügyminiszterrel. Ugyanakkor a jugoszláv hatóságok nem adtak beutazási vízumot az Európai Unió parlamenti képviselőiből álló megfigyelőcsoportnak. Az EU nevében a francia elnökség pedig nyilatkozatban ítélte el, hogy a jugoszláv hatóságok péntek délután kiutasítottak több, az EU-országokból a vasárnapi választásokra Belgrádba érkezett újságírót.

Csütörtökön este és péntek reggel az Otpor (Ellenállás) több aktivistáját kísérték be Szabadkán és Zomborban, Podgoricában pedig az egyik katonarendőr pénteken reggel lelőtte a montenegrói rendőrség különleges egységének egyik rendőrét. Az eset egy kávéházi civakodás epilógusa.

A NATO is felkészült a választásokra

Koszovóba - minden eshetőségre felkészülve -a KFOR csapatait egy brit, egy francia, egy olasz és egy görög zászlóalj odavezénylésével megerősítették, s a főparancsnok szerint a NATO mind létszámban, mind készenléti tervekben felkészült az esetleges provokációk elhárítására.

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter szerint Milosevic ,,mindenre kész" annak érdekében, hogy ,,elorozhassa" a választások eredményét. Albright hangsúlyozta: az USA nem fogadni el manipulációk nyomán kihirdetett választási győzelmet. Wesley Clark, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka hangsúlyozta: Milosevicnek annyi vesztenivalója van, hogy mindent meg fog tenni a hatalom megőrzéséért.

A NATO főtitkára ,,a legrosszabbtól tart", ám kijelentette: Milosevic választási győzelme esetén nem kizárt a Jugoszlávia elleni megszorító intézkedések szigorítása - de hozzátette, hogy e kérdésben a döntés nem a NATO-t illeti.

Kostunica és az ellenzék győzelmét jósolják

Kostunica: Az esélyesebb, sohasem volt tagja a Kommunista Szövetségnek
A választások előtt napvilágot látott közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Kostunicára a 6 millió 300 ezer szavazásra jogosult szerbiai szavazó közül körülbelül 32,5 százalék adná voksát, míg 26 százaléknyian Milosevicsre szavaznának.

A szövetségi parlament alsó és felső házának megválasztása estében a felmérések szintén az egyesült ellenzék esélyeiről szólnak. Ám a montenegrói Djukanovics-féle 'Éljünk jobban' kormánykoalíció választási bojkottja miatt a 200 ezres köztársaságban csakis a Belgrádhoz hű Momir Bulatovics fémjelezte Szocialista Néppárt száll ringbe, ennek köszönhetően az alsóházi harminc és a felső házi húsz hely eleve a szocialistáké.

Psssszt!

Eközben a német márka feketepiaci ára szokatlanul gyorsan emelkedik, mindenki igyekszik megszabadulni az értéktelen dinártól és kemény valutát vásárolni.

Az egyik leglátogatottabb jugoszláv portálon ez olvasható: Psssszt! Tiszteletben tatjuk a kampánycsendet! Alig várjuk, hogy elérkezzen vasárnap este!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!