Emília
18 °C
26 °C

Washington enyhít a jugoszláv szankciókon

2000.10.12. 19:19
Az Egyesült Államok csütörtökön azonnali hatállyal feloldotta a Jugoszlávia elleni olajembargót és a polgári repülési tilalmat. Az Európai Unió hétfői hasonló döntése után ez az ország elszigeteltségének további enyhülését jelenti. ,,A demokrácia győzelme Szerbiában az egyik legörömtelibb esemény a berlini fal leomlása óta" - mondta Bill Clinton a bejelentésekor. Vojislav Kostunica jugoszláv államfő röviddel ezt megelőzően találkozott az amerikai elnök balkáni tanácsadójával, Jim O'Briennel.
A Jugoszlávia elleni olajembargó és a repülési tilalom azonnali feloldásáról döntött Bill Clinton amerikai elnök csütörtökön. A szankciókat még 1998-ban vezette be a nemzetközi közösség Milosevics országa ellen, válaszul a koszovói helyzet súlyosbodására. Az Európai Unió a Vojislav Kostunica, és a szerb demokratikus ellenzék hatalomra kerülését követően már hétfőn megszűntette a korlátozásokat, Washingtonban még váratott magára a döntés.

Bill Clinton
Csak az első lépés Jugoszlávia teljes elszigeteltségének megszűnése felé
Maradnak érvényben szankciók

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a mostani csak az első lépés Jugoszlávia teljes elszigeteltségének megszűnése felé. Nem szűnnek meg a korlátozások a nemzetközi hiteleket illetően és a Milosevics-rezsim prominens személyiségei továbbra sem utazhatnak az Egyesült Államokba, ,,megakadályozandó a tizenhárom éve tartó rablást, amit művelnek" - szól a döntés indoklása. Továbbra is zárolják tehát külföldön fellelhető javaikat, bankszámláikat.

,,A demokrácia szerbiai győzelme a legörömtelibb fejlemény Európában a berlini fal leomlása óta" - jelentette ki Bill Clinton a szankciók feloldása kapcsán. Az amerikai elnök sietett hangsúlyozni, hogy a Milosevics-rezsimmel voltak nézeteltéréseik, a korlátozások nem a szerb nép ellen irányultak, amely szenvedett a rendszer brutális politikája miatt. ,,A belgrádi események végett vetettek egy diktatúrának, és reményt adnak az egész térdségben arra, hogy a nemzeti hovatartozás nem lesz a jövőben háborúk alapja" - mondta Clinton.

Kostunica a viszony normalizálódását reméli

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy az amerikai elnök balkáni tanácsadója, Jim O'Brien Belgrádban találkozott Vojislav Kostunica új jugoszláv államfővel. O'Brien kifejezte jókívánságait Jugoszlávia népének a demokratikus kormányzás irányába tett lépések nyomán, és megerősítette: az országnak ezen az úton tovább kell lépnie a szankciók teljes feloldása érdekében. Kostunica, aki korábban hevesen bírálta az USA-t a tavalyi légitámadások miatt, reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolataiban keletkezett szakadék áthidalható, és normalizálódik a viszony.