Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ellenzéki ultimátum a szerb kormánynak

2000.09.26. 11:14
Az ellenzék utcai tüntetésekkel és a szerdai határidővel próbálja a jugoszláv Szövetségi Választási Irodát a parlamenti és elnökválasztások eredményeinek közzétételére kényszeríteni. A brit külügyminiszter ugyanakor óva intette Slobodan Milosevics elnököt attól, hogy választási kudarca nyomán erőszakkal próbálja hatalmon tartani rezsimjét.
A kisebb téttel rendelkező helyhatósági választások eredményei széles körben ismertek: így például a belgrádi városi tanács 110 tagja közül 102 a jelenlegi ellenzékiek köréből került ki. Szabadkán előreláthatólag Kasza József lesz a polgármester, miután a Vajdasági Magyar Szövetség és az ellenzék képviselői nyerték a választásokat.

Kostunica: nem szeretnének külső beavatkozást

Szerdai ultimátum

Szerdáig adott határidőt a jugoszláv ellenzék a helyi kormánynak a vasárnapi elnökválasztás eredményeinek kihirdetésére. Ellenkező esetben a rezsimmel szemben álló erők saját jelöltjüket kiáltják ki győztesnek - adta értésre Cedomir Jovanovic, az ellenzék egyik szóvivője.

Ugyankor Robin Cook, brit külügyminiszter óva intette Slobodan Milosevicset attól, hogy választási kudarca nyomán erőszakkal próbálja hatalmon tartani rezsimjét. Cook ismét kijelentette: a szavazatok aránya már ismert, és egyértelműen az ellenzéki Vojislav Kostunica győzelmét mutatja. Milosevics csakis erővel maradhat tehát hatalmon - vélte a miniszter, de egyszersmind figyelmeztette az államfőt, hogy a térségben jelentős és folyamatos a nyugati katonai jelenlét. A miniszter egyúttal a nemzetközi közösség együttműködési készségéről biztosította a "meggyőző sikert aratott" Kostunicát. "Ha együtt akar dolgozni velünk, mi is készséggel együttműködünk vele" - szögezte le Robin Cook.

Továbbra is mindkét fél saját győzelmét ünnepli

Mivel a helyhatósági, de a parlamenti és elnökválasztások hivatalos részeredménye keddig sem született meg, így a szemben álló felek továbbra is saját szájízüknek megfelelően értelmezik a választások kimenetelét.

A hétfő délután megtartott sajtótájékoztatóján Gorica Gajevics, a Szerbiai Szocialista Párt főtitkára bejelentette, hogy a szavazatok 37 százalékának feldolgozása után Slobodan Milosevics 1.383.660, azaz 45 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Vojilsav Kostunica 1.268.236, azaz 41 százaléknak megfelelő szavazatot.

Kostunica, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék jelöltje az elnökválasztások első fordulójában győz majd, az eddigi eredmények szerint nincs lehetőség ezen változtatni - jelentette ki ugyancsak hétfőn Zoran Sami, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék magas rangú tisztségviselője. Az ellenzéki párt számításai szerint a szavazatok 54,66 százalékának feldolgozása után Kostunica megszerezte a szavazatok 53,96, Milosevics, pedig 33,65 százalékát.

A nyugati kormányok szerint ,,bizonyíthatóan" ellenzéki győzelem született vasárnap. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője aggodalmát fejezte a lassú szavazatszámlálási folyamat miatt. ,,Időbe telik a számolás, de a késés miatt gyanakodnunk kell" - nyilatkozta Richard Boucher.

Draskovics is lemondott

Eközben Vuk Draskovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnöke hétfő este bejelentette, hogy lemond tisztségéről. A montenegrói tévében Draskovics azzal indokolta távozását, hogy az SPO jelöltjei gyengén szerepeltek a vasárnapi jugoszláv parlamenti és elnökválasztásokon. Draskovics elismerte, hogy hiba volt külön indulni a választásokon, nem pedig a Szerbiai Demokratikus Ellenzékkel (DOS) együtt.

Előzőleg az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője, Vojislav Seselj és pártjának elnökjelöltje, Tomislav Nikolic is bejelentette lemondását a nyilvánvalóan rossz választási szereplés miatt - írta a DPA, hozzátéve, hogy hivatalos eredményt hétfő éjszakáig nem közöltek.

A független B92 jelentése szerint Zoran Zizic, a Crna Gora-i Szocialista Néppárt alelnöke cáfolta tegnap azokat a híreket, miszerint Momir Bulatovic pártelnök lemondott a jugoszláv kormányfõi és SZNP-s pártelnöki tisztségérõl. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Momir Bulatovic maga is megcáfolja-e lemondásának hírét, Zizic azt válaszolta, elegendõ az, amit õ mond.

Kostunica: minden demokratikus eszközzel megvédjük győzelmünket

A szövetségi választási iroda szabadnak és demokratikusnak nyilvánította a választásokat, de az eredményeket legkésőbb szerdán kényszerül közzétenni. Vojislav Kostunica, az SZDE elnökjelöltje szerint amennyiben a hatalom megtagadja a választási eredmények elismerését, győzelmüket minden demokratikus eszközzel megvédik, és mindent megtesznek, hogy ,,elkerüljék a külső beavatkozást". A nagyobb városokban - Belgrád, Újvidék - már második éjszaka emberek tízezrei az ellenzék győzelmét ünnepelték, és a választási eredményeket hivatalos bejelentését várták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!