Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az elnök, a főügyész és a volt elnök

2001.01.17. 01:18
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla del Ponte Belgrádba készül, hogy a jugoszláv fővárosban a szövetségi kormány képviselőivel megbeszéléseket folytasson, a többi között Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök sorsáról. A jelenlegi jugoszláv államfő azonban közölte, ,,nem áll módjában" találkozni a nemzetközi testület vezetőjével, minthogy éppen nem ér rá. Vojiszlav Kostunica igen érdekes magatartása - állítják belgrádi megfigyelők - kapcsolatban lehet a Miloseviccsel folytatott megbeszéléseivel.
Megválasztása óta Vojiszlav Kostunica igyekezett ügyesen lavírozni a múlt és a jövő emberei - vagyis a Milosevics-pártiak, illetve az új vezetés hívei - között, nehogy kellemetlen események borzolják fel még jobban az amúgy sem stabil szerb belpolitikai közhangulatot. Szlobodan Miloseviccsel folytatott megbeszélése, amely során a volt elnök biztonsági garanciákat kért arra nézve, hogy nem rabolják el és nem állítják erőszakkal a hágai ítészek elé, azonban - mint ahogy várható is volt - megtette a hatását.

A vihar utáni vihar

A hétvégi, Kostunica-Milosevics dikurzus nyomán keletkezett morgolódás alig csendesült el, mikor jött az újabb értetlenkedésre okot adható kijelentés. Hiába érkezik Belgrádba a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Kostunica - egyéb okokra hivatkozva - nem tud vele találkozni, de - mint mondta - egy alkalmasabb időpontban sort kerítenek a Hágát illető kérdések megtárgyalására is.

Carla del Ponte
Reménykedik abban, hogy Kostunicának sikerül időt szakítani egy találkozóra
Carla del Ponte minden esetre reménykedik abban, hogy az ,,oly elfoglalt" Kostunicának sikerül időt szakítani egy találkozóra, még ha ő ,,csak" az ENSZ által létrehozott, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék első embere, s nem egy állam-, illetve kormányfő. E finom utalás Kostunica pártjának, a Szerb Demokrata Párt alelnökének hétfői nyilatkozatára vonatkozik, Alekszandar Popovics ugyanis úgy vélte, az államfő csak vele egy politikai szinten lévő méltóságokkal parolázhat. A horvát kormányfő, Ivica Racan néhány nappal ezelőtt ugyan személyesen fogadta del Pontét, meg is lett az eredménye: a főügyész visszavonta a horvát hadseregparancsnok ellen kiadott körözőlevelet.

A főügyész szóvivője, Florence Hartmann pedig nyomatékosan közölte: megtalálják a módját annak, hogy mégiscsak létrejöjjön a találkozó, amit a nemzetközi közösség részéről igencsak fontosnak tartanak, hiszen a koszovói események miatt a hágai törvényszék által nyilvánosan köröztetett Szlobodan Milosevics a lehető leginkább keresett személy.

A nemzetközi jog és a belső stabilitás

Az persze már más kérdés, hogy del Ponte a január 19-i megbeszélései során - már amennyiben ezek létrejönnek - , mennyire lesz engedékeny. Mert az sem Hága, sem pedig a többi nyugati nagyhatalom előtt nem titok, hogy jelenleg Jugoszláviában, így a Szerbiai Demokratikus Ellenzéken (DOS) belül is heves vitákat vált ki Milosevics jövőbeni sorsa. Akad ugyanis az ,,majd és otthon állítsuk bíróság elé Szlobót" paktum, no meg a keményebb és eltökéltebb, ,,bíróság elé, de azonnal" tábor.

E csoportosulások hívei pedig az ország vezetésében is megtalálhatók. Bár a kiadatást szorgalmazók mintha csendesebbek lennének az utóbbi időben, aminek talán az egyik oka az, hogy ők is kezdik fel- és beismerni: a jelenlegi helyzetben sokkal fontosabb egy működőképes szerb kormány létrehozása, majd esetlegesen egy szerb elnökválasztás megrendezése, mint ilyen, a nép körében is eléggé visszás megítélésnek örvendő kérdés feszegetése.

Lelkük rajta

Merthogy a jelenlegi törvények értelmében az állam egy jugoszláv állampolgárt nem adhat ki, bármit is kövessen az el. Ezt a törvényt pedig hamarjában meg kellene változtatni, ehhez viszont a szövetségi parlamentben lévő montenegrói szocialistákkal is ki kellene egyezniük a DOS-os vezetőknek. Mindemellett pedig a szerb lélek pedig igen érzékeny, nem szereti ha vezetőjét - akár azt is, amelyikben csalódott - a vádlottak padjára ültetik. Ezen kívül pedig a választási eredményekből kiderült, akadnak még azért jó sokat, akik Szlobo propagandaszövegéről nem tudnak leszakadni, és bárhogy is vesszük, mégiscsak a parlamentbe juttatták őt.

Belgrád számára éppen ezért lenne elfogadhatóbb - vélekednek a jugoszláv fővárosban - ha ,,házon belül" intézhetnék el a kérdést. Azt persze, hogy mikor, senki nem tudja előre megmondani.  • Vennék
  • Hírek