Valter
16 °C
31 °C

Milosevics: tiszta a lelkiismeretem

2000.12.12. 18:30
A volt jugoszláv elnök lemondása óta első ízben adott interjúban közölte, tiszta a lelkiismerete, egyúttal elítélte a hágai Nemzetközi Törvényszéket, amely hagyja, hogy eszköze legyen a nagyhatalmaknak, amelyek a szerbeket népirtással vádolja. Milosevics egyben kifejtette: elnöki tevékenysége során mindvégig a béke megőrzéséért küzdött. A decemberi választásokon várhatóan rosszul szereplő Szerbiai Szocialista Párt első embere úgy vélte, az emberek fel fogják ismerni, hogy most sokkal rosszabb a helyzet, mint októberben.
A szerbiai Palma tévében kedd este látható interjúban a volt jugoszláv elnök puccsnak minősítette azt a módot, ahogyan Vojiszlav Kostunica jelenlegi jugoszláv államfő - a reformerők támogatásával - megszerezte az elnöki posztot. A beszélgetés szövegét előzetesen ismertető Beta hírügynökség szerint Milosevics úgy vélte, hogy Jugoszlávia helyzete most sokkal rosszabb, mint szeptember végén volt, amikor még ő gyakorolta az elnöki hatalmat. Az ex-elnök ismét hangot adott meggyőződésének, amely szerint ,,Jugoszlávia új vezetőinek tetteit külföldi pénzek hatalma irányítja".

Harccal a béke felé

Szlobodan Milosevics
Az interjúban szó esett a balkáni háborúk véres évtizedéről. Milosevics úgy látja a saját szerepét, hogy ő szerb, illetve jugoszláv elnökként ,,mindvégig a békéért harcolt", ezért - mint mondta - teljesen tiszta a lelkiismerete. A szlovéniai, horvátországi, nemkülönben a boszniai háborúért eme államokban, de a nyugati világban is Milosevicset, illetve az általa gerjesztett nagyszerb indulatokat okolták.

Éppen a koszovói bűntettek miatt adott ki ellene elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Törvényszék, amelyet - mint hangoztatta Milosevics - nem ismer el. Szerinte az nem igazságszolgáltatási, hanem politikai intézmény, ,,a szerbellenes népirtás intézményrendszerének része".

A család az szent

Milosevics a választásokig élvezi a rendőrség védelmét
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő a december 23-i választásokig fogja élvezni a rendőrség védelmét - írta a Glas Javnosti belgrádi lap a Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez közel álló forrásra hivatkozva. A lap információi szerint ezt a döntést még az előző rendszerben hozták meg, s ez ellen sem a DOS sem pedig a Szerb Megújhodási Mozgalom semmit sem tud tenni. A DOS egyik, névtelenséget kérő illetékese elmondta, csakis a köztársasági választások után tudják ezt a kérdést napirendre tűzni.
Milosevics élesen elítélte azokat, akik családja tagjai ellen intéztek támadást. Főként amiatt volt felháborodva, hogy fiát, Marko Milosevicset többen a szervezett bűnözéssel hozták kapcsolatba. A kicsi fiú pedig éppen kedden perelt be három szerbiai napilapot, hitelrontás címén.

Kár Arkanért

Milosevics kitért Zseljko Razsnjatovics, alias Arkan kapitányra is. A januárban lelőtt, háborús bűnök elkövetése miatt szintén a hágai törvényszék által körözött Arkant Milosevics igazi szerbnek nevezte, akinek a halála - mint mondta - a Szerbia ellen összeesküvők ténykedése volt. Milosevics szerint Arkan éppen úgy megpróbált volna valamit tenni az új erők ellen, mint ahogyan ő tette ezt, egészen októberig. A Szerbiai Szocialista Párt - több, független közvélemény-kutató cég adatai szerint - várhatóan igen rosszul fog szerepelni a december 23-ai választásokon, ám Milosevics szerint addigra az emberekben tudatosul, hogy a gazdasági helyzet jelenleg sokkal rosszabb Szerbiában, mint eddig bármikor.

Kísérlet a visszatérésre?

Nebojsa Csovics, a szerbiai átmeneti kormány alelnöke Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök tegnap sugárzott tévéinterjúja kapcsán a következőket nyilatkozta: ,,Valahányszor marketinghiányunk van, vagy szükségünk van egy meghatározott lépésre, megjelenik Milosevics. Eloször pártelnökjelöltként, majd megválasztott elnökként. Általában véve ez az egész történet meglehetősen elhasználódott már, s elég sajnálatosan fest. Csak az lep meg, hogy Milosevics nem jön el valamilyen nyílt stúdióba, ahol a polgárok is bekapcsolódhatnának az adásba, s esetleg ezt-azt kérdezhetnének tőle. Hogy fenyegető-e a jelenléte, vagy nem, az más lapra tartozik, az azonban biztos: jelenléte káros ezen ország politikájára nézve"-- szögezte le Csovics.

Sztevan Lilics, a Demokratikus Központ alelnöke ugyanerről a témáról szólva elmondta: ,,Maga a műsor mondta el legtöbbet Milosevicsről. Minden jel szerint kísérlet volt ez arra, hogy a volt elnök visszatérjen a politikai életbe, vélte Lilics.

Le kellett volna tartóztatni

Momcsilo Perisics, a Demokratikus Szerbiáért Mozgalom elnöke ma megismételte, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt le kellett volna tartóztatni. Értékelése szerint ezen álláspontját alátámasztja az is, amit Milosevics a TV Pálmán adott interjúban mondott. Perisics sajtótájékoztatón közölte: Milosevicset le kellett volna tartóztatni, s nem lett volna szabad megengedni, hogy a Szerbiai Szocialista Párt élén maradjon. A Jugoszláv Baloldalt pedig, Mira Markovics (Milosevics felesége) pártját be kellene tiltani -- mondja Perisics..