Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szabadok a ,,Pókok"

2000.11.13. 19:25
A belgrádi körzeti bíróság tegnap a legsúlyosabb vádat illetően nem adott igazat az ügyészségnek, s ezeket illetően elejtette a vádat a Pók néven emlegetett, a tavalyi NATO-bombázások idején letartóztatott csoport ellen.
Az öt főből álló csoportot a többi között azzal gyanúsították, hogy ellen a francia hírszerzésnek kémkedett, valamint két albán nemzetiségű koszovóit megölt. A belgrádi bíró szerint e két vádpontot nem sikerült kellően komoly bizonyítékokkal alátámasztani. Zoran Szavics egyben visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az októberi politikai fordulatot követően már sokkal merészebben mernének ítélkezni.

Az ítész szerint a törvény szellemében és a nyomozati anyag ismeretében hasonló verdiktet hozott volna két hónappal ezelőtt is. Az belső rend veszélyeztetése, a jogtalan fegyverbirtoklás címén felhozott vádakat azonban megalapozottnak tartotta a belgrádi bíróság, s az öt szerb nemzetiségűt összesen öt év hat hónap börtönre ítélte.

Az egyik védő, Veszelin Csurovics minden esetre nevetségesnek minősítette a bíróság ezirányú határozatát, mondván, az ítélettel csak az eddig börtönben eltöltött időt kívánta törvényessé tenni. Csurovics tarthatatlannak nevezte a verdiktet, amely ellen - mint mondta - fellebbezni fog A Pók csoportról egy évvel ezelőtt lehetett hallani, amikor az akkori tájékoztatásügyi miniszter, Goran Matics bejelentette: a jugoszláv hatűságoknak sikerült elfogniuk egy csoportot, amely a öt szerb - akik közül többen külföldön éltek - tagja a francia hírszerzés megbízásából terrorista cselekményeket készült végrehajtani Koszovóban, valamint merényletet terveztek Szlobodan Milosevics, ex-jugoszláv elnök ellen. Matics az ítéletet nem volt hajlandó kommentálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!