Viola
-5 °C
-2 °C

Belgrádi forradalom percről percre

2000.10.06. 10:09

18:15 Az orosz külügyminiszter Igor Ivanov szerint Milosevics továbbra is vállalna politikai szerepet Szerbiában. A jugoszláv állami televízió bemutatott egy felvételt a bukott diktátor és Ivanov találkozójáról, amelyen az orosz külügyminiszter figyelmeztette Milosevicset: ne alkalmazzon erőt az ellenzék ellen. Milosevics azt mondta: jogi úton kísérli meg visszaszerezni elvesztett elnökségét.

18:11 Ellenzéki források szerint a szerb parlament hivatalosan is elismerte Kostunicát jugoszlávia új elnökének.

18:00

17:41 A norvég kormány 135 millió korona (16,8 millió euró) pénzügyi támogatást nyújt az új jugoszláv demokratikus vezetésnek - jelentették be pénteken Oslóban.

17:39 A Szerbiai Demokratikus Ellenzék parlament előtti beszédeinek befejeztével a 100-150 ezres tömeg a felszabadított Belgrád utcáin sétál - adja hírül a FreeSerbia.

17:25 A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék főügyésze pénteken bejelentette, hogy hamarosan vádat emel Szlobodan Milosevics jugoszláv államfő ellen Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett bűnökért. Carla del Ponte a koszovói fővárosban, Pristinában tartott sajtóértekezletén megerősítette: azt várja Vojislav Kostunica ellenzéki vezetőtől, hogy átadja Milosevicet a hágai székhelyű törvényszéknek. Hágában a testület bármikor készen áll Milosevic fogadására - idézte a Reuters a főügyészt, hozzátéve, hogy Kostunica viszont már több ízben bejelentette: ellenzi a jugoszláv államfő nemzetközi bíróság elé állítását.

17:22 Az orosz duma elnöke Genadgyij Zseleznyov puccs megrendezésével vádolta Kostunicát, Genadgyij Zsuganov orosz kommunista pártvezér szerint pedig a belgrádi események ,,marihuána, vodka és amerikai dollár szagúak".

17:18 Franciaország, az Európai Unió soros elnöke, Kostunicát meghívta az EU következő találkozójára.

17:00

16:48 Igor Ivanov orosz külügyminiszter elhagyta Jugoszláviát miután Kostunicával, Miloseviccsel, és a szerb ortodox egyház fejével Pável pátriárchával találkozott. Ivanov megbeszéléseinek eredményeiről nem nyilatkozott. A pátriárcha szerint Ivanov megígérte: Oroszország minden tőle telhetőt megtesz a béke megtartása és a nemzetközi szankciók eltörlése érdekében.

16:43 Clinton amerikai elnök arra kérte Oroszországot, segítsen a jugoszláviai helyzet rendezésében azzal, hogy Milosevics távozását kérje. Madeline Albright korábban üdvözölte azt, hogy az orosz elnök Ivanov külügyminiszterén keresztül elismerte Kostunicát.

16:41 Putyin orosz elnök azt üzente Kostunicának "reméli, mindent megtesz annak érdekében, hogy a politikai krízisnek véget vessen".

16:03 A belgrádi parlament előt beszélő ellenzéki vezetők arra kérték a jugoszláv hadsereget: a hatalomi űr kialakulását megelőzendő ismerjék el Kostunicát, mint Jugoszlávia új megválasztott elnökét. Kostunica a nap folyamán beszélni fog az ünneplő tömegnek, Putyin nyilatkozatát is várják.

16:00

15:46 A több hete eltűnt volt szerb elnök, Ivan Stambolics, életben van, és egy börtönben található, hogy pontosan melyikben azt a rendőrségi források nem említik.

15:38 A belgrádi parlament előtt összegyűlt tömegnek Dragoljub Micunovics ellenzéki politikus azt mondta: a SZDE új szövetségi parlamenti választásokat fog követelni.

15:29 Belgrádban százezer fős tömeg várja a jugoszláv parlament épülete előtt Vojislav Kostunica elnök beszédét. Ellenzéki források szerint a beszéd után megáldaná az ellenzéki vezetőt Pavle pátriárka, a szerb ortodox egyház feje.

