Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Belgrádi forradalom percről percre
[okt. 5., csütörtök]

2000.10.05. 18:00
00:00

23:30 Két ellenzéki vezető, Goran Svilanovics és Momcilo Perisics Belgrádban a rendőrség magas rangú vezetőivel tárgyal - tudtuk meg az Index vajdasági tudósítójától. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Rádiónak adott interjújában elmondta: olyan információk vannak, hogy a régi hatalom ellencsapásra készül, amire a belgrádiak fölkészültek. "Abban állapodtunk meg, hogy megőrizzük a demokráciát, s azt, hogy az emberek kiharcolták szavazataik tiszteletben tartását." Az új szövetségi parlament a montenegrói képviselők megérkezése után összeül az új köztársasági elnök eskütételére - mondta Kasza. A három szabadkai buszból egy éjfél felé hazaindul, a másik kettő utasai pedig úgy határoztak, hogy a forradalom végkifejletét, az új szövetségi parlament megalakulását is megvárják - addig a belgrádiakkal védik az eddigi vívmányokat.

23:10 A szabadkai rádió egy külföldi internetes forrásra hivatkozva közölte, hogy Milosevics Olaszországba szökött, ahol megadta magát.

23:00

22:46 A svéd Aftonbladet webrádió élő adásában bejelentete, hogy a Belgrádi RTV épülete elé katonasági alakulatok érkeznek folyamatosan, erősitésként a rendőrségi alakulatok támogatására. A Belgrádi RTV 500 újságírója azonnali felmondást kapott, köztük a technikai osztály vezérigazgatója is.

22:40 Az Index tudósítójának jelentése szerint belgrádi tüntetők mintegy 20 fős csoportja 21.30 körül betört a Szerbiai Szocialista Párt belgrádi irodájába és kihozták onnan a párt propagandaanyagát amit szétszórtak az utcán. Az épületben két személy tartózkodott, akik megszöktek, mielőtt a tüntetők bementek. Szemtanúk állítása szerint a propagandaanyagon kívül semmit sem vittek ki, nem törték össze a berendezést és nem okoztak tüzet sem. Meglepő de igaz: a tegnap még hatalmon lévő párt irodája közelében egyetlen rendőr sincs.

22:34 Megkezdte ülését a Szerbiai Demokratikus Ellenzék elnöksége, Vojislav Kostunica elnökletével - jelentette az Index vajdasági tudósítója. Legfontosabb feladatnak a legfelső honvédelmi tanács összehívását tartják, de még ma éjjel megalakul a belgrádi városi önkormányzat, valamint ülést tart a szövetségi parlament is.

22:32 Nis és Belgrád között hatvan kilométeres sort alkottak a tüntetők. A belgrádhoz közeli falvakból élelmiszert küldtek a fővárosban demonstrálóknak.

22:30 Monenegróban jelenleg nyugalom van, a helyi jugoszláv csapatok nem mozdulnak. A miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a demokratikus átalakulásban reménykedik.

22:28 A Sky News jelentése szerint Luskovácban tüntetők egy csoportja betört a helyi televízió székházába.

22:25 Az Index tudósítójának beszámolója szerint Vajdaságban visszaált a normáis áramszolgáltatás. Az utóbbi időben napi tizenkét órában vonták meg a villanyt a lakosságtól.

22:22 A Pentagon szóvivőjének, Kenneth Baconnak jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy Milosevics elhagyta Belgrádot. " Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy Milosevics és családja elhagyta volna Belgrádot. Tudomásunk szerint még mindig a városan vannak" - mondta a szóvivő.

22:16 "A Jugoszláv Katonaság a laktanyákban marad és semmilyen formában sem avatkozik be az utcai történésekbe" - jelentette az Index vajdasági tudósítója. Egy magas rangú katonai vezető, aki nem kívánta felfedni kilétét úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg eddig is távol tartotta magát a történésektől, mert tiszteletben tartotta alkotmányos szerepét. Az SZDE egyik magas rangú vezetője az imént a szerb tévében azt mondta, hogy a sorkatonák és tisztek zöme is a demokráciára és Kostunicára szavazott, s ez visszarettentette Milosevicset, hogy bevesse őket a nép ellen. A hadseregben külön szavazást tartottak, tehát átlátható volt ki kire adta voksát.

