Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Megalakult a szerb parlament

2001.01.22. 21:43
A szerb parlament hétfői, alakuló ülésén Dragan Marisicsanit, a Szerbiai Demokrata Párt tagját választották meg a képviselőház elnökének, míg Zoran Djindjicset javasolták kormányfőnek. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kényelmes többséggel fog kormányozni, minthogy a 250 parlamenti helyből 176-ot tudhat a magáénak. A szerb kormányfő-helyettesek egyike várhatóan Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lesz.
Kis ideig némi bizonytalanság uralkodott a tekintetben, hogy Milan Milutinovics szerb elnök - Szlobodan Milosevics exelnök bizalmasa - a törvényeknek megfelelően Djindjicset kéri-e fel a kormányalakításra. Milutinovics hivatala bejelentette, hogy az államfő, aki napközben konzultációt folytatott a parlamenti pártokkal, azt javasolja a parlamentnek, hogy Zoran Djindjicset bízzák meg kormányalakítással.

Kisebb kabinet

Zoran Djindjics kormányfőjelölt kabinetjének névsora várhatóan jóval rövidebb lesz, mint az eddigiek, minthogy a kormánynak 16 minisztériuma lesz a korábbi 24 helyett. Mint ahogy a DOS részéről közölték, drasztikus módosítások várhatóak a kormány munkájának megszervezésében is.

A szerb parlament alakuló ülése

A DOS-on belüli megállapodás értelmében a parlamenti elnökké Dragan Marsicsanint, a Vojiszlav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt tagját választották meg. Szintén megállapodásra jutottak a négy alelnököt illetően is, akik közül hármat a DOS ad, míg negyediket a Szerbiai Szocialista Párt delegálta, minthogy Milosevicsék büszkélkedhetnek a legnagyobb ellenzéki párt címével, hiszen 37 képviselőjük ül a t. Házban - igaz, ilyen kevesen még soha nem voltak.

Csütörtökön ül össze a kormány

A parlament elnöke úgy vélte, előreláthatóan csütörtökön ül össze első ízben a kormány, amelynek várhatóan magyar kormányfő-helyettese is lesz Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke személyében. A VMSZ hat képviselői helyet szerzett a választásokon.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma találkozott Vojiszlav Kostunicával, Jugoszlávia elnökével. A B92 Rádiónak adott nyilatkozatában Kasza elmondta, a ,,rendkívül kellemes és korrekt hangulatú" találkozó során szó volt ,,a magyarok önszerveződésének dokumentumáról, valamint a Jugoszláviában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről, és az ezzel kapcsolatos problémák lehetséges megoldásairól". Kasza az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a találkozó témája a VMSZ hárompillérű autonómia-koncepciója és annak megvalósíthatósága volt.

Kasza: Kostunica jóindulatú

A VMSZ elnöke örömmel állapította meg, hogy jóindulatot tapasztalt és Kostunica hajlandó belefogni az elképzelés megvalósításába azzal, hogy a koncepcióból fakadó feladatokat törvények elfogadásával, a szerb parlamenten keresztül kell végrehajtani. Megállapodtak abban, hogy egy szakértői csoport átfogóan elemzi az autonómia-koncepciót és az abból eredő feladatokat - a törvénytervezetek elvi vázlatát - előkészíti a törvényhozás számára.

Kostunica örömmel fogadta, hogy Kasza József elvállalta a hamarosan megalakuló új szerb kormány egyik miniszterelnök-helyettesi tisztségét. Ezzel a VMSZ és a vajdasági magyarság is bizonyítja, hogy felelősségteljesen áll hozzá az ország demokratikus átalakításának folyamatához, az államépítéshez.

A találkozón szó esett a vajdasági magyarokkal szembeni kirohanásokról, támadásokról is - nemrég Kasza is életveszélyes fenyegetést tartalmazó elektronikus levelet kapott. Kostunica kérte Kasza Józsefet, hogy ezeknek ne tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget. A jugoszláv elnök elítélte e kirohanásokat, de olyan egyéni megnyilvánulásoknak tartotta őket, amelyek nem tudhatók be az állami szervek, vagy a szerb nép gondolkodásának. Úgy vélte azonban, hogy mindenképpen törekedni kell azok kiküszöbölésére.  • Vennék
  • Hírek