15:25 Előreláthatóan két órát is késni fog a délután fél ötre tervezett magyar miniszterelnöki sajtótájékoztató, miután a kormnyfő gépje még mindig Párizsban tartózkodik. Orbán Viktor a jugoszláviai események miatt megszakította a háromnaposra tervezett párizsi látogatását és a Ferihegy 1 repülőtéren tájékoztatóra hívta a sajtó képviselőit.

15:13 A Magyar Karitász alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből álló segélyszállítmányt indít a Vajdaságba. A segélyszervezet tartalékalapjából 5.000.000,- Ft-ot fordít a program finanszírozására. Az első szállítmány - 3,5 tonna étolaj és ruhanemű - Szabadkára kerül. A segélyszállítmányt a Szabadkán és Nagybecskereken működő helyi szervezetek osztják szét a rászorulók között. A szervezet további adományokat a következő számlára vár: ABN-AMRO Bank 10201006-50054310.

15:06 Szemtanúk szerint Igor Ivanov orosz külügyminiszter elhagyta Milosevics belgrádi rezidenciáját, a tárgyalásról részleteket nem közöltek. Ivanov a jugoszláv hadsereg vezetőjével és az ortodox egyház fejével fog találkozni. Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Vojislav Kostunicának választási győzelméhez abban az üzenetben, amelyet Igor Ivanov külügyminiszter tolmácsolt Belgrádban.

15:00

14:52 Kína "komoly nyugtalansággal" figyelte a jugoszláviai eseményeket, de nem fog beavatkozni a politikai folyamatba. Az Amerikai Egyesült Államok és Olaszország befagyaszthatják a szerb politkusok számláit, ha ily módon megakadályozzák az állami pénzek kimenekítését Jugoszláviából.

14:35 Az ilyenkor megszokotthoz képest csökkent a délszláv határ forgalma - közölte az Index érdeklődésére Krisán Attila, határőrségi szóvivő. Tájékoztatása szerint semmilyen rendkívüli esemény nem történt mostanában. Egyelőre nincsen megerősített szolgálatra se szükség, teljes a nyugalom a határon - mondta. Lásztity Péró, az Országos Szerb Önkormányzat elnöke szerint biztató a kialakulni látszó demokratikus fordulat. A kisebbségeknek a helyzete ugyanis nagyban függ attól: milyen állapotok uralkodnak az anyaországban. A kisebbségi vezető szerint egyelőre megjósolhatatlan, hányan maradnak és mennyien térnek vissza az ide menekült szerbek közül. Sokan ugyanis megalapozták magyarországi egzisztenciájukat, otthon pedig ,,felégettek" mindent. Leszögezte: régóta várnak a szabadságra, ami még sosem tűnt ennyire közelinek.

14:33 ,,-Az elmúlt éjszaka több alkalommal is találkoztam Vojislav Kostunica elnök úrral és a válságstáb tagjaival, akik teljes jogú partnerként üdvözöltek minket, szabadkaiakat" - közölte pénteken Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Szabadka polgármestere, miután visszatért Belgrádból. Kasza József elmondta: Kostunica elnökkel megvitatták a hatalom megszilárdításának konkrét lehetőségeit és beszéltek a rendőrséggel, a katonasággal, valamint a médiákkal kapcsolatos legsürgősebb teendők elvégzéséről. A VMSZ elnöke szerint a szerb hadsereg Szabadkán állomásozó erői egy percig sem hagyták el a kaszárnyákat, így eleve bizonyították lojalitásukat. A szabadkai körzeti rendőrkapitány pénteken ígéretet tett arra, hogy a nap folyamán visszaszolgáltatják a csütörtökön a szabadkai rádiótól elkobzott rádióadót.

14:26 Még mindig bizonytalanság övezi Kostunica beiktatásának és az új jugoszláv szövetségi parlament ülésének kezdő időpontját. A FreeSerbia Belgrádban tartózkodó tudósítóját Momcilo Perisisc az SZDE vezetője úgy tájékoztatta: a parlamentben már előkészítettek egy gyűléstermet. Azt sem lehet tudni, hogy a Szocialista Párt részt vesz-e a parlament gyűlésén.

