Márk
13 °C
28 °C

Szlobó a szívére vette

2001.04.12. 18:04
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt a belgrádi központi börtön "Hyatt" részlegéből a katonai kórházba szállították, mivel a közel két hetes börtönélet némileg megviselte a bukott diktátor szívét. A szerb kormány részéről siettek leszögezni, Milosevicsnek nincs komolyabb baja, csak a vérnyomása ment fel.
Alapvetően egészséges Szlobodan Milosevics, csak az elmúlt hetek izgalmai és a börtönélet viszontagságai némileg megviselték a volt vezér vasszervezetét. Kedd éjjel a börtönőrök egyikét cellájához szólította Szlobó, majd röviden vázolta, hogy szívét mintha vasmarok szorongatná. Ezt követően a börtönkórházba vitték az 59 éves rabot, aki az orvosokat szívtájéki panaszainak kellő részletezésével némi ideig kellően aggodalmas állapotba hajszolta.

Ennek eredményeként egy újabb - immár szívspecialistákkal dúsított - orvoscsoportot hívtak a helyszínre, majd mikor a szükséges vizsgálatok elvégzése után a fehér köpenyesek egy emberkét tárták szét kezüket, akkor az ügyeletes nővérkét utasították, hogy egyszerre kapcsolja a szerb kormány illetékesét és a belgrádi katonai kórház vezetőjét.

A katonai kórházban kezelik

Az igen jól felszerelt, állami vezetők ellátására specializálódott katonai kórházban már várták a Milosevicset szállító rohammentőt. Az első, s nem annyira alapos vizsgálatokat követően azonban csak annyit tudtak megállapítani, hogy a volt elnök vérnyomása a plafont verdesi.

Az étrendre vigyáznak

A szóba jöhető okok közül menten kizárták annak a lehetőségét, hogy Szlobó vérnyomása a zsíros ételektől szökött volna a magasba. A reggeliként feltálalt margarinos zsemle, felvágottal megspékelve, majd a könnyű ebéd - üres lebbencsleves, főzelék, némi feltéttel, - s a szintén gyomorkímélő vacsora nem nyomhatta fel a 12 négyzetméteres cella lakójának várnyomását. Családjának híres tagjai elemózsiáskosár nélkül érkeznek a beszélőre, s ennek megfelelően ők inkább híreket visznek, semmint ételt.

Az a fránya stressz, meg a Nyugat bérencei

Milosevics - áll a rögtönzött diagnózisban - feltehetően az elmúlt hetek eseményei miatt került ilyen állapotba. A Szerbiai Szocialista Párt egyik alelnöke, Ana Cserovics azonban úgy vélte, elnöküket - mármint a szocialistákét - szándékosan, előre kitervelten hajszolták ilyen állapotba, hogy "egészségét tönkretéve a halálba kergessék". Braniszlav Ivkovics, a szocialisták frakcióvezetője viszont úgy véli, Milosevicset "szíven találta" az a rágalomhadjárat, amelyet ellene indítottak a Nyugat és annak helyi árulói.

A szerb igazságügyi miniszter, Vladan Batics minden esetre igyekezett mindenkit megnyugtatni: Milosevics élete nincs veszélyben, egészségi állapota sem olyan rossz, mint amilyennek egyesek - a pánikhangulatot kedvelő szocialisták - lefestik. A katonai kórháztól kapott információk alapján Batics közölte, Milosevics várhatóan még néhány - legfeljebb két - napig a kórház vendégszeretetét fogja élvezni, majd mikor állapota kielégítő lesz, visszatér lakájos cellájába.

A kivételes fogoly

Merthogy Miloseviccsel kivételeznek - éppen Batics utasítására. A minap a börtön igazgatója hagyta jóvá, hogy a volt elnök hideg éjszakáit egy hősugárzó melegítse fel. Szintén a protekcionizmus elvét látják érvényesülni a rabtársak abban, hogy Milosevics Tolsztoj Háború és béke című művét nem csak priccsén, hanem magányos udvari sétája során is olvasgathatja.

Becsempészet szivarokról, kiváló konyakokról nem szólnak a híradások, pedig előszeretettel élt ezekkel Szlobó.