A NATO hajlik a biztonsági övezet szűkítésére

2001.02.20. 22:01
A jugoszláv külügyminiszterhez írt levelében George Robertson NATO-főtitkár jelezte: az Észak-atlanti Szövetség kész fontolóra venni a Szerbiát Koszovóval elválasztó biztonsági övezet szűkítését. A szélsőséges albán fegyveres csoportok az elmúlt napokban, több ízben is támadást intéztek a szerb állások ellen, míg a múlt héten egy civilekkel teli autóbusz ellen követtek el több halálos áldozattal járó merényletet. A koszovói albánok magatartása miatt egyre inkább csökken annak az esélye, hogy a belgrádi rendezési javaslatból realitás legyen.
George Robertson főtitkár az övezet szűkítésének megfontolását az elmúlt napok véres eseményeivel indokolta, egyúttal jelezte, a KFOR minden tőle telhetőt megtesz az ott élők biztonságának szavatolása érdekében - áll a jugoszláv minisztérium közleményében, amely egyben kitér arra is, hogy Collin Powell amerikai külügyminiszter elismerését fejezte ki Goran Szvilanovicshoz írt levelében. A washingtoni diplomácia ugyanis nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Belgrád tesz a válság rendezése érdekében, s mindemellett tartózkodik az erőszakos cselekményektől.

Belgrádban koszovói szerbek tüntettek hozzátartozóik elvesztése, illetve eltűnés miatt
Stipe Mesic horvát államfő viszont bírálta a jugoszláv vezetőket. A horvát elnök úgy vélte, bár a válságövezetben kialakult helyzetről Szlobodan Milosevics volt elnök tehet, de az új kormánynak európaivá kellene tennie Szerbiát. A bécsi tárgyalásai során nyilatkozó elnök, a Hina jelentésese szerint úgy vélte, Belgrádnak fel kellene ajánlania az albán kisebbségnek az egyenjogúságot. Világossá kellene tennie, hogy új úton jár, amelyen eltávolodik a Milosevics-érától.

Az ENSZ koszovói megbízottjai figyelmeztették az albánokat, elveszíthetik a támogatást, ha nem hagynak fel az erőszakos akciókkal. Eric Morris úgy vélte, az albánok mindaddig nem hagynak fel a fegyveres támadásaikkal, amíg a tartomány etnikailag nem lesz tiszta

Csak együtt sikerülhet egy többnemzetiségű Koszovó

Nebojsa Csovics, a szerb kormányfő-helyettes kedden az észak-koszovói szerbek képviselőivel folytatott megbeszélései után közölte: lehetséges egy többnemzetiségű Koszovó, de ezt az ENSZ ideiglenes koszovói vezetése (UNMIK) csakis a Belgráddal való szoros együttműködése keretében tudja megvalósítani. Csovics kijelentette: Szlobodan Milosevics volt elnök korszaka befejeződött, az országnak új vezetősége van, amelyik megtalálta a sikeres receptet a nemzetközi közösséggel folytatott tárgyalásokhoz, s tisztában kell lenni azzal, hogy Szerbia bevonása nélkül nem képzelhető el a koszovói kérdés tartós megoldása".

Csovics meglátogatta a podujevói buszmerénylet sebesültjeit is, akiket a mitrovicai kórházban ápolnak. Eközben a patológusok Koszovón nyolc szerbet azonosítottak az áldozatok közül, akik a pénteki terrorista támadásban vesztették életüket, amelyet albán szélsőségesek követtek el egy autóbusz utasai ellen Podujevónál. A szakértőknek Gracsanicában hét áldozat kilétét sikerült megállapítaniuk, közöttük egy hároméves gyermekét is.

Megfenyegették Nyikita Mihalkovékat

A koszovói Pec ortodox püspökségére ellátogató Nyikita Mihalkov autóján a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) fenyegető levelét találták meg. A SRNA szerint az Oscar-díjas rendezőt és kíséretét azzal fenyegették meg, hogy velük együtt legyilkolják a püspökségben lévőket.  • Tippek
  • Hírek