14:04 A jugoszláv hadsereg védekezni fog, ha a tüntetők megtámadják, más esetben nem fog beavatkozni a politikai eseményekbe.

14:00

13:54 A francia Liberation napilap arról ír, hogy a koszovói albánok attól félnek: a független Koszovóról szóló álmaiknak véget vet Milosevics távozása a hatalomról. A függetlenség párti albánok nem szeretnének egy nyugat barát kormányt hatalmon látni Belgrádban, hiszen a tíz éve húzódó függetlenségi harcuk végét jelentheti. Ibrahim Rugova a koszovói albánok vezetőjét nem érdeklik a jugoszláv események, hisz ,,nem az ő országáról van szó".

13:50 Az ENSZ szívesen látná Milosevicset a hágai törvényszék előtt, a jugoszláviai politikai helyzet rendeződése előtt azonban nem kíván ez irányban nyomást gyakorolni az új jugoszláv vezetőségre. Kostunica többször is jelezte választási kampánya során: Milosevicset nem fogja kiadni a hágai bíróságnak.

13:46 Németország Belgrádnak szánt segélyek szállítására kérte fel az EU-t. Az EU szerint Kostunicát meghívják a november 24-én Zágrábban (Horvátország) tartandó EU-Balkán csúcstalálkozóra.

13:29 Orbán Viktor kormányfő a jugoszláviai események miatt megszakítja háromnaposra tervezett párizsi látogatását, és hazaérkezésekor, pénteken délután fél ötkor a Ferihegy repülőtéren sajtótájékoztatót tart. A tervek szerint a miniszterelnök Párizsban, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország fővárosában, elsősorban a magyar EU-csatlakozási folyamat perspektíváiról tárgyalt, csütörtökön Lionel Jospin francia miniszterelnökkel, pénteken pedig Jacques Chirac köztársasági elnökkel tartott megbeszélést. Szombaton pedig a Sorbonne Egyetemen tartandó Newropeans 2000, Európa politika - új nemzedékek felé című konferencia kerekasztal-beszélgetésén szólalt volna fel.

13:19 Milosevics-párti montenegrói politikusok Kostunicát ismerték el Jugoszlávia újonnan megválasztott elnökének. Két angol rendőrt, akiket kémkedéssel vádoltak, szabadon engedtek Montenegróban.

13:15 Igor Ivanov orosz külügyminiszter gratulált Kostunicának választási győzelme alkalmából. Az orosz külügyminiszterrel az elnöki palotában találkozott Kostunica. Ivanonv a nap folyamán Miloseviccsel is találkozik.

13:12 Határozatlan időre elhalasztoták Kostunica beiktatása, az új jugoszláv elnök a mai nap folyamán összehívja az új jugoszláv parlamentet.

13:00 Vojislav Kostunicát pénteken délután 13 órakor ünnepélyes keretek között hivatalosan beitatják az elnöki tisztségbe. A tüntető tömeget a médián keresztül a beiktatás színhelyére, a belgrádi parlament épülete elé hívták.

13:00

12:41 Havier Solana az EU biztonsági vezetője szerint hétfőtől, a következő EU-s ülésen visszavonják a Jugoszláviát sújtó gazdasági szankciókat. Solana a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta az EU új alapokra szeretné helyezni kapcsolatait az új, demokratikus Jugoszláviával.

Milosevics fénykorában
12:20 Szlobodán Milosevics nem kért menedékjogot Fehéroroszországtól, annak ellenére, hogy az ország illetékes szervei készek egy ilyen jellegű kérést megvizsgálni. Oroszországban Milosevics menedékjogáról nem tárgyalnak, Kazahsztán is jelezte, hogy nem fogadná be az ex-jugoszláv elnököt.

