Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Készülnek a szerb pártok a megmérettetésre

2000.12.08. 17:27
Mozgolódónak a pártok Szerbiában, ki-ki elkezdte hadrendbe állítani saját pártkatonáit, készülődvén a december 23-i köztársasági parlamenti választásokra. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kormányfőjelöltje, Zoran Djindjics összeállította reménybeli kabinetjét, bár a belügyi posztról később döntenek. A Szerb Szocialista Párt (SPS) mindeközben azzal riogatja a polgárokat, hogy aktivistáik mindenkit felkeresnek, kampányuk mottója ugyanis a ,,háztól-házig" való tájékoztatás. A koszovói albánok, a hagyományőrzés jegyében, ezúttal sem vesznek részt a karácsony előtti voksoláson, amelyen - az előrejelzések szerint - a DOS fog diadalmaskodni.
A DOS kormányfőjelöltje, Zoran Djindjics nyilvánosságra hozta a nagy vonalakban összeállított kormányának névsorát, melyben a szövetségi választásokon diadalmaskodó pártok vezetői között osztották el a fontosabb tárcákat. A belügyi poszt sorsa majd csak Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökkel folytatott konzultációk után dől majd el - mondta Djindjics. A kiválasztandó személynek nem kell feltétlenül rendőrnek, avagy politikusnak lennie, elég, ha ,,mértékadó személyiség, akinek hisznek a polgárok" - tette hozzá.

Zoran Djindjics
átvilágíttatná az Állambiztonsági Szolgálatot is.
A majdani belügyi vezetőnek - legalábbis Djindjics szerint - viszont akad majd munkája bőven, főként ha a DOS kerül hatalomra. Djindjics választási programjában ugyanis kiemelt helyen szerepel a korrupció, a bűnözés elleni harc. A DOS egyik vezéralakja mindemellett azonban a gazdasági, politikai reformra is nagy hangsúlyt kíván fektetni. Feltett szándéka hogy az eddigiekkel ellentétben a köztársaság költségvetése megkapja mindazon juttatásokat, amelyek eddig a szövetségi büdzsébe érkeztek, de onnan már nem csordogáltak tovább. Mindemellett a decentralizáció, a társadalmi egyenlőtlenségek és más, egykönnyen nem teljesíthető tervek szerepelnek a DOS programjában. Djidjincs átvilágíttatná a második világháború óta érinthetetlennek számító Állambiztonsági Szolgálatot is.

Kell egy kis kampány

A DOS e hó tizedikétől tíz napon át fogja járni az országot, a tervek szerint 70 várost fognak képviselői felkeresni, hogy vázolják terveiket, meghallgatván az ott élők keserveit. Az előzetes felmérések szerint a szavazók kétharmada fog az urnák elő járulni, s a voksok 65 százaléka a DOS-é lesz. A Szerb Szocialista Párt (SPS) közben igyekezett összeszedni magát. Ennek egyik jele volt Szlobodan Milosevics ex-jugoszláv államfő megválasztása a pártelnöki tisztre. Milosevics biztosan listavezető lesz, de az még kérdéses, hogy képviselőként is indul-e a megmérettetésen. A Medián közvélemény-kutató cég szerint legjobb esetben is csak 10 százalék esélyük van a szocialistáknak.

Háztól házig agitálnak a szocialisták

Az SPS azonban igyekszik mindent megtenni, hogy elkerülje az újbóli megszégyenülést. Az SPS főtitkára, Zoran Andjelkovics csütörtökön elmondta, kampányuk során háztól-házig járják Szerbiát, hogy elmondják, továbbra is céljuk a szociális egyenlőség megteremtése, az ingyenes oktatás megvalósítása. Valamint azt is el szeretnék mondani a szavazóknak, hogy a DOS hazudik: ugyanis a korábban beígért 1000 márkás havi átlagjövedelemről szóló ígéretük mostanra 170-180-ra változott.

A koszovói albánok bojkottálják a választást

A koszovói szerbek - akiknek száma 50 ezer körül mozog - a várhatóan a DOS-ra voksolnak, de nem így az ottani, többségi nemzet. Az albánok két nagy pártja máris bejelentette, bojkottálni fogják a decemberi választásokat. A Koszovói Demokratikus Szövetség, valamint Koszovói Demokratikus Párt mindemellett az ellen is tiltakozik, hogy Koszovóban egyáltalán Szerbiát érintő kérdésekről szavazzanak.