Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Megalakult az új jugoszláv kormány

2000.11.05. 11:43
A jugoszláviai demokratikus átmenet megerősítéseként szombaton este megalakult az új jugoszláv kormány: szövetségi szinten lényegében konszolidálódott Vojislav Kostunica új jugoszláv elnök szövetségeseinek hatalma.
A Zoran Zizic vezette új kabinet a szövetségi parlament késő éjszakába nyúlt ülésén tette le hivatali esküjét.

Zoran Zizic fő külpolitikai célja a nemzetközi közösségbe való visszatérés
Zizic előzőleg ismertette kormánya programját, amely fő belpolitikai céljának a két tagköztársaság, Szerbia és Montenegró viszonyának harmonizálását, a gazdasági és társadalmi reformok továbbvitelét, a magánosítás gyorsítását tűzte ki. A fő külpolitikai célt a nemzetközi közösségbe való visszatérés - az előző jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic idején kialakult elszigeteltségből való kitörés -, és a külföldi gazdasági segítség biztosítása jelenti.

Az expozét a képviselők hét órán át vitatták meg, majd a törvényhozás két háza külön-külön voksolt bizalmat az új kormánynak. Az alsóházban, a 138 tagú Polgárok Tanácsában a jelenlévő képviselők közül 88-an támogatták az új kabinetet; 15-en "nemmel" szavaztak. A felsőházban, a 40 fős Köztársaságok Tanácsában a megjelent honatyák közül 28-an "igennel", 4-en pedig "nemmel" szavaztak.

Az új kormány este 11 óra után letette hivatali esküjét, majd megtartotta alakuló ülését. A kabinetet három politikai erő hozta létre: a Vojislav Kostunica új jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés, a montenegrói Szocialista Néppárt (amely az előző belgrádi vezetés fő montenegrói szövetségese volt, de a nyugatbarát podgoricai kormány szeptemberi választási bojkottja miatt a jugoszláv parlament legerősebb montenegrói pártjává vált), valamint egy kis montenegrói párt, a Szerb Néppárt.

Az új kormányban, amelynek létszáma fele az előzőének, 9 tisztség Szerbiának (a DOS-nak), 7 pedig Montenegrónak jutott. A miniszterelnöki posztot az alkotmányos előírások miatt montenegrói politikus tölti be - Zizic, a néppárt egyik alelnöke -, és ezen párté a védelmi minisztérium is. A kulcsfontosságú tárcák közül a DOS például a belügyi, külügyi és a kisebbségügyi tárcát kapta meg; a kormányfő-helyettesi tisztséget szintén a DOS képviselője tölti be. A DOS néhány tárca élére pártpolitikus helyett szakértőt állított.

Az új jugoszláv kormány létrejötte a szeptemberi választásokkal megindult jugoszláviai demokratikus átmenet megerősítését jelenti. Szövetségi szinten konszolidálódott Kostunica szövetségeseinek, a DOS-nak a hatalma; a jugoszláv elnöki tisztségben történt váltással, az új parlament és kormány megalakulásával lényegében lezárult a hatalom átadása. Milosevic szövetségesei még a szerb ideiglenes kormányban gyakorolnak hatalmat, amely a decemberi előrehozott szerb parlamenti választásokig hivatott irányítani a nagyobbik tagköztársaságot.