22:15 A forradaom eddigi mérlege: 1 halott, 67 sebesült.

22:00

21:55 Milosevics pártja, a Szerb Szocialista Párt bejelentette, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel harcolni fognak.

21:43 A belgrádi B2 92 rádió információi szerint a parlament épületét már eloltották a városban, ahol több százezer ember várja a parlament épülete előtt Kostunica újabb beszédét. Jelentések szerint katonai helikopterek még mindig megjelennek időnkét a parlament és a rendőrség épülete fölött.

21:38 Putyin orosz elnök újból felajánlotta, hogy közvetít a két fél között, mert azt szeretné, ha Jugoszláviában demokratikus úton rendeződne a helyzet. A Duma külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy bárkinek politikai menedékjogot nyújtson.

21:34 Három "Antonov" típusú katonai csapatszállító repülőgép felszállt, és elhagyta a belgrádi repteret. Úticéljuk egyelőre ismeretlen, de jelentések szerint déli irányba repülnek.

21:30 Röviddel ezelőtt megkezdte adását a felszabdult belgrádi televízió. Mivel a tévé Takovo utcai székházá még füstöl, elég mostoha körülmények vannak: vagy az emeleti helyiségekből, vagy valamelyik alternatív stúdióból sugároznak. Bejelentették, hogy hamarosan Vojislav Kostunica is kamerák elé áll. A korábban államosított adókat a forradalmárok visszafoglalták, s most már Belgrádban nincs egyetlen olyan adó sem amely Milosevics hamis propagandáját sugározná.

21:15 Este 21 órakor közvetítette első szabad híradóját az Új Újvidéki Rádió, ahogy önmagukat nevezték az újvidéki rádiósok. Függetlenítették magukat a belgrádi vetetéstől, megváltozott a műsorséma és azonnal sugározzák a friss híreket a belgrádi forradalomról. Az Újvidéki Televízió ma este 21.30 kor sugározza hosszú idő óta az első olyan magyar híradóját, amelyben valóban azt mondhatják el a szerkesztők, ami az igazság.

21:06 Helyi idő szerint 21.00-ra Vojislav Kostunica összehívta az új jugoszláv parlament mindkét házának első ülését. Kostunica a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS), a montenegrói szocialisták és a néppárt képviselőit hívta meg a tanácskozásra. Milosevic Szerb Szocialista Pártjáról és Mira Markovic pártjától, az Egyesült Jugoszláv Baloldalról Kostunica nem tett említést.

21:00 A szerb állami hírügynökég bejelentette, hogy a forradalmárok oldalán áll, és hogy Szerbia új elnöke Kostunica. Milosevics állítólag a román határ közelében bújkál.

21:00

20:50 A belgrádi forradalom első halálos áldozata egy húsz év körüli lány, aki egy kamion pótkocsija alá zuhant, ahol a kerekek agyonnyomták. A belgrádi rendőrség épülete ég.

20:29 Kasza József, Szabadka polgármestere a szabadkai rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy egy óra múlva összeül a jugoszláv parlament és beiktatja Vojislav Kostunicát. Kasza a Szerb Demokratikus Ellenzék stábjának tagja.

20:06 Az ellenzéki vezetők felvették a kapcsolatot a jugoszláv hadsereg vezetőivel és kérik, hogy ne avatkozzanak be az utcai tüntetésekbe.

20:04 Kostunica azt mondta a belgárdi parlament előtt tüntető tömegnek: ő Jugoszlávia elnöke.

20:00

19:55 Zarko Korac, az ellenzek szóvivője, a CNN-nek elmondta, hogy a rendőrség teljesen összeomlott Belgrádban, és Szlobodan Milosevicsnek jelenleg nem állnak rendelkezésére a rendfenntartó erők. Korac szerint egy nagyobb csapat tart az állami televízió Belgrád külterületén található stúdiójába - amikor ezt elfoglalják, teljes egészében az ellenzék kezén lesz az állami televízió. Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban állnak-e a hadsereg vezetésével, a szóvivő azt mondta, hogy gyakorlatilag nincs kommunikáció a vezérkarral, de úgy vélte, hogy nagyon fontos lenne, ha a jugoszláv néphadsereg közleményben nyilvánítaná ki, hogy nem kíván beavatkozni.

