Konstantin
12 °C
25 °C

Ultimátum Milosevicsnek

2001.03.31. 19:26
Annak ellenére, hogy Milosevics ultimátumot kapott arra, hogy közép-európai idő szerint 20.00 óráig adja meg magát, az exdiktátor továbbra is villájában van. Milosevics korábban azt nyilatkozta: 'Köszönöm, nagyon is jól vagyok, éppen barátaimmal kávézgatok és beszélgetek, éppen úgy, mint minden normális ember'. A jugoszláv elnök válságértekezletet hívott össze a hajnali letartóztatási kísérlet után. Djindjics miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Szlobodan Milosevics nem állhat a törvények felett, s a miniszterelnök reményei szerint hamarosan, akár még a mai nap folyamán sikerül pontot tenni a letartóztatási ügy végére.

Szlobodan Milosevics ultimátumot kapott arra, hogy közép-európai idő szerint 20.00 óráig adja meg magát - közölte Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszterre hivatkozva a belgrádi televízió. Ennek ellenére az exdiktátort egyelőre nem sikerült őrizetbe venni, Milosevics továbbra is a hívei által körülvett villájában van.

Nyugodtan telt a napja Milosevicsnek

Szlobodan Milosevics köszöni, jól van, nem idegeskedik, dedinjei villájában "szűk baráti körben" várja az események alakulását. A tavaly októberben leváltott Milosevics a B92-nek nyilatkozva közölte, természetesen nem fél, s reméli, hogy az egész történet "igazságos módon fejeződik be, vagyis a nép javára". A volt elnök egyúttal közölte, élve nem viszik őt börtönbe. A bukott diktátor testőrségének vezetője, Sinisa Vucsinics a SRNA hírügynökség jelentése szerint közölte, a biztonsági emberek életük árán is megvédelmezik Milosevicset, s felszólította az embereket, hogy ne "dőljenek be a NATO-bérencek" trükkjének, s csatlakozzanak a dedinjei villa előtt strázsáló Milosevics-hívekhez.

Milosevics hívei rezidenciája körül
fotó: EPA
Az Uzsicska 11 előtt szombat délután nem volt különösebb tömeg, ez persze annak is köszönhető, hogy a rendőrség lezárta a környéket, és csak húsz embert engedtek át a kordonon, akikkel együtt mintegy száz ember van már Milosevics háza előtt.

A testőrség tegye le a fegyvert!

Zoran Djindjics szerb kormányfő felszólította a testőrséget, hogy tegye le a fegyvert, méghozzá azonnal. A szombat délutáni válságértekezletet követően Djindjics közölte, Milosevics nem helyezheti felül magát a törvényen, és azt a reményét fejezte ki, hogy a nap folyamán sikerül pontot tenni a letartóztatási ügy végére.

A Szerbiai Szocialista Párt küldöttsége a nap folyamán felkereste Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt, hogy Milosevics letartóztatásáról tárgyaljanak. A delegáció vezetője hangsúlyozta, mindenek előtt azt szeretnék elérni, hogy az békésen, erőszak nélkül történjék. A találkozóról kiadott szűkszavú közlemény szerint az államfő közölte, hogy Miloseviccsel szemben is a jugoszláv törvények és az alkotmány előírásainak megfelelően fognak eljárni.

Válság, értekezlet!

Kostunica később a szerb kormányfővel és a belügyminiszterrel egyetemben tanácskozott a kialakult helyzetről, a megbeszélésről azonban semmi sem szivárgott ki.

Lázadás szításáért is vádat emelhetnek Milosevics ellen

A szombat hajnali akció
fotó: EPA
A szombat hajnali letartóztatási kísérlet után Vladan Batics szerb igazságügyi miniszter közölte, Milosevics ellen hivatali személy akadályoztatása, a közrend és a biztonság megzavarása miatt is vádat emelhetnek. Batics mindemellett úgy vélte, az exelnök felelősségre vonható fegyveres lázadás szításáért is. Milosevics testőrei ugyanis tüzet nyitottak a letartóztatási parancsot lobogtató rendőrökre, akik közül ketten megsebesültek.

Batics szerint a Milosevics előállítására tervezett akció és az amerikai kongresszus által adott határidő egybeesése véletlen. Washington március 31-ig adott határidőt Belgrádnak ahhoz, hogy kézzelfoghatóan bizonyítsa együttműködési szándékát a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Batics szerint Milosevicsre legkevesebb 5 és legtöbb 15 év börtönbüntetés szabható ki.

Egymilliárd márkás kárt okozott az exdiktátor

A Reuters belgrádi irodája által megszerzett vádirat szerint Milosevics önmaga és hozzá közelálló személyek anyagi gyarapodása, valamint az általa vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) hatalmon tartása érdekében követte el bűncselekményeit szerb, majd 1997-től jugoszláv elnökként. A vádirat szerint túllépte hatáskörét, a jugoszláv törvényeket, a szerb és jugoszláv alkotmányt megsértő jogtalan utasításokat adott ki, amelyek zavarokat okoztak az ország fizetési rendszerében, és pénzügyi bizonytalanságot idéztek elő, egymilliárd német márkás kárt okozva ezzel az államnak.

Figyelemre méltó - nyilatkozta az Indexnek a belgrádi jogi tanszék egyik vezetője -, hogy a vádiratban szó sem esik a háborús bűntettekről, vagyis keresve sem találni olyan vádpontot, amely alapot szolgáltathatna a hágai kérés - vagy del Ponte legutóbbi balkáni útja során immár követelés - teljesítésére.

Dusan Mihajlovics belügyminiszter korábban közölte, Milosevicset nem adják ki a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek.