Gusztáv
3 °C
7 °C

Szerbia : a nacionalizmus választása

2002.09.30. 10:07
Kostunica nyert, a szélsőjobboldali, egyben Milosevics volt jugoszláv elnök támogatását is élvező Seselj csetnik vajda a szavazatok 22,5 százalékával a harmadik helyen végzett a szerb elnökválasztások első fordulójában. A pár hónapja még ismeretlen, mérsékelt Miroljub Labusz ugyan a szavazatok 27,7 százalékával bejutott a választások második fordulójába, október 13-án minden bizonnyal súlyos vereséget szenved a szerb nacionalisták második számú kedvencétől.
Kostunica jugoszláv államfő szerezte meg a legtöbb szavazatot a szerbiai elnökválasztás első fordulójában, a második helyen Miroljub Labusz, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese végzett. Kostunica a szavazatok 31,2 százalékát szerezte meg, Labusz 27,7 százalékot kapott.

Kostunica győzhet

Bár az első körben a kormányzó demokratikus koalíció jelöltje alig 100 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint az erősen nacionalista, a háborús bűnösök kiadását ellenző jugoszláv elnök, a második fordulóban gyakorlatilag esélytelennek számít. Kostunica ugyanis bizton számíthat a szélsőséges nacionalista, az első fordulóban a szavazatok 22,5 százalékát megszerző Vojislav Seselj csetnik vajda támogatóinak szavazatára.

"Nulláról indultam, végül közel egymillió szavazatot kaptam" - nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Labusz. Szereplését mindenképpen sikerként értékeli, hiszen mind a tíz másik jelölt valójában ellene küzdött. A mérsékelt elnökjelölt a Vajdaságban szerezte a legtöbb szavazatot, Szerbia legfejletteb régiójában a szavazatok 38 százalékát szerezte meg.

A szélsőségek ellen

Az első forduló győztese, Vojiszlav Kostunica szerint a választók megmutatták, hogy nem kérnek a szélsőségekből. Az egykor a koszovói szerb lakosságot levegőbe leadott géppisztolysorozatokkal lelkesítő jugoszláv elnök szerint a szélsőséget a hábörús bűnökkel gyanúsított Seselj és a szerbiai kormánypártok jelöltje képviselte. A választások második fordulóját október 13-án tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!