Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jugoszlávia a mennybe megy

2002.03.23. 16:20
Történelmi - jellemzi a BBC a montenegrói és a szerb vezetés között március 14-én létrejött megállapodást. Az Európai Unió kezdeményezésére létrejött megegyezés nyomán egy fogalom megszűnt: Jugoszlávia neve lekerült a térképről. A helyét az Antall József egykori miniszterelnök által sokat emlegetett szerb-montenegrói államszövetség, Szerbia-Montenegró vette át.

"Montenegró esetleges kiválása függetlenségi törekvéseiben megerősítené a koszovói és macedóniai albánokat és a boszniai szerbeket - mondta az EU. Miért is hangzik ez olyan ismerősen?"
A megállapodás kiharcolásában elévülhetetlen érdemeket szerzet magának Javier Solana, az EU kül-, biztonság- és gittegyletügyi főmegbízottja. Fontos volt ez számukra, mert újra elöntötte őket a kilencvenes évek elején már megismert paranoia. Montenegró esetleges kiválása függetlenségi törekvéseiben megerősítené a koszovói és macedóniai albánokat és a boszniai szerbeket - mondta az EU. Miért is hangzik ez olyan ismerősen? Mintha ugyanezek a mondatok hangoztak volna el Horvátország és Szlovénia kontextusában a bosnyákok és a macedónok függetlenségi törekvésével kapcsolatban. A cél akkor is a menthetetlen megmentése volt. Miközben ugyanők békésen végignézték a Szovjetunió széthullását, üdvözölték a balti államok függetlenségét, támogatták Csehország és Szlovákia szétválását. Mitől nagyobb történeti szükséglet Jugoszlávia megmaradása? Szlovénia, de főként Horvátország és Bosznia kiválása véres háborúba torkolt, ennek oka azonban nem a történelmi szükségszerűséggel szembeni masírozásuk, hanem a nagyszerb nacionalizmussal való ütközésük volt. Montenegró kiválása valóban felvetne problémákat, azonban az ő függetlenségi törekvésüket a határok megváltoztathatatlanságának elve mentén a boszniai szerbekkel párhuzamba állítani inkább a nonszenszhez közelít.

"Jugoszlávia tíz évvel ezelőtt menthetetlenül darabjaira hullott."
Montenegró például önként lépett be a jugoszláv szövetségbe - független állam volt, tudni illik, a XIX. század végén. A második világháború után - a mára kivált Szlovéniához, Horvátországhoz, Bosznia-Hercegovinához és Macedóniához hasonlóan - a szövetség egyik tagállama. Ha a többi kiválhatott, akkor nehezen védhető álláspont az, hogy Montenegró esetében a határok megváltoztathatatlanok. Ezzel szemben boszniai szerb, koszovói vagy macedóniai albán állam soha nem is létezett. Más gyökere van ez utóbbi problémának, amin aligha segít, ha halottakat költögetünk. Ha fáj a lábam, a fejlövés megoldás ugyan, de talán van alkalmasabb is.

Jugoszlávia tíz évvel ezelőtt menthetetlenül darabjaira hullott. Két évvel ezelőtt de facto Montenegró is kivált a szövetségből - a tagállam bojkottálta a szövetségi szintű választásokat, kétségbe vonva ezzel mind Kostunica, mind a szövetségi parlament legitimitását. Az államban hivatalos fizetőeszközként a német márkát, január óta az eurót használják. A belső határon szigorúbb az ellenőrzés, mint teszem azt a horvát-montenegrói határon. A legitimációs válságot megoldani látszik a tervezet, de a két ország külön működését gyakorlatilag szentesítené. Ha el fogják fogadni. A megállapodásnak ugyanis viccesen csak vesztesei vannak.

"A letartóztatott miniszterelnök-helyettest egyébként emberiség elleni bűntettért húsz évre ítélte egy szomszédos ország bírósága. Civileket lövetett az istenadta."
Javier Solana azért vesztes, mert a jó balkáni politikusok hülyére vették. Ez nem katasztrófa Solana számára, hülyére vettek ezek eddig mindenkit, aki arra járt. Cyrus Vance-t, például, akinek a béketervét csak azért fogadta el Milosevics és a boszniai szerb vezetés, mert tudták: az a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Vagy hülyére vették az egész világot, amikor Vojiszlav Kostunicát elnökké választották. A nagy demokrata legutóbb azért tartóztattatta le a szerb miniszterelnök-helyettest, mert az Milosevicsre terhelő dokumentumokat adott át egy amerikai diplomatának. Egy olyan országban, ami hivatalosan együttműködik a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Mondjuk a letartóztatott miniszterelnök-helyettest egyébként emberiség elleni bűntettért húsz évre ítélte egy szomszédos ország bírósága. Civileket lövetett az istenadta. Kostunica vele szemben civileket nem lőtt. A levegőbe viszont igen, Kalasnyikovból, Koszovóban, NATO-csapások előtt.

"Vesztes Gyingyics is, mert Kostunica nyertesnek hiheti magát, a szerb politika napjainkban meg erre a 'kinek nagyobb a farka' versenyre korlátozódott."
Gyukanovics montenegrói elnök azért vesztett, mert ő azzal került hatalomba, hogy függetlenséget ígért országának. Egészen nehéz dolga lesz akkor, amikor a megállapodást át akarja verni a montenegrói parlamenten. Pártja kisebbségben kormányoz, a radikálisan függetlenségpárti liberálisok támogatásával. Ellenzéke Milosevics hű csatlósa, Momir Bulatovics. Az utóbbi két párt egész biztosan nem szavazza meg a megállapodást - gondolom. Vesztese a megállapodásnak a jelenlegi szerbiai koalíciós párt, a DOS. A koalíció jelenlegi legerősebb pártja, Gyingyics Demokrata pártja ezután a koalíciót alkotó kis pártok kárára fog meccselni Kostunica Szerb Demokrata Pártjával a kevés szerb helyért a szövetségi parlamentben. Vesztes Gyingyics is, mert Kostunica nyertesnek hiheti magát, a szerb politika napjainkban meg erre a "kinek nagyobb a farka" versenyre korlátozódott.

És vesztes végül Kostunica is, aki most azt hiszi, nyert. Vesztes, mert ha egészen véletlenül mindhárom parlament rábólintana a szerződésre, akkor új választásoknak kéne nekifutni, és az elnököt akkor egyenlő arányban delegálna a két tagállam - és a jelenlegi jugoszláv elnök nem a legkedveltebb politikus Montenegróban. Ha pedig - és ez a valószínűbb - nem fogadják el a parlamentek a megállapodást, akkor nem sok választása marad a jövőbeni poitikai karrierjét illetően: vagy a milosevicsi Jugoszlávia-mentőakció (értsd: Szerbia mindenekelőtt) folytatása marad neki, vagy a csendes elsunnyogás a jól megérdemelt feledésbe.