Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Djindjics felelős kormányt ígér

2000.12.25. 10:23
A szavazatok 88,66 százalékának összeszámlálása után bejelentették, a Szerbiai Demokratikus Ellenzékre (DOS) a választók 65,40 százaléka szavazott, ami 178 parlamenti helyet jelent számukra. A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) 13,39 százalékot, azaz 36 képviselői helyet tudhat a magáénak, míg a Szerb Radikális Párt (SRS) 8,18 százalékot kapott, ami 22 parlamenti helyet jelent számukra.
A Szabad és Demokratikus Választások Központjának (CeSID) számításai szerint a DOS várhatóan 178-179 parlamenti helyet tudhat majd magáénak, míg a szocialisták a legerősebb ellenzéki párt lesz abban a parlamentben, ahol az elmúlt tíz évben övék volt az egyeduralkodó szerep. Sztevan Lucsics, a CeSID egyik vezetője úgy vélte, a DOS földindulás-szerű győzelme a garanciát jelent a demokráciára. Lucsics egyúttal közölte, a DOS kétharmados győzelme és az, hogy a közvélemény-kutatási adatok nagyjából megfeleltek a kapott eredményeknek, új fejezet kezdetét jelentik Szerbiában. Merthogy eddig bárminemű előrejelzés is volt soha nem az jött ki végül, persze elsősorban a csalások miatt.

Nincs csalás sem ámulás

AZ EBESZ megfigyelőinek jelentése szerint szombati választások a nemzetközi normáknak megfelelően, demokratikus légkörben zajlottak le. Kisebb incidensek ugyan akadtak, de azok nem voltak kirívóak. A koszovói helyzettel kapcsolatban- ahol az albánok szokás szerint bojkottálták a voksolást - csak annyit jegyzett meg az EBESZ közleménye, hogy a választási listákat, illetve a voksolásra kijelölt szavazóhelységek névjegyzékét csak öt nappal korábban tették közzé, ami nem felel meg az előírásoknak.

Djindjics: stabil és felelős kormány lesz

Zoran Djindjics
A szerb gazdaság talpra állítása az elsődleges cél
Zoran Djindjics, Szerbia leendő miniszterelnöke közölte, a szombati választásokon a DOS olyan mértékű szavazatott kapott, amely lehetővé teszi számára, hogy egy stabil és felelős kormányt tudjon felállítani. Mint mondta, elsődleges célja a ,,szerb gazdaság talpra állítása", valamint a dél-szerbiai helyzet mielőbbi rendezése. E célból a nemzetközi közösségtől kérni fogják, hogy tegye lehetővé Szerbia számára, hogy a szerb-koszovói határszakaszon létesített biztonsági övezetben öt kilométeres mélységig hatolhassanak be a szakadár albán fegyvereseket üldöző szerb belbiztonsági alakulatok.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a választási részeredmények ismeretében elmondta, ettől kezdve megkezdődhetnek az igazi reformok, mert már adottak ehhez a szükséges feltételek - úgymint a szövetségi, majd most a köztársasági kormány várható megalakulása. A jugoszláv elnök egyik fő feladatként a korrupció elleni harcot nevezte meg.

Milosevics méltóságteljesen fogadta az eredményeket

Szlobodan Milosevics - mint hozzá közel állók elmondták - ,,méltóságteljesen és nyugodtan fogadta" pártja eredményét, illetve a DOS-győzelmét. AZ SSP vezetőségének egyik tagja, Dusan Bajatovics - Milosevicset idézve elmondta - , türelemre intette a párt híveit, mert annak felemelkedése csak most kezdődik el.