19:48 A jugoszláv parlament előtti tömegnek beszélő Kostunica szerint Milosevics Szerbiája történelem, az emberek akaratát nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni.

19:27 A szerbiai ellenzék egy vezetője, Momcilo Perisic volt tábornok arról tájékoztatta a belgrádi sajtót, hogy a katonaság nem avatkozott be a csütörtöki tüntetésekbe. Peirsic cáfolta, hogy az ellenzék a jugoszláv katonasággal tárgyalt volna, mint azt korábban híresztelték.

19:25 Eloltották a belgrádi parlamentben égő tüzet. A parlament előtti tüntetők felett alkalomszerűen egy-egy helikopter köröz.

19:07 A CNN szerint Kostunica azt nyilatkozta: "Milosevics nem harcolhat az emberek akarta ellen".

19:00

18:57 Egy rendőrőrsöt feladó rendőröket a Vörös Csillag futballcsapat szurkolói majdnem meglicseltek. A rendőröket a tüntetők mentettek meg, akik pólókat, trikókat adtak a távozóknak. A helyzet továbbra is tragikus, hiszen több rendőr az épületben ragadt.

18:55 Ég a belgrádi televízió, az adást megszüntették.

18:48 Tizenöt páncélozott és álcázott autó teljes rohamöltözetű és gázmaszkos emberekkel Banjica mellett vonultak el, és a külváros felé tartanak - adja hírül a Rádió B2-92. A konvoj, mint korábban is jeleztük amerikai páncélozott dzsippekből és angol Land Roverekből áll. Az emberek kifütyölték az autókat, az autós férfiak a győzelem jelét mutatták.

18:47 Senki sem ismeri Milosevics tartózkodási helyét, az állami tévé pedig komolyzenei koncertet közvetít.

18:38 Clinton szerint az amerikai katonák nem fognak beavatkozni a jugoszláv eseményekbe. Az állami tévé megszüntette óránkénti híradását.

18:34 Kostunica kinevezte magát Jugoszlávia elnökévé - adja hírül a svéd Aftonbladet webbrádió egyenes adása. Más hírforrás nem erősítette meg a webrádió értesüléseit. A tüntetők továbbra is özönlenek Belgrád felé.

18:22 Az utcai tüntetőkhöz csatlakozott a rendőrség a Starine Novaka utca és a Március 27. utca kereszteződésénél. Korábban könnygázgránáttal dobálták a tüntetőket és egy páncélozott konvoj is elhaladt itt.

18:20 Hat óra körül a jugoszláv hadsereg az SZDE vezetőivel kezdeményezett beszélgetést. A találkozó eredményei egyelőre ismeretlenek.

18:14 A parlament épületében nincs áram, mihelyst egy generátort találnak Kostunica beszélni fog a tömeghez. Több helyen tűz ütött ki a parlamentben.

18:12 A belgrádi külvárosokból egy páncéloskonvoj indult el a központ felé, nem lehet tudni milyen alakulathoz tartoznak, amerikai dzseepeket is láttak a felvonuló autók közt.

18:03 Hamarosan Vojslav Kostunica ellenzéki vezető szól a belgrádi tüntetőkhöz.

18:00

17:57 Több forrás is megerősíttette: a belgrádi állami tévé a tüntetők kezében van. Egyes tudósítások szerint Belgrád felé tankok közelegnek, a tüntetők pedig barikádokat építenek. Csácsák és Krusévac városok is az ellenzék kezében van. A parlament épületéből kidobálták Milosevics képeit.

17:43 A rohamrendőrök elvonultak a parlamenttől, az épület előtt maradt tartalékos csapatokat elkergette a tömeg.

