Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Végleg vége

2001.01.25. 23:29
Új időszámítás kezdődik Szerbiában, a Milosevics utáni Belgrádban csütörtökön tartotta alakuló ülését a szerb kormány, amelyben - több mint tíz év óta - egyetlen egy szocialista politikus sincs. A milosevicsi korszak végét jelenti, hogy a rettegett Állambiztonsági Szolgálat eddigi vezetője benyújtotta lemondását, s ezt a posztot egy pártsemleges személy veszi át. Minthogy semmi sem mehet igazán simán, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze közölte: ismét bevezethetik a Jugoszlávia elleni szankciókat, amennyiben Belgrád nem adja ki az országban bujkáló, háborús bűnök elkövetésével gyanúsított illetőket, élükön Szlobodan Miloseviccsel.
,,Első feladatunk az lesz, hogy elérjük: a polgárok ismét bízzanak az ország vezetőiben" - mondta csütörtökön Zoran Djindjics parlamenti expozéjában. Djindjics ezen kívül a bűnözés, a korrupció elleni harcot, az ország gazdasági talpra állítását nevezte meg az új kabinet sürgős feladataként, természetesen a Koszovót, és a Montenegrót illető vitás kérdések demokratikus megoldását is kiemelt kérdésként kezelik majd. Jelezte, létrehoznak majd egy olyan bizottságot, amely ellenőrzi a kormányhivatalok és -hivatalnokok pénzügyi döntéseit. Emellett ombudsmani intézményrendszert lehetővé tevő parlamenti törvény mielőbb elfogadását szeretné elérni, hogy ezzel is védve legyenek az állampolgárok a mindenkori hatalommal szemben.

Zoran Djindjics
A polgárok ismét bízzanak az ország vezetőiben
Djindjics közölte: kérni fogja a jugoszláv szövetségi kormánytól, hogy a szerb királyi Karagyorgyevics család visszatérhessen az országba, s hogy jugoszláv állampolgárságot kaphasson.

A politikus expozéját követően bemutatta az általa összeállított kabinet tagjait, akik között Kasza József személyében magyar politikus is van, viszont senki sem volt korábban ilyen magas pozícióban. A kormánynak 17 minisztere és hét alelnöke van, ezek közül az egyik a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Szerbiai Szocialista Párt részéről több órányi felszólalással igyekeztek hátráltatni az ügymenetet, ám hiába ostorozták a még be nem iktatott kabinetet, a kétharmados többséggel bíró Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) képviselői éjjel tíz óra után bizalmat szavaztak az új kormánynak, amelynek tagjai ezt követően letették a hivatali esküjüket.

A szerb Állambiztonsági Szolgálat (DB) vezetője, Radomir Markovics benyújtotta lemondását és a kormánytagok eskütételét követően az új belügyminiszter, Dusan Mihajlovics bejelentette: Goran Petrovicsot bízza meg ezzel a tisztséggel. Markovics az októberi választások óta igen nagy problémát jelentett az DOS számára, mivel nem volt hajlandó az együttműködésre, mindemellett a DB ötven éve zárolt aktáit ő sem volt hajlandó a politikusok rendelkezésére bocsátani.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla del Ponte, summázva belgrádi látogatásainak eredményét, közölte: újfent bevezethetik a Jugoszlávia elleni szankciókat, amennyiben az új vezetés nem működik együtt az ENSZ által létrehozott testülettel. Az együttműködés - legalábbis ebben az esetben - del Ponte olvasatában az lett volna, hogy minimum egy személyt adjanak ki.

Carla del Ponte közölte, két lepecsételt vádiratot adott át a jugoszláv hatóságoknak, nem pontosítva, hogy kinek. Egyben úgy vélte, Milosevicset Hágában kell bíróság elé állítani a a háborús bűntettek, a tömegirtás és az emberiség ellen elkövetett bűnök miatt.