Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Virtuális Ellenállás

2000.09.20. 21:25
A szerbiai Otpornak (ellenállás) napjában több ízben is szerencséje van a jugoszláv hatalom képviselőihez, akik az általános választások napjának közeledtével mindinkább agresszíven lépnek fel velük szemben. Az egyszerű diákszervezetként létrejött Otpor közel 50 ezer aktivistáját a hivatalos politika újabban már nem csak az utcán és az államilag agyonellenőrzött médiában kiáltja ki terroristának, hanem az interneten is őket teszi meg az első számú közellenségnek.
A belgrádi hatalom retorikai szótára olyannyira kifogyhatatlan, mint amennyire egyedi. Az Otpor a szerb ellenzék egynémely tagjával egyetemben volt már áruló, simán NATO-bérenc, de a szerb nemzet elsorvasztására törekvő Nyugat fizetett ügynöke is. Goran Matics szövetségi tájékoztatásügyi miniszter nyelvi leleményessége egyenesen arányos a belpolitikai helyzet kiélezettségével, illetve a "hogyan tereljük el a figyelmet erről" kényszerítő elv érvényesítésének szükségességével.

Az Otpor kampánya az internet segítségével félmillió szavazóhoz juthat el

Az Otpor mindig is jó alanynak bizonyult a figyelemfelkeltésre/elterelésre. A politikai pártoktól függetlenül, csakis Milosevics leváltásáért küzdő ellenzéki diákszervezet plakátragasztásokkal, utcai tünetesekkel közel egy éve hívja fel főként a fiatalság figyelmét arra, hogy a Milosevics-rezsim 10 éves regnálása alatt ezerszámra vándoroltak ki külföldre a fiatalok, s akik maradtak, apátiába süllyedve próbálják átvészelni a hétköznapokat.

A legutóbbi, "Gotov je" - Vége van (Milosevicsnek - a szerk.) - kampányuk, mint ahogy az Indexnek egyik koordinátoruk mondta, 50 ezer aktivistájuk révén közel félmillió szavazóhoz juthat el, nem beszélve azokról, akik a neten böngészve akadnak össze az oldalukkal.

Letölthető Milosevics-ellenes dalok mpeg változatban

A otpor.com, illetve a otpor.net oldalakon naprakész információk, felhívások fogadják az odalátogatót és a muzikálisabb szörfözők gyors ütemben be is biflázhatnak egy Milosevics-ellenes dalt, amit az otporosok minden nagyobb jelentésű rendezvényükön kötelező jelleggel megosztanak a hallgatósággal (letölthető mpeg változatban is).

Minthogy a weboldalak általában külföldi szolgáltató működteti, a hatalom, illetve annak internetes megfelelője, a Jugoszláv Internetes Szövetség sokat nem tud ellenük tenni. Pontosabban amit igen, az nem sok, de éppen elég, hogy több mint félszáz városában helyi kirendeltséggel bíró Otpor számára nehézségeket támasszanak. A rendőrségi razziák során nem csak személyeket, hanem tárgyakat is lefoglalnak, s azok között bőven akad számítógép s tartozékaik.

A szerb diaszpórának és egynémely helyi üzletembernek köszönhetően a diákszervezet pótolni tudja az elvesztett javakat, bár a kiesett idő - minthogy egymással és a fél világgal a neten keresztül tartják a kapcsolatot - problémát jelenthet számukra.

A Jugoszláv Internetes Szövetség szerint az Otpor és az UCK egyazon országokban működtet weblapokat

A Jugoszláv Internetes Szövetség mostanság megnyitott egy új frontot is. A szervezet feje, Boban Petkovics hosszú kutakodásának eredményeképpen bejelentette: az Otpor és az UCK egy tőről fakadó gonosz, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az Otpor ökölbe szorított kezet ábrázoló fekete színű pólója kimondottan koszovói albán jelkép. A folklórtudással felruházott Petkovics azonban bizonyítékok sorába még azt is beállította, hogy az Otpor és az UCK egyazon országokban működtet weblapokat, úgymint Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és persze az ős- és a nagy ellenség honában, az Egyesült Államokban.

Mindehhez még hozzáfűzte, Galliában egyazon internetes cég szerverén vannak, legalábbis ez derült ki az IP címből. S hogy mi ezen túl még az összefüggés? Petkovics természetesen a hatalom elleni szervezkedés, fegyverszállítmányok beszerzése, anyagi források cseréje, és még számtalan, a tájékozatlanabb és Koszovó elvesztése miatt felettébb bánkódó polgár meggyőzésére alkalmas adatot sorolt fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!