Márk
13 °C
28 °C

Az UCK elfoglalta Szkopje elővárosát

2001.06.08. 21:53
A macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) alakulatai elfoglalták a Szkopje elővárosát. A macedón vezetés eközben válságmegoldó tervet készül előterjeszteni. Ennek részleteit az ország hadügyminisztere ismertette az EU és a NATO illetékeseivel, akik jóváhagyták azt.
Elfoglalták Szkopje elővárosát a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai - jelentette a B92 rádió helyi tudósítója. Aracsinovo falut - ahol 10 ezren élnek - a fekete egyenruhás alakulatok vezetői "szabad területnek" kiáltották ki. Az UCK harci sikerét elismerte a macedón rendőrség egyik illetékese is. Az UCK vezetői ezzel a lépésükkel nem csak területet kívántak nyerni, hanem - mint egyik parancsnokuk nyilatkozta - pszichikai nyomást akarnak gyakorolni a macedón vezetésre, hogy vegye komolyan követeléseiket.

A faluba nem lehet bejutni, mivel sem az UCK , sem pedig a macedón rendőrség nem tudja szavatolni a biztonságot. Helyszíni jelentések szerint a településen nincs semmi mozgás.

A kormányerők péntek hajnalban összehangolt támadást indítottak a gerillák állásai ellen. Több mint 60 harckocsilövedék zúdult az UCK állásaira Szlupcsane, Otlja és Orizare falvak környékén. Különösen erős robbanások döreje hallatszott a matejcei ortodox kolostor közvetlen közeléből.

Blagoje Markovszki, a macedón hadsereg szóvivője közölte: a hadsereg helikoptereket is bevet a lázadók kiűzésére indított "tisztogató akcióban".

Menekültek a frontövezetben

A hadszíntér UCK által ellenőrzött övezeteiben civilek ezrei rekedtek. A polgári lakosság helyzete különösen Lipkovo és Otlja településeken ad okot aggodalomra, ahol 8-15 ezer albán menekült zsúfolódott össze.

Az UCK csütörtök este meghirdetett egyoldalú tűzszünetére válaszul Nikola Dmitrov, a macedón elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azonnal elutasította, hogy tárgyalásokat kezdjenek a "terroristákkal", akik Szkopje szerint valójában Macedónia megcsonkítására, és az országból kihasított terület Koszovóval vagy Albániával történő egyesítésére törekszenek.

Szkopje tervez, ez EU és a NATO véleményez

Vlado Bucskovszki macedón hadügyminiszter Brüsszelbe utazott, ahol az EU és a NATO képviselőinek bemutatta Borisz Trajkovszki elnök válságmegoldó tervét. Ennek első szakasza a tűzszünetet és a terroristák visszavonulását javasolja - jelentette a SRNA. Brüsszeli részről jóváhagyták a javaslatot.

Trajkovszki elnök terve javasolja a fegyveres hadműveletek megszüntetését, a terroristák visszavonulását Koszovó felé, hogy ezeket a területeket a macedón rendőrség vonhassa az ellenőrzése alá. A harmadik szakaszban visszatérnének a menekültek és kitelepítettek, az utolsó fázis viszont az lenne, amikor megkezdődne a párbeszéd a politikai pártok között.

Trjakovszkij az esti órákban tartott beszédében viszont leszögezte, mindaddig nem lehet beszélni a válságmegoldó terv további részeiről, amig a szakadár fegyveresek le nem teszik a fegyvert, s nem térnek vissza oda, ahonnan jöttek - azaz Koszovóba. A kormányfő egyúttal részvétét fejezte ki azon családoknak, amelyek az utóbbi napokban elvesztették hozzátartozójukat az UCK-val vívott harcban.

A kormányfő mindemellett nemzeti egységet sürgetett, mert - a B92 rádió jelentése szerint - enélkül lehetetlen elérni, hogy az ország leszámoljon azzal az erővel, amely Macedónia egységét veszélyezteti.

Az UCK pedig dönt

A terv sikere nagymértékben az UCK magatartásán múlik, amely egy NATO-forrás értékelése szerint eddig összetartó, jól szervezett, a központi parancsokságnak engedelmeskedő erőnek mutatkozott. Nyugati diplomaták úgy vélekedtek: senki sem hiheti, hogy az albán kisebbség nagyobb befolyásáért küzdő UCK az általa követelt reformok teljesítése nélkül visszavonul. Ha azonban látnak előrelépést és a reformokat gyorsan bevezetik, akkor esetleg meggyőzhetők a kivonulásról.

Az albán közösséget kiengesztelő reformok meghozatalát sürgeti Javier Solana, aki péntek délután és szombaton ismét tárgyalóasztalhoz ül a macedón kormány képviselőivel.

Macedónia számíthat a Paktum segítségére

A Délkelet-európai Stabilitási Paktum koordinátora, Bodo Hombach jelezte, Macedónia számíthat a paktum segítségére. A gond nem az anyagiakkal, hanem a bürokráciával van" - vélekedett Hombach, aki azonban jelezte: a Stabilitási Paktum nem foglalkozik katonai kérdésekkel. "Inkább a polgári társadalom szerepének növelésével és a gazdaság erősítésével szeretné megkezdeni a nagy infrastrukturális tervek megvalósítását, amelyek közül a legfontosabb az autóút kiépítése Szkopje és Athén között" - hangsúlyozta.