Szerb ellenőrzés alá rendelték az ütközőzónát

2001.03.08. 19:12
A NATO engedélyezte, hogy a szerb biztonsági erők belépjenek a Szerbia és Koszovó határa mentén létrehozott ütközőzóna Macedónia melletti részébe, ahol az utóbbi időben albán szélsőségesek vetették meg a lábukat. A Jugoszláv Hadsereg (VJ) katonái azonban még nem tehetik be lábukat be a Presevó-völgybe, az albán szélsőségesek által uralt területre. A jugoszláv hadsereg csapatai egy-két nap múlva már a biztonsági zónába lesznek.
Először fokozatosan és bizonyos feltételek mellett csökkentik a biztonsági övezet szélességét, s végül megszüntetik a zónát. Jelenleg még a koszovói békefenntartó erő, a KFOR fennhatósága alá tartozik az övezet. A fokozatos csökkentés azt jelenti, hogy most a jugoszláv csapatok a macedón határtól legfeljebb három kilométeres távolságra hatolhatnak be az öt kilométer széles övezetbe.

Aggasztó kilátások
A jugoszláv hadvezetés egyik tagja, Nebojsa Pavkovics Dél-Szerbiában.
Később már övezetbe is

A nehézfegyverzetű jugoszláv egységeknek később majd engedélyezik, hogy behatoljanak a biztonsági övezet más szektoraiba is, például Koszovó északi részénél. A leginkább robbanásveszélyes szektorba azonban nem tudni, mikor: a NATO tanácsa erről csak később dönt.

A jugoszláv hadsereg illetékesei Belgrádban bejelentették, egy-két nap felkészülés után a csapatokat a biztonsági zónába vezénylik.

A demilitarizált övezetet 1999-ben, közvetlenül a NATO csapások végeztével hozták létre. A megállapodás értelmében csak könnyűfegyverzettel felszerelt szerb rendőrségi egységek járőrözhettek a zónában. Ám akkor a NATO nem számolt azzal, hogy az önálló Koszovóért harcoló albánok e térségben alakítják ki hátországukat, s innen intéznek támadást a szerb rendőri egységek ellen. Az Észak-atlanti Szervezet azonban csak akkor lépett, amikor a szakadár albánok már a macedón határ közelében is felbukkantak, s lelőttek három macedón határőrt.

Amerikai KFOR-sok megszállták Tanusevcit

Egyidejűleg a KFOR is tett megelőző intézkedéseket: csütörtökön egy 300 amerikai katonából álló alakulat szállta meg a macedóniai Tanusevci helységet, ahonnan alig néhány órával korábban távoztak a macedóniai albánok Nemzeti Felszabadító Hadseregének (UCK) fegyveresei.

Zoran Zsizsics jugoszláv kormányfő, aki az Egyesült Államokban tartózkodik, követelte a koszovói albán közösségtől, kezdjék meg a tárgyalást a belgrádi kormánnyal. ,,Kész vagyok arra, hogy azonnal találkozzon a koszovói albánok képviselőivel az ENSZ főtitkárának védnöksége alatt" - mondta Zsizsics, és hozzátette azt is, hogy a tárgyalás helyszíne Belgrád, Pristina vagy New York lehetne - jelentette a B92 Rádió.  • Hírek
  • Hírek