Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milosevics: tiszta a lelkiismeretem

2000.12.12. 18:30
A volt jugoszláv elnök lemondása óta első ízben adott interjúban közölte, tiszta a lelkiismerete, egyúttal elítélte a hágai Nemzetközi Törvényszéket, amely hagyja, hogy eszköze legyen a nagyhatalmaknak, amelyek a szerbeket népirtással vádolja. Milosevics egyben kifejtette: elnöki tevékenysége során mindvégig a béke megőrzéséért küzdött. A decemberi választásokon várhatóan rosszul szereplő Szerbiai Szocialista Párt első embere úgy vélte, az emberek fel fogják ismerni, hogy most sokkal rosszabb a helyzet, mint októberben.
A szerbiai Palma tévében kedd este látható interjúban a volt jugoszláv elnök puccsnak minősítette azt a módot, ahogyan Vojiszlav Kostunica jelenlegi jugoszláv államfő - a reformerők támogatásával - megszerezte az elnöki posztot. A beszélgetés szövegét előzetesen ismertető Beta hírügynökség szerint Milosevics úgy vélte, hogy Jugoszlávia helyzete most sokkal rosszabb, mint szeptember végén volt, amikor még ő gyakorolta az elnöki hatalmat. Az ex-elnök ismét hangot adott meggyőződésének, amely szerint ,,Jugoszlávia új vezetőinek tetteit külföldi pénzek hatalma irányítja".

Harccal a béke felé

Szlobodan Milosevics
Az interjúban szó esett a balkáni háborúk véres évtizedéről. Milosevics úgy látja a saját szerepét, hogy ő szerb, illetve jugoszláv elnökként ,,mindvégig a békéért harcolt", ezért - mint mondta - teljesen tiszta a lelkiismerete. A szlovéniai, horvátországi, nemkülönben a boszniai háborúért eme államokban, de a nyugati világban is Milosevicset, illetve az általa gerjesztett nagyszerb indulatokat okolták.

Éppen a koszovói bűntettek miatt adott ki ellene elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Törvényszék, amelyet - mint hangoztatta Milosevics - nem ismer el. Szerinte az nem igazságszolgáltatási, hanem politikai intézmény, ,,a szerbellenes népirtás intézményrendszerének része".

A család az szent

Milosevics a választásokig élvezi a rendőrség védelmét
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő a december 23-i választásokig fogja élvezni a rendőrség védelmét - írta a Glas Javnosti belgrádi lap a Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez közel álló forrásra hivatkozva. A lap információi szerint ezt a döntést még az előző rendszerben hozták meg, s ez ellen sem a DOS sem pedig a Szerb Megújhodási Mozgalom semmit sem tud tenni. A DOS egyik, névtelenséget kérő illetékese elmondta, csakis a köztársasági választások után tudják ezt a kérdést napirendre tűzni.
Milosevics élesen elítélte azokat, akik családja tagjai ellen intéztek támadást. Főként amiatt volt felháborodva, hogy fiát, Marko Milosevicset többen a szervezett bűnözéssel hozták kapcsolatba. A kicsi fiú pedig éppen kedden perelt be három szerbiai napilapot, hitelrontás címén.

Kár Arkanért

Milosevics kitért Zseljko Razsnjatovics, alias Arkan kapitányra is. A januárban lelőtt, háborús bűnök elkövetése miatt szintén a hágai törvényszék által körözött Arkant Milosevics igazi szerbnek nevezte, akinek a halála - mint mondta - a Szerbia ellen összeesküvők ténykedése volt. Milosevics szerint Arkan éppen úgy megpróbált volna valamit tenni az új erők ellen, mint ahogyan ő tette ezt, egészen októberig. A Szerbiai Szocialista Párt - több, független közvélemény-kutató cég adatai szerint - várhatóan igen rosszul fog szerepelni a december 23-ai választásokon, ám Milosevics szerint addigra az emberekben tudatosul, hogy a gazdasági helyzet jelenleg sokkal rosszabb Szerbiában, mint eddig bármikor.

Kísérlet a visszatérésre?

Nebojsa Csovics, a szerbiai átmeneti kormány alelnöke Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök tegnap sugárzott tévéinterjúja kapcsán a következőket nyilatkozta: ,,Valahányszor marketinghiányunk van, vagy szükségünk van egy meghatározott lépésre, megjelenik Milosevics. Eloször pártelnökjelöltként, majd megválasztott elnökként. Általában véve ez az egész történet meglehetősen elhasználódott már, s elég sajnálatosan fest. Csak az lep meg, hogy Milosevics nem jön el valamilyen nyílt stúdióba, ahol a polgárok is bekapcsolódhatnának az adásba, s esetleg ezt-azt kérdezhetnének tőle. Hogy fenyegető-e a jelenléte, vagy nem, az más lapra tartozik, az azonban biztos: jelenléte káros ezen ország politikájára nézve"-- szögezte le Csovics.

Sztevan Lilics, a Demokratikus Központ alelnöke ugyanerről a témáról szólva elmondta: ,,Maga a műsor mondta el legtöbbet Milosevicsről. Minden jel szerint kísérlet volt ez arra, hogy a volt elnök visszatérjen a politikai életbe, vélte Lilics.

Le kellett volna tartóztatni

Momcsilo Perisics, a Demokratikus Szerbiáért Mozgalom elnöke ma megismételte, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt le kellett volna tartóztatni. Értékelése szerint ezen álláspontját alátámasztja az is, amit Milosevics a TV Pálmán adott interjúban mondott. Perisics sajtótájékoztatón közölte: Milosevicset le kellett volna tartóztatni, s nem lett volna szabad megengedni, hogy a Szerbiai Szocialista Párt élén maradjon. A Jugoszláv Baloldalt pedig, Mira Markovics (Milosevics felesége) pártját be kellene tiltani -- mondja Perisics..