Árpád
-2 °C
3 °C

Belgrádi forradalom percről percre
[okt. 5., csütörtök]

2000.10.05. 18:00
00:00

23:30 Két ellenzéki vezető, Goran Svilanovics és Momcilo Perisics Belgrádban a rendőrség magas rangú vezetőivel tárgyal - tudtuk meg az Index vajdasági tudósítójától. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Rádiónak adott interjújában elmondta: olyan információk vannak, hogy a régi hatalom ellencsapásra készül, amire a belgrádiak fölkészültek. "Abban állapodtunk meg, hogy megőrizzük a demokráciát, s azt, hogy az emberek kiharcolták szavazataik tiszteletben tartását." Az új szövetségi parlament a montenegrói képviselők megérkezése után összeül az új köztársasági elnök eskütételére - mondta Kasza. A három szabadkai buszból egy éjfél felé hazaindul, a másik kettő utasai pedig úgy határoztak, hogy a forradalom végkifejletét, az új szövetségi parlament megalakulását is megvárják - addig a belgrádiakkal védik az eddigi vívmányokat.

23:10 A szabadkai rádió egy külföldi internetes forrásra hivatkozva közölte, hogy Milosevics Olaszországba szökött, ahol megadta magát.

23:00

22:46 A svéd Aftonbladet webrádió élő adásában bejelentete, hogy a Belgrádi RTV épülete elé katonasági alakulatok érkeznek folyamatosan, erősitésként a rendőrségi alakulatok támogatására. A Belgrádi RTV 500 újságírója azonnali felmondást kapott, köztük a technikai osztály vezérigazgatója is.

22:40 Az Index tudósítójának jelentése szerint belgrádi tüntetők mintegy 20 fős csoportja 21.30 körül betört a Szerbiai Szocialista Párt belgrádi irodájába és kihozták onnan a párt propagandaanyagát amit szétszórtak az utcán. Az épületben két személy tartózkodott, akik megszöktek, mielőtt a tüntetők bementek. Szemtanúk állítása szerint a propagandaanyagon kívül semmit sem vittek ki, nem törték össze a berendezést és nem okoztak tüzet sem. Meglepő de igaz: a tegnap még hatalmon lévő párt irodája közelében egyetlen rendőr sincs.

22:34 Megkezdte ülését a Szerbiai Demokratikus Ellenzék elnöksége, Vojislav Kostunica elnökletével - jelentette az Index vajdasági tudósítója. Legfontosabb feladatnak a legfelső honvédelmi tanács összehívását tartják, de még ma éjjel megalakul a belgrádi városi önkormányzat, valamint ülést tart a szövetségi parlament is.

22:32 Nis és Belgrád között hatvan kilométeres sort alkottak a tüntetők. A belgrádhoz közeli falvakból élelmiszert küldtek a fővárosban demonstrálóknak.

22:30 Monenegróban jelenleg nyugalom van, a helyi jugoszláv csapatok nem mozdulnak. A miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a demokratikus átalakulásban reménykedik.

22:28 A Sky News jelentése szerint Luskovácban tüntetők egy csoportja betört a helyi televízió székházába.

22:25 Az Index tudósítójának beszámolója szerint Vajdaságban visszaált a normáis áramszolgáltatás. Az utóbbi időben napi tizenkét órában vonták meg a villanyt a lakosságtól.

22:22 A Pentagon szóvivőjének, Kenneth Baconnak jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy Milosevics elhagyta Belgrádot. " Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy Milosevics és családja elhagyta volna Belgrádot. Tudomásunk szerint még mindig a városan vannak" - mondta a szóvivő.

22:16 "A Jugoszláv Katonaság a laktanyákban marad és semmilyen formában sem avatkozik be az utcai történésekbe" - jelentette az Index vajdasági tudósítója. Egy magas rangú katonai vezető, aki nem kívánta felfedni kilétét úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg eddig is távol tartotta magát a történésektől, mert tiszteletben tartotta alkotmányos szerepét. Az SZDE egyik magas rangú vezetője az imént a szerb tévében azt mondta, hogy a sorkatonák és tisztek zöme is a demokráciára és Kostunicára szavazott, s ez visszarettentette Milosevicset, hogy bevesse őket a nép ellen. A hadseregben külön szavazást tartottak, tehát átlátható volt ki kire adta voksát.

