Valér
-1 °C
0 °C

Ultimátum a szerbiai bányászoknak

2000.10.04. 23:27
Harmincezer ember gyűlt össze a lazarevaci Kolubara bányánál, ahol az öt napja sztrájkoló bányászoknak a rendőrség konkrétabban meg nem szabott határidőt adott a polgári engedetlenség beszüntetésére. Vojiszlav Kostunica, a DOS elnökjelölte is megjelent a bányászok és a polgárok között. A Szerbiai Polgárok Szövetsége (GSS) közleményében úgy vélekedett, a bányászok elleni támadás minden polgár elleni támadást jelentene.
Szerbiában mind több helyütt, mind többen tesznek eleget a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) felhívásának, vagyis sztrájkolnak és a polgári engedetlenség legkülönfélébb módján próbálják kikényszeríteni Szlobodan Milosevics távozását, s Vojiszlav Kostunica győzelmének elfogadását. Az országban az amúgy sem túlzott intenzitással működő orvosi rendelőktől kezdve a boltok, gyárak, bíróságok ha nem is egész napra, de néhány órára mindenképp bezárnak.

Vojiszlav Kostunica békés változásokat akar
A legkitartóbbnak a bányászok tűnnek, akik a DOS felhívását követően rögtön sztrájkba kezdtek. E tettükről próbálta lebeszélni a Kolubara bánya sztrájkbizottságának tagjait a minap Vojiszlav Pankiovics, a Jugoszláv Hadsereg vezérkari főnöke, de minthogy ezt nem sikerült elérnie, délután többszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre. A rendőrségi kordont felállítását követően azonban több ezer polgár áttörte a kordont, s körbevette a bánya egyik lejáratát. A lazarevaciakhoz csatlakoztak több ezren a jugoszláv fővárosból, akik között volt a DOS elnökjelöltje, Vojiszlav Kostunica. Helyszíni információnk szerint ekkor nem került sor incidensre.

Eredménytelenített jugoszláv elnökválasztás
A jugoszláv Alkotmánybíróság részlegesen érvénytelenítette a szeptember 24-i elnökválasztás eredményeit - jelentette több hírügynökség a Tanjugra hivatkozva. A döntés következményei azonban nem egyértelműek, egyelőre bizonytalan, hogy új választások kiírását vagy részleges választásokat jelenti-e, de nem kizárt, hogy pusztán a szavazatok újraszámlálását írja elő a testület. A másfél héttel ezelőtti választási fordulóban az ellenzék jelöltje Vojiszlav Kostunica nyert, ám a kormányzat nem ismerte el, hogy megszerezte a szavazatok több mint felét, amivel már egy fordulóban győzött volna. Az ellenzék szerint választási csalás történt, Szlobodan Milosevics elnök azonban nem hajlandó átadni a hatalmat. Azóta Jugoszlávia-szerte sztrájkok, tüntetések követik egymást
Szerbia-szerte több tízezer ember vonult ki az utcákra, s az egyetemisták a Belgrád-Nis autóutat zárták le. Mint elmondták, mindaddig blokád alatt tartják Szerbia egyik legfontosabb útvonalát, amig vissza nem rendelik Lazarevacból a rendőrség erőit.

Szerbia legnagyobb aranybányájában, Majdanpekben sem folyik a kitermelés, minthogy az ottani bányászok is csatlakoztak a DOS felhívásához. A háromezer bányászhoz a későbbiekben csatlakozott a vezetés néhány tagjai is, miután beadták lemondásukat és leadták szocialista párttagkönyvüket. A szerbiai Elektrprivreda dolgozói is bejelentették, sztrájkolni fognak, így valószínű, hogy ez eddigi - általában hatórás - áramkimaradások még gyakoribbak lesznek.

A hatalom ugyanakkor igyekszik mind keményebben fellépni az engedetlenekkel szemben. Az elmúlt napokban többtucat személyt vettek őrizetbe, s két ellenzéki politikus ellen letartóztatási parancsot adtak ki. A DOS két vezetőségi tagját, Nebojsa Csovicsot, a Demokratikus Alternatíva (DA) vezetőjét és Borisz Tadicsot, a Demokrata Párt alelnökét szabotázzsal, valamint a sztrájkjoggal való visszaéléssel vádolják. Újvidéken az egyik ellenzéki egyetemistát rendőrök bántalmaztak.

Belgrád belvárosában több ezren feljelentést írtak alá Milosevics ellen. A beadványban választási csalással, egyebek között 250-300 ezer, Kostunicának járó szavazat ellopásával vádolják az elnököt. A dokumentumot csütörtökön átadják a választási bizottságnak.

A szerb Alkotmánybíróság szerdán úgy nyilatkozott, hogy elvben pártolja a szeptember 24-i választások eredményeinek ellenőrzését, de végső döntését csak az elkövetkező két nap valamelyikén hozza meg. A testület a DOS megkeresésére kezdte meg a kérdés tanulmányozását - az ellenzék azt kívánja elérni, hogy az újraszámlálással bizonyítsák Kostunica több mint 50 százalékos győzelmét és a második forduló szükségtelenségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!