Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Meghosszabbították a tűzszünetet Koszovóban

2000.11.27. 16:46
A szélsőséges albán fegyveresek vezetője bejelentette: készek meghosszabbítani péntekig a tűzszünetet. A dél-szerbiai szakadár albán fegyveresek beleegyeztek abba, hogy e hét péntekig meghosszabbítsák a tűzszünetet, amelyet a jugoszláv rendőrséggel léptettek életbe. Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő a hétfői bécsi EBESZ-ülésről hazautazott, hogy ellátogasson Szerbia és Koszovó közigazgatási határára, ahol a helyzet - mint mondta - igen aggasztó. Hétfőn hárman életüket vesztették az övezetben, amikor egy traktor aknára futott.
Shaqir Shaqiri, a dél-szerbiai albán lázadók politikai szárnyának egyik szóvivője elmondta, hogy a Szerbia és Koszovó közti biztonsági övezetben szolgáló amerikai békefenntartókkal állapodtak meg a múlt péntek este kezdődött tűzszünet meghosszabbításában. A koszovói békefenntartó erőkben (KFOR) szolgáló amerikai egységek sajtótisztje megerősítette a tűzszünet meghosszabbítását. Koszovó délkeleti határa mentén, az átmeneti ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány mellett kialakított biztonsági övezetben a múlt héten több halálos áldozatot követelő összecsapások törtek ki a dél-szerbiai települések után magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének nevező szakadár albán fegyveres szervezet és a szerb rendőrség között.

Szerb részről egyelőre nem reagáltak az albán döntésre. A szerb rendőrség múlt pénteken ultimátumszerű követelésben sürgette, hogy az albán fegyveresek vonuljanak vissza a biztonsági övezetből. Az erre adott háromnapos határidő hétfő este lejár. A szerb rendőrség akkorra beavatkozást helyezett kilátásba; rendőri források a hét végén azt hangoztatták, hogy bármikor készek visszafoglalni korábbi állásaikat, de erről politikai döntésnek kell születnie.

Újabb áldozatok

Belgrádi sajtójelentések szerint a határidő végének közeledtével nőtt a feszültség a térségben. A többnapos tűzszünet után hétfőn aknára hajtott egy albánokat szállító pótkocsis traktor a biztonsági övezetben; két felnőtt és egy gyermek életét vesztette. Szerb tisztségviselők az albán ,,terroristák" elől menekülő albán polgároknak mondták a traktor utasait.

Kostunica egyezménymódosítást sürget

Kostunica: sürgette a KFOR és a jugoszláv fél között megkötött katonai-technikai egyezmény módosítását
Hétfőn Bujanovac körzetében tartózkodik a szerb kormány több tagja, és napközben várhatóan a térségbe érkezik Vojislav Kostunica jugoszláv elnök is, aki a dél-szerbiai helyzet miatt lerövidíti a jugoszláv EBESZ-csatlakozás alkalmából Bécsben tett látogatását. Kostunica egyúttal sürgette a tavaly augusztusban, a KFOR és a jugoszláv fél között megkötött katonai-technikai egyezmény módosítását. Emiatt levelet írt a NATO, valamint az ENSZ főtitkárának.

A hadsereg készen áll

A jugoszláv szövetségi védelmi miniszter, Szlobodan Krapovics meggyőződését fejezte ki, hogy a diplomáciai-politikai eszközökkel elegendőek lesznek a kérdés megoldásához. A védelmi miniszter azonban hozzátette: a Jugoszláv Hadsereg, valamint a Belügyminisztérium különleges alakulatai készen állnak arra, hogy megvédjék az ország területi egységét, valamint az ott élőket. Krapovics szerint minderre nem kerülhetne sor, ha nem lenne hiányos katonai-technikai egyezmény, vagyis lehetőség a szerb rendőrség számára, hogy a határszakasznál ne csak könnyűfegyverzetet alkalmazhassanak.

Menekülnek az albánok

Legkevesebb kétezer albán menekült el az utóbbi napokban Presevo, Bujanovac és Medvedja térségéből. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának közleménye szerint a térségbeli összecsapások miatt elmenekülő albánok Pristinában, illetve a macedón fővárosban, Szkopjéban kerestek menedéket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!