17:34 A tömeg a belgrádi állami tévé épülete felé halad, egy rendőrt a tüntetők lincselésétől egy ellenzéki vezető mentett meg. Meg nem erősített információk szerint a tüntetők a belgrádi tévé épületét már bevették.

17:21 Bevették a parlament épületét a tüntetők, a rohamrendőrök fokozatosan elhagyják a parlament épületét. Az ellenzéki vezetők folyamatosan az erőszakmentes tüntetésre kérték fel az egybegyűlteket, úgy tűnik a parlament elfoglalása az ellenzéki akarat ellenére történt.

Könnygázbombák robbannak a belgrádi parlament előtt
A parlament épületének ostroma nem lankad, a tüntetők kövekkel dobálják annak ablakait. Több tüntető bejutott a parlamentbe, annak ablakain kimásznak és zászlókat lengetnek. A tüntetők nem ellenőrzik a parlament épületét, elképzelhető, hogy a jól felszerelt, a parlament épületében lévő rohamrendőrök tartják őket fogva. A rendőrök nem lépnek fel erőszakosan, csupán az ostromlók szétszórását próbálják, nem folyamodnak erőszakos eszközökhöz. Az ellenzéki vezetők beszéde öt órára volt előzőleg bejelentve, nem tudni, hogy meg fogják azt tartani.

A CNN szerint a "békés" rendőrség változást jelent a tiltakozókkal való viszonyban. Eddigi belgrádi tüntetéseken sokkal erőszakosabb fellépést tanusított a rendőrség.

A FreeB92 tudósítása szerint a parlament háta mögül robbanást és lövöldözést lehetett hallani, 3 rendőrségi autó ég, 9 személy megsebesült a könnygázgránátok miatt.

A CNN tudósítója szerint belgrádi parlament ostromával csupán egy többszáz fős tömeg próbálkozik, a többiek 450-500 méterre a parlamenttől békésen sétálnak és zenét hallgatnak. A radikálisabb tüntetőket a rendőrség könnygázgránáttal vert vissza. A parlament épületének belsejében több osztag rendőr várja a tüntetőket.

Nem kizárt, hogy ha az ellenzéki vezetők felhívásai ellenére az parlament épületének támadása tovább folytatódik, a hatóságok ostromállapotot hirdethetnek ki.

A FreeSerbia riportereinek információja szerint a Szövetségi Parlament előtt a Szövetségi Belügyminisztérium tartalékos (és nyugodtabb) rendőrei, nem pedig a köztársasági rendőrség különleges egységei vannak. Röviddel három óra előtt már több mint kétszázezer ember volt Belgrád főterén, negyvenezer egyetemista együtt érkezett.

Az alkotmánybíróság döntésének ellenére, a szerbiai ellenzék belgrádi tüntetésének célja ugyanaz: lemondatni Milosevicset. Az ellenzéki ultimátum délután három órában jelölte meg a határidőt Milosevicsnek a lemondásra, és erre az időpontra tűzték ki a belgrádi országos tüntetés és nagygyűlés megkezdését is.

Rohamrendőrök könnygázgránáttal próbálták korábban szétoszlatni a Belgrádban gyülekező ellenzéki tüntetőket. Az Index információi szerint a belgrádi parlament előtt az Ellenállás egyik aktivistája megkérte a meglehetősen harcias tüntetőket, hagyják békén a rendőröket, hogy azok tudják ,,nyugodtan átgondolni, miként fognak ma viselkedni". A kijelentés követeztében a feszültség csökkent.

Békésebb percek a jugoszláv parlament előtt
Az Index információi szerint röviddel 14 óra előtt a jugoszláv parlament közelében egy teherautónyi követ raktak ki, nem lehet tudni ki rendelte.

Az MTI jelentése szerint a rohamrendőrök katonákkal együtt az állami televízió székházát szállták meg, miután csütörtökön a televízió több száz alkalmazottja az objektív tájékoztatás miatt lépett sztrájkba. A szemtanúk szerint a katonák nagy találati pontosságú fegyvereket és rohamsisakot viseltek, a behatoló rendőrök pedig teljes ,,rohamfelszerelésben" voltak.