Auguszta
-7 °C
0 °C

A szavazatok újraszámlálására szólít fel Kostunica

2000.10.01. 18:23
Vojislav Kostunica, jugoszláv ellenzéki elnökjelölt a hét végén kérte a parlamentet, hogy egyezzen bele a szavazatok újraszámlálásába egy szerb politikusokból és a nemzetközi közösség képviselőiből álló bizottság által. Eközben további sztrájkokra és demonstrációkra került sor.
Kostunica a szavazatok újraszámlálását kéri
Vojislav Kostunica, jugoszláv ellenzéki elnökjelölt a hét végén kérte a parlamentet, hogy egyezzen bele a szavazatok újraszámlálásába egy szerb politikusokból és a nemzetközi közösség képviselőiből álló bizottság által. A parlament két házának elnökéhez írt levelében az első fordulóban győztes elnökjelölt olyan bizottság felállítását javasolta a szavazás hitelesítése céljából, amelyben a "baráti országok" és a választásokon részt vevő politikai pártok képviselői vennének részt.

"Meggyőződésem szerint a kérésem elfogadásával elkerülhető, hogy a választási folyamat bohózattá fajuljon" - írta az AFP által idézett levelében Kostunica. Hangoztatta, hogy a szavazatok újraszámlálásával tisztázni lehet a dolgokat, és "megszüntethető az állampolgárok érthető elégedetlensége". Kostunica már pénteken javasolta a voksok nemzetközi bizottság általi ellenőrzését.

Közös, délkelet-európai állásfoglalásra szólít fel a román elnök

A jugoszláviai ellenzék választási győzelme után kialakult helyzettel kapcsolatos közös állásfoglalás kidolgozását javasolta Emil Constantinescu román elnök a Jugoszláviával határos országok államfőinek - közölte vasárnap a román államfői hivatal.

A közlemény szerint a bolgár, a horvát, a macedón és a magyar államfő különösen nagy érdeklődéssel fogadta a kezdeményezést, hogy közös állásfoglalásban üdvözöljék a jugoszláviai demokratikus erők választási győzelmét, kifejezzék az összes szomszédos ország szolidaritását a szerb néppel az együttműködés, a stabilitás és a béke új korszakában, amelyet Vojislav Kostunica győzelme nyit az egész délkelet-európai térség számára.

Újabb demonstrációk várhatók

Eközben újabb munkabeszüntetésekre és demonstrációkra került sor szerte Szerbiában. Egy kolubarai szénbányában, negyven kilométerre Belgrádtól négyezer bányász szüntette be a munkát. Megfigyelők szerint a legnagyobb szénbánya leállása az egész ország áramellátását veszélybe sodorhatja. Ellenzéki vezetők általános sztrájkot és polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek meg keddre.

Újabb demonstrációk várhatók
"Az új, demokratikus jugoszláv kormány megalakulása után nyomban kártalanítjuk mindazokat a dolgozókat, akik a most meghirdetett általános sztrájk miatt kapnak fölmondást munkahelyükön" - nyilatkozta Mladjan Dinkics, az ellenzéki gazdasági "agytröszt", a G17 Plus csoport igazgatója. A Beta hírügynökségnek azt is elmondta, hogy erre abból a 35 millió márkás norvég adományból lesz lehetőség, amelyet a norvég kormány a demokratikus jugoszláv hatalom működésének segítésére adott.

Igaz, ezt eredetileg az egészségügynek, szociális kiadásokra és új munkahelyek nyitására szánták, ám az adományozók beleegyeztek a módosításba. Dinkics szerint a dolgozók az általános sztrájkban való részvételükkel semmit sem kockáztatnak, hiszen a jelenlegi hatalom 2010-ig havi átlagos 90 márkányi keresetet ígért nekik... A sztrájkolók kártalanítására nyilván szükség is lesz, mert a Kolubara szénbányászai közül máris sokaknak felmondtak.

Ennek ellenére a Kolubara-Tamnava Keleti Mező nevű felszíni fejtőrész igazgatója, Szlobodan Jacsimovics lemondott posztjáról, s több vezetővel együtt a sztrájkoló dolgozókhoz csatlakozott... Szükség lesz továbbá az Újvidéki Televízió sztrájkbizottságának kártalanítására is, mert tagjainak azonnal felmondtak, azzal az indoklással, hogy "öt napig nem jelentek meg a munkahelyükön".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!