Viola
-5 °C
-2 °C

Választások: világosabb, de még eredmény nélküli

2000.09.26. 02:36
A "részleges" választási eredményeket mindenki úgy magyarázza, ahogy neki tetszik, a szövetségi választási bizottság mélyen hallgat, de a nép megmondta a magáét: változásokat akar...
A jugoszláviai szövetségi választási bizottság eddig mély hallgatásba burkolózott, s még azt sem közölte, hányan szavaztak! Újságírói kérdésre válaszolva a Szerbiai Szocialista Párt mai sajtóértekezletén Gorica Gajevics főtitkár sem tudta megmondani, ám a szavazatok 37 százalékának földolgozása alapján azt állította, hogy Milosevics 45, Kostunica pedig 40 százalékot kapott. Kifejezte meggyőződését, hogy államfőjelöltjük, Slobodan Milosevics már az első körben nyer. A helyhatósági választások eredménytelenségét úgy magyarázta, hogy a nép tiszteli a Szerbiai Szocialista Pártot és annak elnökét, ám helyi szinten nem jól dolgoztak a jelöltek.

Momir Bulatovics, Gorica Gajevics és Ljubisa Ristics a baloldal nem sok sikeréről számolhatott be. Nem is tartanak több sajtóértekezletet a hivatalos eredmények közzétételéig
(Foto: Fonet)
A mellette ülő Ljubisa Risztics (a Jugoszláv Baloldal második embere) ugyan szintén "nem ismeri még" a választási eredményeket, de azt már tudta, hogy a szövetségi parlamentben a radikálisoknak nagy nehezen lesz csak három képviselőjük. A helyhatósági választásokról úgy vélekedett, hogy "fele-fele arányú megoszlás várható az ellenzékiekkel, de a mi leszünk a többségben". Ebben annyi az igazság, hogy egyes kis községekben lesz szocialista-baloldali többség, ám egyetlen nagyvárosban sem!

Sőt a nagyvárosokban csúfos a vereség: Belgrádban például a 110 önkormányzati képviselőből 105 a Szerbiai Demokratikus Ellenzéké. A baloldal (az eredmények állítólagos ismerete nélkül is) biztos abban, hogy a szövetségi parlamentben teljes többsége lesz, sőt a Köztársaságok Tanácsában kétharmados, tehát alkotmánymódosításra jogosító, többségük. Ezzel szemben az SZDE azt állítja, hogy ebben a tanácsban ők lesznek többségben...

Csedomir Jovanovics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék kampányfőnöke a hétfői sajtóértekezleten elégedetten
(Foto: Fonet)
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék a választási adatok valamennyivel több mint felének földolgozása alapján Vojislav Kostunica több mint 50 százalékos győzelmét jósolja, de még óvatosan ünnepel. (Ha valamelyik jelölt megkapja a szavazók több mint felének voksát az első körben, megválasztottnak tekintendő.) Érdekesség, hogy Kostunica tíz százalékkal több szavazatot kapott Milosevics szülővárosában, Pozsarevacon.

Az ellenzék nem ünnepel

Mind bizonyosabbá válik, hogy a hatalmi és az ellenzéki pártok között van egy megegyezés: senki sem kezdi el ünnepelni a saját "elnökét", amíg a választási bizottság nem közli a teljes adatokat. Erre pedig a törvény szerint csütörtökig van idő, s a választási bizottság (okkal?) nem siet... Momir Bulatovics, a jugoszláv kormány elnöke a független média szerint a katonai csúcs nyomására visszavonta lemondását, a hatalmi médiák szerint be sem nyújtotta. Azt nem tagadják, hogy Bulatovics ma is a (montenegrói) II. hadtest parancsnokságán volt, s ott egyeztettek a montenegrói választásokkal kapcsolatban.

Ketten a több mint százezerből A Szerbiai Demokratikus Ellenzék ünneplői hétfőn este Belgrádban
(Foto: Fonet)
A montenegrói sajtó szerint a százezer hamis szavazatot Milosevics javára egy katonai gép már el is szállította Podgoricából Belgrádba. Mivel az ideiglenes ENSZ közigazgatás vezetője közölte: Koszovóban csupán néhány tízezren szavaztak, ez nem lehet nagy csalás forrása. Jelentős számú koszovói menekült szavazott azonban Szerbiában, jórészt az ellenzéki ellenőrzés lehetősége nélkül. Természetesen nem véletlen, hogy az informatika korában a szavazás befejezte után egy nappal sem tudni, hányan mentek el voksolni.

A legnagyobb vesztesek

A Szerb Radikális Pártot is megfosztották glóriájától a szavazók. Kiderült, hogy csupán mintegy 250 ezer hívük van. A gyenge választási eredményért a felelősséget teljes mértékben vállalta Vojislav Seselj pártelnök és Tomislav Nikolics államfőjelölt: mindketten benyújtották lemondásukat valamennyi párttisztségükről. Erről a Központi Hazafias Tanács hamarosan állást foglal.

A radikálisok rendelkezésére álló adatok szerint az állás 54:36 Kostunica javára. Seseljék elvesztették az önkormányzati hatalmat a fellegváruknak számító Zimonyban, a vajdasági Temerinben pedig eddigi koalíciós partnerük, a szocialista blokk túrta ki őket a hatalmi helyzetből. Érdekesség, hogy a kemény szerb nacionalista radikálisok nagyon sok magyar jelöltet indítottak a helyhatósági választásokon!

A népakarat másik nagy vesztese a Vuk Draskovics vezette Szerb Megújhodási Mozgalom. Azt állították, hogy több mint egymillió biztos szavazójuk van (amikor alkudoztak még a Szerbiai Demokratikus Ellenzék berkeiben), s ezért ellenzéki vezérpárt akartak lenni. Kiderült, hogy az emberek megbüntették egységbontó tevékenységüket: alig kaptak szavazatot. Vuk Draskovics gratulált Kostunicának, s beismerte, hogy téves választási stratégiát választott a Szerb Megújhodási Mozgalom és ő maga is. Abban látja fő tévedését, hogy a pártcélokat helyezték előtérbe, s külön indultak a választásokon. Draskovics, aki még mindig Montenegróban van, mert Belgrádban nem érzi magát biztonságban, kijelentette, hogy benyújtja lemondását a pártelnöki tisztségről...

A független tájékoztatás megbénítva

A jugoszláviai független portálok túlterheltek ugyan, ám felsőbb utasításra egyeseket teljesen hozzáférhetetlenné tettek a választások utáni éjszakán. A legnagyobb szolgáltató, az állami telefontársaság a kéréseket egy külön cash-re irányította, ahol a régi tartalmon kívül más nem volt elérhető. A Szerbiai Szocialista Párt honlapjának címén az EuNet honlapja jött be. Fokozatosan rendbe jön az internet-tájékoztatás, és a kábeltévén sincs már Szabadkán "üzemzavar". Hivatalosan ugyanis ezzel indokolták, hogy a magyar adások közvetítésében éppen akkor keletkezett "üzemzavar", amikor azok hírműsorokat sugároztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!