12:14 Bár többszöri nyilatkoztaban a katonaság megerősítette, hogy nem avatkozik be a politikai eseményekbe, a jugoszláv ellenzéknek végső választ a hadsereg még mind a mai napig nem adott - nyilatkozta a CNN-nek egy ellenzéki szóvivő.

12:01 Szlobodán Milosevics Belgrádban tartózkodik és néhány órán belül találkozik Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel - közölte Borislav Milosevics - Szlobodán testvére -, Jugoszlávia moszkvai követe az NTV orosz televízióval. Korábban a Sky News is hasonló hírt sugárzott.

12:00

11:45 Igor Ivanov orosz külügyminiszter 9:30-kor megérkezett Belgrádba - közlte az orosz Lentra.ru. Az orosz küldöttséget a "Slatina" repülőteren Zoran Novakovics, a jugoszláv külügyminiszter első helyettese fogadta. A repülőtérről a küldöttség a belgrádi orosz követségre hajtatott. Előzetes tervek szerint Ivanov találkozik Jovanovics külügyminiszterrel és Vojislav Kostunica szerb ellenzéki vezetővel. Dmitrij Rogozin, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke, nem zárta ki, hogy Ivanov találkozhat Miloseviccsel, ha az utóbbi beleegyezik ebbe.

11:25 Vojislav Kostunicát pénteken délután 13 órakor ünnepélyes keretek között hivatalosan beitatják az elnöki tisztségbe. A médián keresztül arra szólították a lakosságot, hogy ismét vonuljon a belgrádi parlament épülete elé, az ünnepélyes beiktatásra ugyanis ott kerül majd sor. A CNN szerint a tüntetések mindaddig folytatódhatnak, míg Milosevics hivatalosan nem mond le. A ma reggeli szocialista Politika első oldalán Kostunica képe jelent meg, "Átveszi a hatalmat" aláírással.

11:18 Elzavarta szocialista vezetőségét a péntek reggeli békésnek induló tiltakozásán a szabadkai Sever vállalat dolgozói. Bár Kostunica bosszú és megtorlásmentes hatalomátvételt ígért, sok helyen várható hasonló "leváltás".

11:00

10:51 "A hadsereg következetesen kitart álláspontja mellett, s nem avatkozik be a szerbiai demokratikus folyamatokba" - nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Dragan Velicskovics ezredesnek, a Jugoszláv Katonaság Vezérkarának szóvivője. A Belgrádba vezető utak lezárására kérte föl a mezőgazdasági termelőket a G17 Plus szervezet. Erre azért van szükség, hogy Szerbia más részéből nehogy "meglepetés" érje az új hatalmat, a jelek szerint az óvintézkedésre nincs igazán szükség.

Füst száll a parlament felett
Forrás: Reuters
10:35 Milosevics testvére szerint az ex-jugoszláv elnök még mindig Belgrádban van - adja hírül a Sky News.

10:22 Első intézkedései közt a politikai foglyok mielőbbi szabadon bocsátását kéri Kostunica elnöktől a FreeSerbia, Jugoszlávia egyik leglátogatottabb portálja. "Szerbia mindaddig nem szabad, míg Szlobodan Milosevics rezsimjének egy politikai elítéltje is a börtönben szenved." A portál Miroszlav Filipovics újságíró, Flora Brovina (koszovói) orvosnő nevét említi, de az Ellenállás, illetve a többi szervezet aktivistájának is szabadon engedést követel.

10:03 A reményekkel ellentétben, még mindig nem rendeződött Szerbiában az áramellátás. Csütörtökről péntekre virradó éjjel ugyan közölték, hogy "fokozatosan mindenkit visszakapcsolnak", ám pénteken még mindig áramkimaradások várhatók.

10:00

09:50 A Szerbiai Demokratikus Ellenzék válságstábot hozott létre, mely Vojislav Kostunica államfővel konzultálva ideiglenesen a hadsereget, rendőrséggt, ellátást, közművek munkáját stb. próbálja koordinálni. Eredetileg ma reggelre tervezték az új szövetségi parlament alakuló ülését, de valószínűbbnek tűnik a déli egy órás időpont. Belgrádba várják a montenegrói képviselők érkezését.

