Alfréd
-2 °C
2 °C

Milosevics: Nem a szerbek árultak el

2001.02.03. 15:00
Milosevic úgy véli, nem a saját népe árulta el, hanem a Nyugat akarta megbüntetni a függetlenségre törekvő, "engedetlen" belgrádi politikai rendszert. La Stampa című olasz napilapban a hágai törvényszéket a hitleri fasizmushoz hasonlította, melyet az "engedetlen népek" megbüntetésére állítottak fel, mint ahogy egykor koncentrációs táborokat építettek a "fölösleges" emberek és népek elkülönítésére. Az Egyesült Államok csak abban az esetben nyújt 100 millió dolláros segélyt Jugoszláviának, ha Belgrád hajlandó együttműködni a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.
Slobodan Milosevic, a volt jugoszláv elnök úgy nyilatkozott a La Stampa című olasz napilap szombati számában, hogy őt nem saját népe árulta el. Úgy véli a szerbek egyszerre hősök és áldozatok. A legutóbbi választások eredményei sem a szerb lakosság akaratát tükrözik. Azok jól összehangolt nemzetközi manipulációnak a gyümölcsei, így akarták megbüntetni az "engedetlen" országvezetést. Úgy is fogalmazhatnánk - fűzte hozzá az interjúalany -, hogy fel akartak áldozni egy vezetőt, akinek neve az Amerika-ellenes politika jelképévé vált.

"Nyugati propaganda a szerb nép és kormánya ellen"

Zoran Djindjic: Szerbia fő gazdasági partnere Orszország
Zoran Djindjic szerb miniszterelnök szerint Moszkvának elsősorban gazdasági értelemben kell erősítenie befolyását a Balkánon. A kormányfő kijelentette, hogy Szerbia fő gazdasági partnerének tekinti Oroszországot, két héten belül pedig munkalátogatást tesz Moszkvában.

Djindjic - aki jelenleg washingtonban tesz hivatalos látogatás - az ITAR-TASZSZ tudósítójának elmondta, hogy szerb miniszterelnöki minőségében Oroszországba kívánt először utazni és csak azután az Egyesült Államokba. Moszkvai útját kizárólag technikai okok miatt kellett elhalasztani. Djindicet fogadta az új amerikai külügyminiszter, Colin Powell, nem találkozott azonban Bush elnökkel.

A Nyugatnak nem volt nehéz pénzügyi, politikai, pszichológiai, diplomáciai és propaganda jellegű nyomást gyakorolnia a jugoszláv közvéleményre. Eleinte a népet és a kormányt nevezték bűnösnek, majd a kormányra összpontosították támadásukat, a végén pedig magát Milosevicet "nevezték ki" bűnbaknak - állítja a volt elnök, aki szerint a gazdasági szankciók is megtették hatásukat, mert azok megszüntetését a hatalomváltáshoz kötötték.

A választások előtt a levegőben volt a fenyegetés, miszerint Szerbiát újból bombáznák, ha nem történne változás a kormány élén. A megfélemlítés eszközei sem hiányoztak: az állami hivatalokban keletkezett tüzek, a fizikai bántalmazások is mind a szorongás légkörét erősítették. Azoknak a politikai érdekeit szolgálta, akik ezeket az akciókat szervezték - mutatott rá a politikus.

"Megváltozott a nagyhatalmak érdeke"

Milosevic emlékeztetett arra, hogy személyét a Nyugat mindaddig támogatta, amíg érdekében állt a stabilitás a Balkánon. Amikor kedvezőbbnek tűnt az instabilitás, akkor viszont "kegyvesztetté" vált. "Nem az én politikám változott, nem is Szerbia szerepe, hanem a nagyhatalmak érdeke" - hangoztatta Milosevic, aki szerint Jugoszlávia mint "modell" is veszélyesnek tűnt a nyugati világ szemében, különösen azután, hogy Németország megrészegült a hidegháborúban aratott győzelemtől, a német újraegyesítéstől, a Szovjetunió felbomlásától.

A németek egész Kelet-Európát saját gazdasági és politikai befolyásuk alá akarták rendelni, ennek nyomán lebontották a volt szocialista országok gazdaságát, hirtelenszerű elszegényedést okozva, hogy ezáltal a nyugati, főleg német érdekcsoportok olcsón tehessék rá kezüket a lerombolt iparukra - mondta a volt államfő. Véleménye szerint Jugoszlávia soha nem volt a Varsói Szerződés tagállama, virágzó gazdaságával inkább a jövendő "európai föderalizmus" modelljévé kezdett válni, és ez nem tetszett nekik az öreg kontinens újfajta erőviszonyai szempontjából.

"Hitleri fasizmus a hágai törvényszéken"

Milosevic nem a szerbeket tartja felelősnek az egykori Jugoszlávia széteséséért, sőt, szerinte éppen azért voltak érdekeltek a szövetség egységben tartásában, mert annak egész területén szétszóródva éltek. Szerinte az etnikai és nemzetiségi viszályokat a Nyugat szította fel.

Joseph Lieberman: 100 millió dollár segély a háborús bűnösökért cserébe
Joseph Lieberman amerikai demokrata párti szenátor, volt alelnökjelölt pénteken az újságírókkal közölte, hogy a Jugoszláviának nyújtandó, tervezett 100 millió dolláros amerikai pénzügyi segítségnyújtás közvetlenül attól fog függeni, hogy Belgrád milyen mértékben lesz hajlandó együttműködni a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Mint mondta, nem csak Slobodan Milosevic exelnök kiadatásáról van szó, hanem a más háborús bűnösök, például Ratko Mladic, a boszniai szerb fegyveres erők volt parancsnoka feletti ítélkezésről is.
Milosevic kifejezetten a hitleri fasizmus módszereit látja a hágai törvényszék működésében. Megítélése szerint azt az "engedetlen népek" megbüntetésére állították fel, mint ahogy egykor koncentrációs táborokat építettek a "fölösleges" emberek és népek elkülönítésére. "Ez a megfélemlítésnek ugyanaz a formája, mint amelyet a nácik először a zsidókkal, majd minden szláv néppel szemben alkalmaztak" - mondta az olasz lapnak adott interjújában Slobodan Milosevic.