22:15 A forradaom eddigi mérlege: 1 halott, 67 sebesült.

22:00

21:55 Milosevics pártja, a Szerb Szocialista Párt bejelentette, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel harcolni fognak.

21:43 A belgrádi B2 92 rádió információi szerint a parlament épületét már eloltották a városban, ahol több százezer ember várja a parlament épülete előtt Kostunica újabb beszédét. Jelentések szerint katonai helikopterek még mindig megjelennek időnkét a parlament és a rendőrség épülete fölött.

21:38 Putyin orosz elnök újból felajánlotta, hogy közvetít a két fél között, mert azt szeretné, ha Jugoszláviában demokratikus úton rendeződne a helyzet. A Duma külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy bárkinek politikai menedékjogot nyújtson.

21:34 Három "Antonov" típusú katonai csapatszállító repülőgép felszállt, és elhagyta a belgrádi repteret. Úticéljuk egyelőre ismeretlen, de jelentések szerint déli irányba repülnek.

21:30 Röviddel ezelőtt megkezdte adását a felszabdult belgrádi televízió. Mivel a tévé Takovo utcai székházá még füstöl, elég mostoha körülmények vannak: vagy az emeleti helyiségekből, vagy valamelyik alternatív stúdióból sugároznak. Bejelentették, hogy hamarosan Vojislav Kostunica is kamerák elé áll. A korábban államosított adókat a forradalmárok visszafoglalták, s most már Belgrádban nincs egyetlen olyan adó sem amely Milosevics hamis propagandáját sugározná.

21:15 Este 21 órakor közvetítette első szabad híradóját az Új Újvidéki Rádió, ahogy önmagukat nevezték az újvidéki rádiósok. Függetlenítették magukat a belgrádi vetetéstől, megváltozott a műsorséma és azonnal sugározzák a friss híreket a belgrádi forradalomról. Az Újvidéki Televízió ma este 21.30 kor sugározza hosszú idő óta az első olyan magyar híradóját, amelyben valóban azt mondhatják el a szerkesztők, ami az igazság.

21:06 Helyi idő szerint 21.00-ra Vojislav Kostunica összehívta az új jugoszláv parlament mindkét házának első ülését. Kostunica a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS), a montenegrói szocialisták és a néppárt képviselőit hívta meg a tanácskozásra. Milosevic Szerb Szocialista Pártjáról és Mira Markovic pártjától, az Egyesült Jugoszláv Baloldalról Kostunica nem tett említést.

21:00 A szerb állami hírügynökég bejelentette, hogy a forradalmárok oldalán áll, és hogy Szerbia új elnöke Kostunica. Milosevics állítólag a román határ közelében bújkál.

21:00

20:50 A belgrádi forradalom első halálos áldozata egy húsz év körüli lány, aki egy kamion pótkocsija alá zuhant, ahol a kerekek agyonnyomták. A belgrádi rendőrség épülete ég.

20:29 Kasza József, Szabadka polgármestere a szabadkai rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy egy óra múlva összeül a jugoszláv parlament és beiktatja Vojislav Kostunicát. Kasza a Szerb Demokratikus Ellenzék stábjának tagja.

20:06 Az ellenzéki vezetők felvették a kapcsolatot a jugoszláv hadsereg vezetőivel és kérik, hogy ne avatkozzanak be az utcai tüntetésekbe.

20:04 Kostunica azt mondta a belgárdi parlament előtt tüntető tömegnek: ő Jugoszlávia elnöke.

