Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Belgrád számára elfogadhatatlan a montenegrói javaslat

2000.12.29. 22:25
A montenegrói kormány a Jugoszlávián belüli viszonyok átalakításáról tervezetet fogadott el, amely nagyobb függetlenséget biztosítana számára. A leendő szerb kormányfő, Zoran Djindjics viszont közölte, Belgrád a podgoricai tervet ebben a formájában nem tudja elfogadni.
Milo Djukanovics, montenegrói elnök
A Nyugat-barát montenegrói kormány a Jugoszlávián belüli viszonyok átalakításáról tervezetet fogadott el, amely nagyobb függetlenséget biztosítana számára az államszövetség nagyobbik tagköztársaságával, Szerbiával szemben. A módosítás jelentősen lazítaná a két köztársaság által az előző Jugoszlávia felbomlása után, 1992-ben létrehozott közös államon belüli tagköztársasági viszonyokat. A szerb kormányzatnak elküldendő tervezet szerint Szerbia és Montenegró előbb elismertetné függetlenségét, majd népszavazás után hoznának létre újabb - a dokumentumban nem is Jugoszláviának, hanem ,,Szerbia és Montenegró Szövetségének" nevezett - közösséget.

Saját hadsereg lenne

Ennek hatáskörébe védelmi kérdések, a külpolitika, a közös piac tartozna. A tervezet azonban kiköti, hogy Szerbia és Montenegró saját hadsereget hozna létre, és az államszövetség elnöke ezek közös tevékenységét irányítaná - a tagköztársaságok elnökeivel közösen hozott döntés alapján. A terv közös hatáskörbe vonná a külképviseleteket, illetve közös piacot, konvertibilis valutát és vámtérséget irányoz elő. Milo Djukanovics elnök korábban külön szerb és montenegrói ENSZ-tagságot is javasolt. Vagyis a tervezetjelentősen szűkítené a közös szervek jelenlegi hatáskörét.

Korábban, még Szlobodan Milosevics elnökösködése alatt éppen ezzel, vagyis a Belgrádnak adott túl nagy hatáskörrel volt baja Milo Djukanovics montenegrói elnöknek. Miután már nem Milosevics az elnök, valószínű, Djukanovicsék jóval kevesebb hatáskört kívánnak adni Belgrád kezébe.

Ellentétek a tervezet miatt

A tervezet viszont feszültséget is teremt Montenegróban: az Éljünk Jobban hárompárti kormánykoalícióból tiltakozásul kivált a Néppárt. A koalíció így kisebbségbe kerül a podgoricai parlamentben, de a kormányválságnak elejét veheti, hogy a függetlenségpárti szociáldemokraták kívülről kívánják támogatni Djukanovics kormányát.Miroszlav Vicskovics, a montenegrói Liberális Szövetség kijelentette, pártja kész támogatni a kisebbségi montenegrói kormányt. Vicskovics hozzátette, a liberálisok azért támogatják a kormányt, hogy az minél előbb kiírja a függetlenségi referendumot. A pártelnök szerint ezt még a választások előtt meg kellene tenni, elismerte azonban, hogy a végső döntés ez ügyben a kormányé. ,,Akárhogy is, a Néppárt távozása után ez a kormány kisebbségi. Mi közöltük, milyen körülmények között vagyunk hajlandóak támogatni a kormányt, munkájában részt venni azonban nem kívánunk" - jelentette ki Vicskovics.

Belgrád számára így elfogadhatatlan a terv

Ellentétek ugyanakkor a jelek szerint Podgorica és Belgrád között is vannak a tervezettel kapcsolatban. Zoran Djindjics, a szerb kormányfői tisztség várományosa pénteken elutasította a podgoricai vezetésnek a kétoladlú viszony átalakítására vonatkozó tervezetét. Djindjics hangsúlyozta, hogy csak a nemzetközileg elismert Jugoszlávia keretein belül fogadható el a kapcsolatok újraszabályozása.

Mint mondta, a Kostunicával csütörtökön tartott egyeztetésén is arra jutottak: csak a nemzetközileg elismert jugoszláv határokon belül és alkotmányos változásokon keresztül alakítható át a két köztársaság viszonya. ,,Ezáltal úgy szabályoznánk újra a belső viszonyokat, ahogyan a montenegrói kormány is javasolta, de egy nemzetközileg elismert államon belül; ugyanígy biztosíthatnánk a jugoszláv parlamentben a kétharmados többséget, hogy alkotmányos módon érjük el e célt" - mondta többek között.

A Milo Djukanovics-vezetés nem ismeri el törvényesnek a jugoszláv kormányzatot. A szövetségi parlamentben a kisebbik tagköztársaságot ráadásul olyan honatyák - Djukanovics fő belpolitikai ellenfelei - képviselik, akik kitartanak Szerbia és Montenegró szorosabb viszonya mellett