Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Újra mozgósít az Koszovói Felszabadítási Hadsereg

2001.01.04. 22:59
Szerbia déli részén mozgósítást rendelt el a tavaly feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) - jelentette be a Jugoszláv Hadsereg (VJ) katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A hadsereg tudomása szerint az egyik fő toborzóközpont Kosovska Mitrovica. A koszovói békefenntartók szóvivője, Tim Pierce közölte, a KFOR-nak nincs tudomása erről.
Szerbiai megfigyelők már korábban jelezték, a köztársaság déli részén, az albánok lakta Koszovóban az UCK feloszlatása után annak tagjaiból létrejött Presevo, Medvedja Bujanovac Felszabadítási Hadsereg (PMBV) vezetői felvették a kapcsolatot az UCK volt vezetőivel, illetve jelezték: a dél-szerbiai, Szerbiához tartozó, de albánok lakta terület ,,felszabadításához" további segítségre van szükségük. Belgrádban több, a Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez (DOS) tartozó politikus közölte, december végén, illetve januárban várható az albán szeparatisták offenzívája. Ezt azonban semmilyen hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Az UCK Dél-Szerbiában akar közbelépni?

A Jugoszláv Hadsereg vezérkara szerint az UCK azért rendelte el a mozgósítást, hogy a PMVB segítségére siethessen, amennyiben a szerb belügyi erők komolyan gondolják azt, hogy tűzpárbaj esetén a szakadár albánok után vetik magukat. Belgrád eddig több ízben kérte az ENSZ BT-től, hogy tegye lehetővé a jugoszláv belbiztonsági egységeknek, hogy az állásaikat folyamatosan támadó albánokat követhessék egységei, valamint, hogy a nemzetközi közösség szélesítse ki a Szerbiát Koszovóval elválasztó biztonsági övezetet.

A VJ információi szerint Macedónia nyugati részén több, az UCK-által működtetett kiképzőtábor van, ahonnan a férfiakat kerülő úton átdobják a dél-szerbiai övezetbe. A hadsereg információi szerint bulgáriai cégek a közelmúltban 28 ezer téli egyenruhát szállítottak a koszovói albánok számára, akik nagyobb mennyiségű gyalogsági fegyver beszerzésére is kísérletet tettek.

A KFOR nem tud a mozgósításról

Tim Pierce, a KFOR szóvivője azonban közölte, a nemzetközi katonai erőnek nincs tudomása arról, hogy a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg mozgósításokat végez Koszovóban, hogy megtámadja a tartományban élő szerbeket, amennyiben a szerb erők akciót kezdeményeznek a Presevo, Bujanovac és Medvedja térségében tevékenykedő felfegyverzett albán szélsőségesek ellen.  • Bérelnék
  • Hírek