20:00

19:55 Zarko Korac, az ellenzek szóvivője, a CNN-nek elmondta, hogy a rendőrség teljesen összeomlott Belgrádban, és Szlobodan Milosevicsnek jelenleg nem állnak rendelkezésére a rendfenntartó erők. Korac szerint egy nagyobb csapat tart az állami televízió Belgrád külterületén található stúdiójába - amikor ezt elfoglalják, teljes egészében az ellenzék kezén lesz az állami televízió. Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban állnak-e a hadsereg vezetésével, a szóvivő azt mondta, hogy gyakorlatilag nincs kommunikáció a vezérkarral, de úgy vélte, hogy nagyon fontos lenne, ha a jugoszláv néphadsereg közleményben nyilvánítaná ki, hogy nem kíván beavatkozni.

19:48 A jugoszláv parlament előtti tömegnek beszélő Kostunica szerint Milosevics Szerbiája történelem, az emberek akaratát nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni.

19:27 A szerbiai ellenzék egy vezetője, Momcilo Perisic volt tábornok arról tájékoztatta a belgrádi sajtót, hogy a katonaság nem avatkozott be a csütörtöki tüntetésekbe. Peirsic cáfolta, hogy az ellenzék a jugoszláv katonasággal tárgyalt volna, mint azt korábban híresztelték.

19:25 Eloltották a belgrádi parlamentben égő tüzet. A parlament előtti tüntetők felett alkalomszerűen egy-egy helikopter köröz.

19:07 A CNN szerint Kostunica azt nyilatkozta: "Milosevics nem harcolhat az emberek akarta ellen".

19:00

18:57 Egy rendőrőrsöt feladó rendőröket a Vörös Csillag futballcsapat szurkolói majdnem meglicseltek. A rendőröket a tüntetők mentettek meg, akik pólókat, trikókat adtak a távozóknak. A helyzet továbbra is tragikus, hiszen több rendőr az épületben ragadt.

18:55 Ég a belgrádi televízió, az adást megszüntették.

18:48 Tizenöt páncélozott és álcázott autó teljes rohamöltözetű és gázmaszkos emberekkel Banjica mellett vonultak el, és a külváros felé tartanak - adja hírül a Rádió B2-92. A konvoj, mint korábban is jeleztük amerikai páncélozott dzsippekből és angol Land Roverekből áll. Az emberek kifütyölték az autókat, az autós férfiak a győzelem jelét mutatták.

18:47 Senki sem ismeri Milosevics tartózkodási helyét, az állami tévé pedig komolyzenei koncertet közvetít.

18:38 Clinton szerint az amerikai katonák nem fognak beavatkozni a jugoszláv eseményekbe. Az állami tévé megszüntette óránkénti híradását.

18:34 Kostunica kinevezte magát Jugoszlávia elnökévé - adja hírül a svéd Aftonbladet webbrádió egyenes adása. Más hírforrás nem erősítette meg a webrádió értesüléseit. A tüntetők továbbra is özönlenek Belgrád felé.

18:22 Az utcai tüntetőkhöz csatlakozott a rendőrség a Starine Novaka utca és a Március 27. utca kereszteződésénél. Korábban könnygázgránáttal dobálták a tüntetőket és egy páncélozott konvoj is elhaladt itt.

18:20 Hat óra körül a jugoszláv hadsereg az SZDE vezetőivel kezdeményezett beszélgetést. A találkozó eredményei egyelőre ismeretlenek.

18:14 A parlament épületében nincs áram, mihelyst egy generátort találnak Kostunica beszélni fog a tömeghez. Több helyen tűz ütött ki a parlamentben.

18:12 A belgrádi külvárosokból egy páncéloskonvoj indult el a központ felé, nem lehet tudni milyen alakulathoz tartoznak, amerikai dzseepeket is láttak a felvonuló autók közt.

18:03 Hamarosan Vojslav Kostunica ellenzéki vezető szól a belgrádi tüntetőkhöz.

18:00

17:57 Több forrás is megerősíttette: a belgrádi állami tévé a tüntetők kezében van. Egyes tudósítások szerint Belgrád felé tankok közelegnek, a tüntetők pedig barikádokat építenek. Csácsák és Krusévac városok is az ellenzék kezében van. A parlament épületéből kidobálták Milosevics képeit.

17:43 A rohamrendőrök elvonultak a parlamenttől, az épület előtt maradt tartalékos csapatokat elkergette a tömeg.

