Valér
-2 °C
0 °C

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék bejelentette győzelmét

2000.12.23. 21:57
A Vojislav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés vasárnap hajnalban, nem hivatalos eredmények alapján bejelentette, hogy kétharmados - földindulásszerű - győzelmet aratott az előző napi szerbiai előrehozott parlamenti választásokon. A 18 pártot tömörítő szövetség a szavazok egyharmadának összeszámolása után 177 mandátumot szerzett a 250 tagú szerb törvényhozásban.
A DOS pezsgővel ünnepli győzelmét
A szombati szerbiai előrehozott választások nem hivatalos eredménye szerint a a Vojislav Kostunica új jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömürülés 177 mandátumra, azaz kétharmados többségre számíthat a 250 fős szerb parlamentben. Slobodan Milosevics volt jugoszláv elnök Szerbiai Szocialista Pártja (SPS) 38, a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 23 és az újonnan bejutó Szerb Egységpárt (SSJ) 15 helyet szerezhet. A DOS nagyon valószínű győzelme alapján szinte biztosra vehető, hogy Zoran Djindjic lesz a következő szerb kormányfő. A két szervezet képviselői hangsúlyozták, hogy a beérkező újabb adatok folyamatosan alátámasztják az eddigi - nem hivatalos - részeredményeket és a pártok is nagyon hasonló adatokat közölnek.

Milosevics pártja marginalizálódott

A voksolást megfigyelő CeSID egyik vezetője, Vladimir Goati az első tanulságokat megvonva a legnagyobb vesztesnek Milosevics pártját mondta, aláhúzva: a szeptember 24-i jugoszláv választásokon még a voksok egyharmadát megszerző SPS most a szavazatok közel 20 százalékát veszítette el és teljesen "marginalizálódott" . Az SPS az előző, 1997-es szerb parlamenti választásokon még 110 mandátumot nyert. Hasonló szerepre kényszerül Seselj pártja is, megjelent viszont a politikai színtéren az SSJ. Az idén januárban meggyilkolt Zeljko Raznatovic "Arkan" szerb szabadcsapatvezér által alapított SSJ parlamentbe jutását Belgrádban egyöntetűen meglepetésként értékelték. Az első kommentárok szerint ezt az okozhatta, hogy a hasonló alapállású szerb radikálisok, és/vagy Milosevics hívei átpártoltak, illetve a válságos helyzetekben Szerbiában az erősen nemzeti érzelmű pártok népszerűek.

Djindjics és Kostunica
a leendő kormányfő és az államfő
A szombati választások alacsony részvétel mellett zajlottak le. A választási bizottság egyelőre hivatalos adatokat nem közölt, ám a Vojislav Kostunica jugoszláv elnököt támogató párttömörülés és a voksolást ellenőrző CeSID jugoszláv szervezet szerint délutánig 4 óráig a választásra jogosult 6,5 millió polgár közel 40 százaléka járult csak az urnák elé.

Megfigyelők szerint ehhez hozzájárult, hogy a polgárok a szeptemberi - sokak által Milosevics melletti vagy elleni népszavazásnak tartott - jugoszláv választásoknál kevésbé fontosnak tartják a szerb választásokat. Szombat lévén délelőtt sokan pedig bevásárlásaikat intézték és később mentek el szavazni.

A választási bizottság vasárnap déltől ismerteti az előzetes eredményeket. A választásokon részt vett pártok, a voksolás tisztatáságát ellenőrző szervezetek azonban várhatóan már szombat éjszaka közzétesznek nem hivatalos adatokat, eredményeket.

Megfigyelők az előzetes felmérések alapján szinte biztosra veszik, hogy a Kostunicát támogató párttömörülés győzelmet arat és a jugoszláv után a szerb kormányzatból is kiszorítja Milosevics híveit.

Apróbb szabálytalanságok

A szombati választásokat közel 13 ezer megfigyelővel figyelemmel követő jugoszláviai szervezet, a belgrádi székhelyű Központ a szabad választásokért és demokráciért (CeSID) általában véve szabályosnak mondta a voksolást, de kisebb szabálytalanságokat ismertetve a szervezet ilyen jellegű esetekről is beszámolt.

Marko Blagojevic, a CeSID szóvivője belgrádi sajtóértekezletén "kedvencei" között említette, hogy a dél-szerbiai Bujanovacban egy helyütt sör mellett zajlott a voksolás. Az egyik választóhelyiséget egy üzletben rendezték be, amely a szavazás idején nyitva tartott. A szavazóurnát arra a pultra helyezték, amelynél a vásárlók fizetni szoktak. Voksaik leadása után a polgárok a helyiségben maradtak, és egy sör mellett, meghitt hangulatban múlatták az időt.

A közép-szerbiai Cacakban néhány polgár elutasította, hogy mutatóujjukra ráfújják azt a különleges, ultraibolyafényben látható festéket, amely a többszöri szavazás megelőzését hivatott segíteni. Blagojevic szerint valószínűleg attól tartottak, hogy a festék mellékhatásaként nemi teljesítőképességük szenvedheti meg a választási részvételt. (A belgrádi média az elmúlt napokban többször felhívta a figyelmet, hogy a polgároknak nem kell ettől tartaniuk.) Egy idősebb férfi amiatt aggódott, hogy radioaktív fertőzés érheti.

A választások eredményére Belgrádban fogadni is lehetett. A fogadóirodák a legtöbb esélyt annak adták - így persze a legkisebb szorzókkal fogadtak arra -, hogy a Vojislav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés 186-195 helyet szerez a 250 fős parlamentben; Slobodan Milosevics volt jugoszláv elnök szerb szocialistái 36-40, Vojislav Seselj szerb radikálisai pedig 19-21 mandátumot. Aki erre fogadott - és nyer -, annak 100 feltett dinár után 185 üti a markát. A legnagyobb nyereményt, 100 feltett dinár után 325-öt, annak fizetik ki, aki 185-nél kevesebb DOS-képviselőre fogadott és tippje helyesnek bizonyul.

Albán tiltakozók

A koszovói átmeneti ENSZ-igazgatás pristinai székháza előtt több száz albán tiltakozott, hogy a nemzetközi tisztviselők lehetővé tették a koszovói szerbeknek a szerbiai parlamenti választásokon való részvételt a tartomány területén. A tüntetők "Koszovó nem Szerbia" és "Koszovó saját választásokat tart" feliratú transzparenseket tartottak magasba.

A szerb hatóságok Koszovóban is megszervezték a voksolást, ahol adottnak látták a biztonsági körülményeket. Az ENSZ-igazgatás hivatalosan nem vett részt az előkészítésben, de nem gátolta meg a voksolást. A megmozdulás egyik szervezője szerint a választás sérti Koszovó "területi épségét" és azon albán családok ezreit, amelyeket a most megválasztandó személyek közül egyesek deportáltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!