Konstantin
12 °C
25 °C

Az albán felkelők visszautasították a macedón ultimátumot

A macedóniai szakadár albánok visszautasították a szkopjei ultimátumot, amelynek értelmében szerda éjfélig kellene megadni magukat, különben a macedón hadsereg a határidő lejárta után össztüzet zúdít állásaikra. A macedóniai Tetovót több napja ostromló szakadárok ,,Szkopje" álnevű parancsnoka közölte: biztos abban, hogy vissza tudják verni a macedón hadsereg támadását.
Távcsöves puskával felfegyverzett macedón rendőr: lőttek a nyugalomnak
fotó: Reuters
Huszonnégy órás ultimátumot adott kedden este a macedón hadsereg az albán lázadóknak, hogy megadják magukat vagy pedig kivonuljanak az ország területéről.

A macedón belügy- és a védelmi miniszter által aláírt ultimátum leszögezi: a macedón csapatok, köztük a felvonult harckocsizó egységek a kedd éjféltől szerda éjfélig tartó időszakban nem lövik a szakadárok tetovói állásait, hacsak onnan meg nem támadják őket. Ezt követően azonban minden eszközt bevetnek a "terroristák állásai ellen, amíg azok meg nem semmisülnek" - figyelmeztet a közlemény.

Az ultimátumot alig három órával azután adták az albán szakadároknak, hogy kedden késő délután a macedón kormánycsapatok T-55-ös harckocsik bevonásával offenzívát indítottak a Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek (UCK) az ország északi részén, főként Tetovóban és környékén "ténykedő" fegyveresei ellen.

A Tanjug hírügynökség korábbi jelentése szerint a macedón biztonsági erők kedd délután nagy erővel ágyúzták a város környéki dombokat. Az erősítésként hétfőn Tetovóba küldött katonai alakulatok kulcsfontosságú pontokat foglaltak el a város külterületén, és harckocsikkal, valamint tüzérséggel máris harcokba bocsátkoztak. A felkelők is visszalőttek, tűz alatt tartva a Sar-hegység lejtőiről a rendőri és katonai egységeket - írta a Tanjug.

Macedónok offenzívát indítottak

A macedón kormányerők kedden késő délután offenzívát indítottak az ország északi részén lévő Tetovóban és környékén harcoló albán fegyveresek ellen. A hadművelet megkezdéséről a hadsereg egyik illetékese tájékoztatta az AFP-t.

A NATO megígérte, hogy erői összpontosításával elvágja az albán gerillák utánpótlását a határ koszovói oldalán. Az elmúlt napok súlyos összecsapásai után egyébként tegnap enyhült a feszültség a térségben, a katonaság szerint a gerillák egyre ritkábban válaszolnak a macedón támadásokra.

Tárgyaltak volna

A felkelők kedden a válság békés megoldására való készségüket hangoztatták, de a harcok folytatását ígérték arra az esetre, ha a macedón kormány nem fogadja el tárgyalási ajánlatukat "a lehető leghamarabb". Borisz Trajkovszki államfő kedden reggel, még a felhívás közzététele előtt kijelentette, hogy nem lesznek tárgyalások a felkelőkkel, akiket azzal vádolt, hogy "etnikai extremizmusukkal" aláaknázzák az egész Balkán stabilitását.

Forrás: CNN

Szóbeli támogatás mindenfelől

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország támogatásukról biztosították a macedón kormányt. Az ENSZ főtitkára hétfőn elítélte az albán szélsőségesek Macedóniában végrehajtott erőszakos akcióit, amelyek szerinte veszélyt jelentenek az egész térség biztonságára és stabilitására. Az ENSZ BT is felsorakozott Szkopje mellé, bár a katonai beavatkozás esélyét kizárta. Az Egyesült Államok szintén elzárkózott a csapatküldéstől. Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek akár erővel is meg kell akadályozni, hogy a helyzet elfajuljon, de ettől a Nyugat elzárkózott.

Solana Szkopjéban tárgyal

A válság politikai megoldását sürgette kedden a macedón fővárosból Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A spanyol rádiónak adott interjújában a politikus, aki hétfőn érkezett Szkopjéba a macedón vezetőkkel való tárgyalásokra, azt hangoztatta, hogy a Balkán már eddig is túl sok háborútól szenvedett. Az MTI értesülései szerint szóba került az is, hogy Stipe Meszics horvát elnök közvetítsen a felek közt.

Mi a katonai helyzet?
A macedón hadsereg nem túl ütőképes. A nehézfegyverek és a tankok, harckocsik régi szovjet típusok, a katonák pedig gyengén képzettek, többnyire sorozás útján kerültek a seregbe. Nyugati szakkommentátorok szerint ezzel együtt lényegesen ütőképesebben az albán gerilláknál, már csak számbeli fölényüknél fogva. Aggodalomra inkább az ad okot, hogy bírják-e hosszú távon a harcot. Az albánok becslések szerint legfeljebb pár százan vannak, de viszonylag jól fel vannak fegyverezve. A gerillasereg magva tapasztalt, hegyi-erdei hadviselésben jól képzett katonákból áll, a többi viszont alig több mint lelkes újonc. Utánpótlásukat a hegyes határvidéken átfutó kis ösvényeken oldják meg, ami megmagyarázza, miért nem tudta eddig a NATO elvágni őket hátországuktól.