Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Új választásokat ír ki a szerb parlament

2000.10.23. 19:56
Lemondott tisztségéről Mirko Marjanovics szerb kormányfő és vele együtt a kormány többi tagja, ezzel megnyílt a lehetőség egy új, átmeneti kormány felállítására. A szerb köztársasági parlament mai ülésén - amelyet eredetileg szombatra hívtak össze - a december 23-i előrehozott választások kiírásáról, valamint az átmeneti kormány felállításáról kell dönteniük a képviselőknek.
A késlekedés oka a Szerb Szocialista Párt vezetôsége volt, amely mindeddig nem volt hajlandó elfogani a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kéréseit, amelyek szerint Braniszlav Ivkovicsnek, az SPS egyik vezetôjének nincs keresnivalója az átmeneti kormányban, valamint a köztársasági választási bizottságban nem kaphat mandátumot a legfelsôbb bíróság eddigi elnöke, Balsa Govedarica, továbbá a köztársasági legfelsôbb ügyész, Dragisa Krszmanovics. A DOS egyik vezetôje, Vladan Batics a késô délutáni órákban már úgy nyilatkozott a Beta hírügynökségnek, hogy sikerült tisztázniuk ezeket a kérdéseket a szocialistákkal. A szocialisták egyik vezetôje a kormányalakítási tárgyalásokat firtató kérdésre csak annyit válaszolt: alakítgatjuk.

Radikális erôvesztés

A sokat ugyan nem mondó válasz mindenesetre elôrevetíti, hogy az SPS-en belül alul látszanak maradni a radikális szárnyhoz tartozó képviselôk, akik korábban még abba sem voltak hajlandóak beleegyezni, hogy Mirko Marjanovics egyáltalán egyezkedni kezdjen a DOS-képviselôvel az elôrehozott választásokról, valamint az átmeneti kormányról. Ezzel szemben a szerb kormányfô - minisztereivel egyetemben - a szerb parlament ülésén bejelentette távozási szándékát, amelyet úgy értékelnek a jugoszláv fôvárosban, hogy ezzel megnyílik az út az átmeneti kormány felállítása elôtt.

Draskovics támogat

A Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke, Vuk Draskovics kijelentette, hogy pártja képviselői is az átmeneti kormány megalakulására fognak szavazni annak ellenére, hogy mindeddig nem fogadták el javaslatukat, miszerint váltsák le Rade Markovicsot, az Állambiztonsági Hivatal vezetőjét. Draskovics javaslata szerint Markovicsot az átmeneti kormány megalakulását követő öt napon belül meg kellene fosztani eddigi megbízatásától.

Gyalus megszólalás

A politikai huzavonát fegyorsítandó üzent Csacsak polgármestere, Velimir Ilics a DOS vezetôinek. Az október 5-i, földgyalus megmozdulás szervezôjeként országszerte nagy népszerűséget kivívó városvezetô, az új Szerbia Mozgalom társelnöke azt követelte a DOS-tól, hogy a polgárok elégedetlenségét szem előtt tartva, gyorsítsa fel az átmeneti köztársaság valamint a szövetségi kormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokat. "Követeljük, hogy a tárgyalófelek térjenek végre észhez, s hogy még a mai napon alakuljon meg a szövetségi és az átmeneti köztársasági kormány, mert a polgárok türelme véges, s nem fogják tovább eltűrni a jogtalanságot és fejetlenséget", jelentette ki Ilics.

Ilics azt is mondta, hogy az áramellátási helyzet "vészjósló", s igen nagy elégedetlenséget kelt a lakosság körében. A kialakult helyzetért a DOS tárgyalócsoportját is felelőssé tette, akik, mint mondta, napok óta kínlódnak az új szövetségi korány megalakulása körül, amelynek létrejötte pedig feltételezi a külföldi segélyek folyósítását. Ilics figyelmeztetett arra is, hogy a polgárok mind gyakrabban emlegetik a blokádok és a tüntetések felújításának lehetőségét.