Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A rendőrök nem engedik a szabadkaiakat Belgrádba utazni

2000.10.05. 10:47
A rendőrök és az ellenzéki tüntetők szemtől-szembe állnak Szabadkán. A feszült helyzet azért alakult ki, mert a rendőrök megakadályozták a belgrádi tüntetésre embereket szállító buszok indulását. Az Index helyi tudósítója szerint egy tárgyalódelegáció próbálja a rendőrséget a tüntetők oldalára állítani, időközben az összegyűlt emberek elzárták az E 5-ös nemzetközi utat. A csütörtöki eseményeket az Index on-line tudósításban közvetíti.

Az előre megtervezett forgatókönyv szerint a Szerbiai Demokratikus Ellenzék kimagasló politikusai vezetnék a belgrádi Szövetségi Képviselőház előtt tüntetni kívánó csoportokat, akik az ország különböző részeiből érkeznek Belgrádba.

A tervek szerint Kasza József is vezetné a Vajdaságból érkezőket Belgrádba, egyáltalán ha sikerül oda eljutni. Az Index szabadkai tudósítója szerint a rendőrség csütörtökön reggel megszállta a szabadkai buszállomást, és nem engedik indulni a buszokat a fővárosba. A tervek szerint 10 autóbusznyi ember utazott volna Belgrádba, az önkormányzat irányítása alatt lévő Suboticatrans Buszforgalmi Vállalat buszait a rendőrség rendkívüli műszaki vizsgára akarja elvitetni, annak ellenére, hogy ezt a vizsgát tegnap már a vállalat elvégezte.

A vállalat területére az embereket nem engedték be, Kasza József polgármester és Milenko Smiljanics községi szakszervezeti elnök vezetésével egy delegáció próbálja meggyőzni a rendőröket, álljanak át a tüntetők oldalára. Mivel a tárgyalás elhúzódott, a polgárok testükkel torlaszolták el az E-5-ös nemzetközi utat - jelenti a Szabadkai Rádió, amely egész napos különműsort sugároz. A rendőrség erősítést kapott. Mivel 10 órára a konfliktus színhelyétől alig egy kilométerre van tiltakozó gyűlés (a közgazdasági egyetemnél), várható, hogy onnan is sokan csatlakoznak. Több száz autós spontánul a helyszínre érkezett, s úgy tűnik, ők is csatlakoznak az útlezáráshoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!