17:34 A tömeg a belgrádi állami tévé épülete felé halad, egy rendőrt a tüntetők lincselésétől egy ellenzéki vezető mentett meg. Meg nem erősített információk szerint a tüntetők a belgrádi tévé épületét már bevették.

17:21 Bevették a parlament épületét a tüntetők, a rohamrendőrök fokozatosan elhagyják a parlament épületét. Az ellenzéki vezetők folyamatosan az erőszakmentes tüntetésre kérték fel az egybegyűlteket, úgy tűnik a parlament elfoglalása az ellenzéki akarat ellenére történt.

Könnygázbombák robbannak a belgrádi parlament előtt
A parlament épületének ostroma nem lankad, a tüntetők kövekkel dobálják annak ablakait. Több tüntető bejutott a parlamentbe, annak ablakain kimásznak és zászlókat lengetnek. A tüntetők nem ellenőrzik a parlament épületét, elképzelhető, hogy a jól felszerelt, a parlament épületében lévő rohamrendőrök tartják őket fogva. A rendőrök nem lépnek fel erőszakosan, csupán az ostromlók szétszórását próbálják, nem folyamodnak erőszakos eszközökhöz. Az ellenzéki vezetők beszéde öt órára volt előzőleg bejelentve, nem tudni, hogy meg fogják azt tartani.

A CNN szerint a "békés" rendőrség változást jelent a tiltakozókkal való viszonyban. Eddigi belgrádi tüntetéseken sokkal erőszakosabb fellépést tanusított a rendőrség.

A FreeB92 tudósítása szerint a parlament háta mögül robbanást és lövöldözést lehetett hallani, 3 rendőrségi autó ég, 9 személy megsebesült a könnygázgránátok miatt.

A CNN tudósítója szerint belgrádi parlament ostromával csupán egy többszáz fős tömeg próbálkozik, a többiek 450-500 méterre a parlamenttől békésen sétálnak és zenét hallgatnak. A radikálisabb tüntetőket a rendőrség könnygázgránáttal vert vissza. A parlament épületének belsejében több osztag rendőr várja a tüntetőket.

Nem kizárt, hogy ha az ellenzéki vezetők felhívásai ellenére az parlament épületének támadása tovább folytatódik, a hatóságok ostromállapotot hirdethetnek ki.

A FreeSerbia riportereinek információja szerint a Szövetségi Parlament előtt a Szövetségi Belügyminisztérium tartalékos (és nyugodtabb) rendőrei, nem pedig a köztársasági rendőrség különleges egységei vannak. Röviddel három óra előtt már több mint kétszázezer ember volt Belgrád főterén, negyvenezer egyetemista együtt érkezett.

Az alkotmánybíróság döntésének ellenére, a szerbiai ellenzék belgrádi tüntetésének célja ugyanaz: lemondatni Milosevicset. Az ellenzéki ultimátum délután három órában jelölte meg a határidőt Milosevicsnek a lemondásra, és erre az időpontra tűzték ki a belgrádi országos tüntetés és nagygyűlés megkezdését is.

Rohamrendőrök könnygázgránáttal próbálták korábban szétoszlatni a Belgrádban gyülekező ellenzéki tüntetőket. Az Index információi szerint a belgrádi parlament előtt az Ellenállás egyik aktivistája megkérte a meglehetősen harcias tüntetőket, hagyják békén a rendőröket, hogy azok tudják ,,nyugodtan átgondolni, miként fognak ma viselkedni". A kijelentés követeztében a feszültség csökkent.

Békésebb percek a jugoszláv parlament előtt
Az Index információi szerint röviddel 14 óra előtt a jugoszláv parlament közelében egy teherautónyi követ raktak ki, nem lehet tudni ki rendelte.

Az MTI jelentése szerint a rohamrendőrök katonákkal együtt az állami televízió székházát szállták meg, miután csütörtökön a televízió több száz alkalmazottja az objektív tájékoztatás miatt lépett sztrájkba. A szemtanúk szerint a katonák nagy találati pontosságú fegyvereket és rohamsisakot viseltek, a behatoló rendőrök pedig teljes ,,rohamfelszerelésben" voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?