Zita, Mariann
9 °C
21 °C

'Milosevics lassan haldoklik'

2001.06.06. 14:32
Toma Fila, a bebörtönzött volt jugoszláv elnök ügyvédje védence mielőbbi szabadlábra helyezését kérte, mert állítása szerint Milosevics lassan haldoklik. A belgrádi ügyvéd emellett biztosítékul felajánlotta a bukott diktátor Uzsicska utcai villáját, amelyet 400 ezer márkára értékelt, valamint egy írásos garanciát, miszerint az április elsején bebörtönzött Szlobo nem lép meg az országból.
Védence egészségéért aggódó Toma Fila neves belgrádi ügyvéd sajtótájékoztatón közszemlére bocsátotta a belgrádi katonai kórház egyik ezredesének állásfoglalását, amely szerint "azonnal kórházba kellene szállítani, ahol megfelelő körülmények között stabilizálni lehetne vérnyomását, valamint elvégezni azokat a szükséges orvosi beavatkozásokat", amelyek révén - legalábbis Zdravko Mijailovics orvosezredes szerint - elejét lehetne venni annak, hogy a volt elnök ne kapjon infaraktust.

Toma Fila, a jugoszláv elnök ügyvédje védence mielőbbi szabadlábra helyezését kérte, mert állítása szerint Milosevics lassan haldoklik
Mijailovics doktor szerint a korábban is szívpanaszokkal küszködő Milosevics egészségi állapota az elmúlt hetekben olyannyira leromlott, hogy ha nem lépnek közbe időben, akkor bármikor végzetes veszélybe kerülhet az élete. Toma Fila úgy véli, az ügyészség attól kezdve, hogy Milosevicset őrizetbe vették és megkezdődtek a kihallgatások, egyik tanú sem tett terhelő vallomást Milosevicsre, azaz: megalapozatlanok azok a vádak, amelyek szerint Milosevics visszaélt volna hatalmi pozíciójával, valamint állami pénzeket sikkasztott volna el.

Mihalj Kertes, a Szövetségi Vámhivatal volt és jelenleg vizsgálati fogságban lévő vezetője - Fila állítása szerint - csupán annyit ismert el a vizsgálóbíró előtt, hogy Milosevics utasítására vett fel pénzeket, de azokat nem személyes, hanem állami célokra - a hadsereg, a rendőrség számára - utalta át.

Takarítónőre vár a hágai vádirat

Fila közölte, a hágai Nemzetközi Törvényszék újabb vádirata - amely Milosevicset a koszovói háborús bűnök elkövetésével vádolja - még mindig a volt elnök cellája előtt hever, várva, hogy egy takarítónő felvegye, és kidobja azt. A május elején kézbesíteni próbált okmányt Szlobo azért nem volt hajlandó átvenni, mert nem ismeri el a testület kompetenciáját, valamint azt követelte, tépjék össze a hágai küldeményt.

Fila úgy látja, amikor a vizsgálat június 15-én befeleződik - és szerinte eredménytelenül - akkor újabb "kitalációkkal" rukkolnak elő. Ezek közül az egyik feltehetően majd a "hűtőkamionos eset" lesz.

A Mélység titka

A koszovói harcok idején - eddig még csak részben bizonyítottan - a szerb titkosszolgálat meggyilkolt albánok tetemeit hűtőkamionokba rejtve a Duna mélyére engedte le. A 991-es tettekre a közelmúltban derült fény, mikor halászok felfedeztek egy konténert, melyben több mint nyolcvan tetemet találtak. A közelmúltban újabb tömegsírokra bukkantak, de a szerb belügyminiszter, Dusan Mihajlovics nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mindössze annyit közölt, a NATO-bombázások után végrehajtott, "Mélység 2" nevű titkosszolgálati akció keretén belül tűntették el a meggyilkoltak tetemeit.

Mihajlovics úgy vélte, hogy Milosevic kulcsfontosságú tanú lehet a hűtőkamion-ügyben, a vizsgálati szervek pedig - igény esetén - kihallgatják a Belgrádban két hónapja gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt fogva tartott volt jugoszláv elnököt.