09:00

A jugoszláv rendőr vezet el egy sebesült ellenzékit a parlament elől
Forrás: Reuters
08:50 A jugoszláv állami televízió bejelentette, hogy ülésezik a hadsereg vezérkara. Részleteket nem tudni, a tisztek az ülés végén feltehetően nyilatkozatot adnak ki. A Beta hírügynökség már korábban bejelentette, hogy a hadsereg egységei visszatértek a laktanyákba. Clinton elnök bejelentette, hogy a demokratikus erők hatalomra jutása után feloldják a Jugoszlávia ellen hozott szankciókat. Vlagyimir Putyin, orosz elnök közölte szeretné, ha megszűnne Jugoszlávia elszigeteltsége, és az ország demokratikusan fejlődne tovább. Az Itar-Tassz hírügynökség szerint Igor Ivanov külügyminiszter pénteken Belgrádba utazik, hogy ,,az ország legfontosabb politikai erőinek vezetőivel" tárgyaljon. Az orosz miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszország nem szándékozik menekültjogot adni a bukott diktátornak. Zoran Djindjic, a DOS egyik vezetője a Tanjug szerint úgy vélte, hogy már nem várható ellencsapás Slobodan Milosevic részéről. "A kritikus ponton már túl vagyunk" - mondta a politikus. Szerb ellenzék források szerint egyébként Milosevics Szerbia keleti részén, egy Beljanica nevű faluban rejtőzik, bunkerében.

08:00

05:20 Hajnalra karnevállá alakult a hangulat Belgrádban. Az előrejelzésekkel ellentétben Milosevics támogatói nem indítottak támadást a forradalmárok ellen, a rendőrök is eltűntek az utcákról

02:20 Tüntetők egy csoportja teljesen szétverte és felgyújtotta Milosevics Marko nevű fiának Terazije-ben lévő illatszerboltját, majd festékszóróval ráfúják a romokra: "panaszold el a papádnak!" - adta hrül a FreeSerbia. A jelentés megemlíti, hogy a Marko boltja körül lévő üzletek kirakatai sértetlenek maradtak.

02:00

01:40 A Szerbiai Televíziónak nyilatkozva Zoran Djindjics, az SZDE kampánymenedzsere kijelentette, hogy a volt jugoszláv elnök, Slobodan Milosevics legközelebbi munkatársaival a Bor melletti Dubisnicában van - adta hírül az Index vajdasági tudósítója. Az SZDE olyan információkkal rendelkezik, amely szerint hajnali 3 és 5 óra között Milosevics ellencsapást akar mérni. Djindjics azt is közölte, hogy az SZDE még nincs "valós kapcsolatban" a Jugoszláv Katonasággal, de várhatóan az elkövetkező egy órában ez is megvalósul, annak érdekében, hogy megelőzzék az események Milosevics által elképzelt menetét. "Nekünk nincs semmilyen szándékunk Milosevics úrral. Felőlünk még politikai tevékenységét is folytathatja, hazánk egyik pártjának elnökeként" - mondta Djindjics.

01:00

00:51 Nem sokkal éjfél előtt megtartotta alakuló ülését a belgrádi városi önkormányzat, a szeptember 24-én megválasztott összetételben. Belgrád új polgármestere Milan St. Protics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék egyik vezetője lett, amiről már korábban megegyezés született az ellenzéken belül.

00:45 Kostunica kijelentette, hogy Milosevics Bor városában van - adta hírül a Sky News brit hírtelevízió hajnali híradójában.

00:26 Kostunica beszédében kijelentette, hogy ígéretet kapott a francia külügyminisztertől arra, hogy hétfőn, az EU külügyminisztereinek találkozóján előterjesztik a szerbia-ellenes embargók azonnali feloldását.

00:15 A Szerbiai Demokratikus Ellenzék egyik vezetője, Vuk Obradovics kijelentette, hogy a rendszerváltás legkritikusabb időszaka még nem múlt el. Hajnali 3-5 óra között várható, hogy a régi rendszer megpróbál ellentámadásba lendülni.

A csütörtöki nap esemyényei ť

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!