Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerbia : a nacionalizmus választása

2002.09.30. 10:07
Kostunica nyert, a szélsőjobboldali, egyben Milosevics volt jugoszláv elnök támogatását is élvező Seselj csetnik vajda a szavazatok 22,5 százalékával a harmadik helyen végzett a szerb elnökválasztások első fordulójában. A pár hónapja még ismeretlen, mérsékelt Miroljub Labusz ugyan a szavazatok 27,7 százalékával bejutott a választások második fordulójába, október 13-án minden bizonnyal súlyos vereséget szenved a szerb nacionalisták második számú kedvencétől.
Kostunica jugoszláv államfő szerezte meg a legtöbb szavazatot a szerbiai elnökválasztás első fordulójában, a második helyen Miroljub Labusz, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese végzett. Kostunica a szavazatok 31,2 százalékát szerezte meg, Labusz 27,7 százalékot kapott.

Kostunica győzhet

Bár az első körben a kormányzó demokratikus koalíció jelöltje alig 100 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint az erősen nacionalista, a háborús bűnösök kiadását ellenző jugoszláv elnök, a második fordulóban gyakorlatilag esélytelennek számít. Kostunica ugyanis bizton számíthat a szélsőséges nacionalista, az első fordulóban a szavazatok 22,5 százalékát megszerző Vojislav Seselj csetnik vajda támogatóinak szavazatára.

"Nulláról indultam, végül közel egymillió szavazatot kaptam" - nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Labusz. Szereplését mindenképpen sikerként értékeli, hiszen mind a tíz másik jelölt valójában ellene küzdött. A mérsékelt elnökjelölt a Vajdaságban szerezte a legtöbb szavazatot, Szerbia legfejletteb régiójában a szavazatok 38 százalékát szerezte meg.

A szélsőségek ellen

Az első forduló győztese, Vojiszlav Kostunica szerint a választók megmutatták, hogy nem kérnek a szélsőségekből. Az egykor a koszovói szerb lakosságot levegőbe leadott géppisztolysorozatokkal lelkesítő jugoszláv elnök szerint a szélsőséget a hábörús bűnökkel gyanúsított Seselj és a szerbiai kormánypártok jelöltje képviselte. A választások második fordulóját október 13-án tartják.