Judit
2 °C
7 °C

Szerbiában estére tömegtüntetéseket szerveznek

2000.09.27. 13:36
A szerb ellenzék addig nem hajlandó részt venni a második elnökválasztási fordulón, amíg hitelt érdemlően be nem bizonyítja a Központi Választási Bizottság, hogy az általa bemutatott adatok megfelelnek a valóságnak. A DOS kampánystábjának részéről elmondták: amennyiben ez nem történik meg, úgy általános sztrájkra, demonstrációkra hívják fel az ellenzéki szavazókat. Eközben Milan Panics, volt jugoszláv kormányfő Putyint arra akarja kérni, hogy nyújtson menedéket Milosevicsnek.
A Szerb Demokratikus Ellenzék (DOS) ma este 20 órára több szerbiai nagyvárosban tömegtüntetések megtartását jelentette be, amelyeken ismertetni kívánják az elnökválasztás eredményét egyben tiltakozni kívánnak a KVB azon határozata ellen, miszerint 15 napon belül meg kell tartani az államfőválasztás második fordulóját. Az ellenzék szerint ugyanis Kostunica már az első fordulóban győzött, s ezért nem hajlandóak részt venni a második fordulóban.

A választási bizottság egyedül maradt

A DOS vezetése utcai demonstrációkkal, általános sztrájkkal kívánja elérni, hogy a hatalom álljon el a második elnökválasztási forduló megrendezésétől. Dragos Hiber, a DOS egyik vezetője egyúttal emlékeztette arra a KVB tagjait: amennyiben valótlan adatokat tettek közzé a választások eredményéről, s ez bebizonyosodik, három évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A közgazdászokat, jogászokat tömörítő független G17 elnevezésű csoport vezetője, Mladjan Dinkics arra figyelmeztette a KVB-t, hogy a valós eredményeket hozza nyilvánosságra, mert a hazugságaival egyedül marad, hiszen a választási eredmények részleges közzétételét követően több, magas rangú baloldali politikus már elhagyta az országot.

Szerbiában tüntetik el szavazási anyagot?

Eközben Észak Bácskában - a VMSZ mai hírlevele szerint - Topolyáról a Szövetségi Választási Bizottság szerda délelőtt rendőri kísérettel elszállíttatta a községi választásokkal kapcsolatos dokumentációt (jegyzőkönyveket, szavazócédulákat) "ellenőrzés" céljából. Tegnap Kishegyesről is elvittek 4 választási körzetre vonatkozó választási anyagot. Szabadkán a Szerbiai Szocialista Párt 15 esetben emelt óvást az egyébként illetéktelen Szövetségi Választási Bizottságnál.

Milosevicset Moszkvába menekítenék

Milan Panics, volt jugoszláv kormányfő arra akarja megkérni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy küldjön repülőgépet Szlobodan Milosevics jugoszláv államfőért, és nyújtson neki Moszkvában átmeneti menedéket. Az amerikai üzletember szerint Milosevics ,,sarokba szorított vad", aki mindenfajta esélyt megragad hatalmának megtartásáért.

Panics szerint a legfontosabb most eltávolítani Milosevicset Jugoszláviából a vérontás elkerülése miatt. Erre, vélte a milliomos üzletember, azért kerülhet sor, mert utcai tüntetések kezdődhetnek a 13 éve hatalmon lévő elnök ellen, aki önkét nem távozik posztjáról, s ugyanígy Hágába sem kíván önszántából elutazni.

Több szerb ellenzéki párt tájékoztatása szerint a jugoszláv hadsereg a megszokottnál sokkal nagyobb számban hív be tartalékosokat. Főként olyanokat rendelnek be rendkívüli gyakorlatra, akik ellenzéki aktivisták, illetve a választási bizottságok ellenzéki tagjai. A DOS szerint ezzel meg akarják akadályozni a szavazatszámlálás ellenőrzését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?